Wirus Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 27 Listopada 2016 Mi chodzi o ten fragment : Zamykać pory, które zostały zamknięte w wędzarni? Ciekawa interpretacja. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13651-szynka-w-siatce-w%C4%99dliniarskiej-pytania/page/2/#findComment-528551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 27 Listopada 2016 Sorki nie rozumiem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13651-szynka-w-siatce-w%C4%99dliniarskiej-pytania/page/2/#findComment-528565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Listopada 2016 Chodzi o to, że biorąc pod uwagę temperaturę denaturacji białek, podczas wędzenia niekoniecznie : pory zostały zamknięte w wędzarni Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13651-szynka-w-siatce-w%C4%99dliniarskiej-pytania/page/2/#findComment-528575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Listopada 2016 Brałem to pod uwagę pisząc: No chyba że wędzimy na zimno, ale wtedy raczej nie parzymy wyrobów. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13651-szynka-w-siatce-w%C4%99dliniarskiej-pytania/page/2/#findComment-528577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Listopada 2016 A jak wędzimy "na ciepło" lub "na gorąco" ? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13651-szynka-w-siatce-w%C4%99dliniarskiej-pytania/page/2/#findComment-528674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Listopada 2016 A jak wędzimy "na ciepło" lub "na gorąco" ? Nie wiem jak do mnie pytanie to szynka ma byc w siatce tylko parzona w garnku przy zaleconych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13651-szynka-w-siatce-w%C4%99dliniarskiej-pytania/page/2/#findComment-528675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) A jak wędzimy "na ciepło" lub "na gorąco" ? Wędzenie na zimno, to wędzenie w dymie jak dobrze pamiętam o temperaturze 16-22 C.Wędzenie na ciepło, (jeden z rodzai na gorąco) to wędzeni dymem o zakresie temperatury ponad 22- do około 45 C.Potem mamy wędzenie na gorąco w trzech fazach .... Więcej można dowiedzieć się w tym linku: http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu Edytowane 28 Listopada 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13651-szynka-w-siatce-w%C4%99dliniarskiej-pytania/page/2/#findComment-528709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Listopada 2016 Miro ja to wiem - chodziło mi o to, że wtedy raczej nie można kategorycznie twierdzić, że : pory zostały zamknięte w wędzarni Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13651-szynka-w-siatce-w%C4%99dliniarskiej-pytania/page/2/#findComment-528710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Listopada 2016 I dzięki tobie znowu zgłębiłem dokładniej wiedzę. Dziękuję, bo sam by się do tego pewnie nie zmusił. To co zacytowałeś to graniczna, czyli jak dobrze rozumiem maksymalna temperatura przy której białka zmieniają frakcje.Jednak jak można wyczytać we wnioskach: Koagulacja białek miofibrylarnych (frakcja 1.) nastąpiła po dogrzaniu mięsa do temperatury: ryby morskie ok. 48 ºC, ryby słodkowodne ok. 51 ºC i zwierzęta rzeźne ok. 56 ºC. już w okolicach 56 C dla mięsa zwierząt rzeźnych następuje I faza koagulacji białka.Gdyby do tego dodać temperatury w których przeważnie wędzimy, czyli 55-65 C, to praktycznie białko jest już ścięte.Dogrzanie "końcowe" następuje w 74 C, a co za tym idzie wstępne parzenie w okolicach 98 C pozbawione jest sensu.Wystarczająca jest zalecana temperatura 75 C, tym bardziej że działa na zewnętrzne partie mięsa, a oto nam przecież chodzi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13651-szynka-w-siatce-w%C4%99dliniarskiej-pytania/page/2/#findComment-528741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Listopada 2016 Teoretycznie tak - przy założeniu, że wędzi się w górnych granicach temperatury - tylko trzeba pamiętać, że jak włoży się "zimną" wędlinę do nagrzanej wody to temperatura tejże się zmieni - ale to jest "dzielenie włosa na czworo" .Dlatego ja uważam, że lepiej (żeby być pewnym "zamknięcia porów" ) i wygodniej (nie trzeba pilnować wstępnej temperatury wody- tylko doprowadzić ją do wrzenia) jest zaczynać parzenie w okolicach 98 C Ponadto łatwiej jest obniżyć temperaturę (po włożeniu wędzonek) poprzez dolanie zimnej wody niż ponieść ją "nagle" do wymaganej wysokości.Dla mnie jednak ma to sens - ale oczywiście kategorycznie się przy tym nie upieram.A w tym przypadku (z pominięciem wędzenia) : szynka ma byc w siatce tylko parzona w garnku przy zaleconych temperaturach. uważam, że wstępne parzenie w okolicach 98 C jak najbardziej ma sens Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13651-szynka-w-siatce-w%C4%99dliniarskiej-pytania/page/2/#findComment-528745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.