Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sorki nie rozumiem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13651-szynka-w-siatce-w%C4%99dliniarskiej-pytania/page/2/#findComment-528565
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o to, że biorąc pod uwagę temperaturę denaturacji białek, podczas  wędzenia  niekoniecznie :

 

 

pory zostały zamknięte w wędzarni
 
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13651-szynka-w-siatce-w%C4%99dliniarskiej-pytania/page/2/#findComment-528575
Udostępnij na innych stronach

Brałem to pod uwagę pisząc:

 

 

No chyba że wędzimy na zimno, ale wtedy raczej nie parzymy wyrobów.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13651-szynka-w-siatce-w%C4%99dliniarskiej-pytania/page/2/#findComment-528577
Udostępnij na innych stronach

A  jak  wędzimy "na ciepło"  lub  "na gorąco"  ? 

Nie wiem jak do mnie pytanie to szynka ma byc w siatce tylko parzona w garnku przy zaleconych temperaturach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13651-szynka-w-siatce-w%C4%99dliniarskiej-pytania/page/2/#findComment-528675
Udostępnij na innych stronach

A  jak  wędzimy "na ciepło"  lub  "na gorąco"  ? 

Wędzenie na zimno, to wędzenie w dymie jak dobrze pamiętam o temperaturze 16-22 C.

Wędzenie na ciepło, (jeden z rodzai na gorąco) to wędzeni dymem o zakresie temperatury ponad 22- do około 45 C.

Potem mamy wędzenie na gorąco w trzech fazach ....

 

Więcej można dowiedzieć się w tym linku:

 

http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13651-szynka-w-siatce-w%C4%99dliniarskiej-pytania/page/2/#findComment-528709
Udostępnij na innych stronach

Miro ja to  wiem  :D - chodziło mi o to, że wtedy raczej nie można kategorycznie  twierdzić, że  :

 

pory zostały zamknięte w wędzarni

 

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13651-szynka-w-siatce-w%C4%99dliniarskiej-pytania/page/2/#findComment-528710
Udostępnij na innych stronach

I dzięki tobie znowu zgłębiłem dokładniej wiedzę. Dziękuję, bo sam by się do tego pewnie nie zmusił.  :D  

 

To co zacytowałeś to graniczna, czyli jak dobrze rozumiem maksymalna temperatura przy której białka zmieniają frakcje.

Jednak jak można wyczytać we wnioskach:

 

Koagulacja białek miofibrylarnych (frakcja 1.) nastąpiła po dogrzaniu mięsa do temperatury: ryby morskie ok. 48 ºC, ryby słodkowodne ok. 51 ºC i zwierzęta rzeźne ok. 56 ºC.

 

 

już w okolicach 56 C dla mięsa zwierząt rzeźnych następuje I faza koagulacji białka.

Gdyby do tego dodać temperatury w których przeważnie wędzimy, czyli 55-65 C, to praktycznie białko jest już ścięte.

Dogrzanie "końcowe" następuje w 74 C, a co za tym idzie wstępne parzenie w okolicach 98 C pozbawione jest sensu.

Wystarczająca jest zalecana temperatura 75 C, tym bardziej że działa na zewnętrzne partie mięsa, a oto nam przecież chodzi.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13651-szynka-w-siatce-w%C4%99dliniarskiej-pytania/page/2/#findComment-528741
Udostępnij na innych stronach

Teoretycznie tak - przy założeniu, że wędzi się w górnych granicach temperatury -  tylko trzeba pamiętać, że jak  włoży się  "zimną"  wędlinę  do  nagrzanej  wody  to  temperatura  tejże   :rolleyes:   się  zmieni  -  ale  to  jest  "dzielenie włosa na czworo"   :D .

Dlatego  ja  uważam, że lepiej  (żeby być pewnym "zamknięcia porów" :rolleyes: ) i  wygodniej (nie trzeba pilnować wstępnej temperatury wody- tylko doprowadzić ją do wrzenia) jest  zaczynać  parzenie 

 

w okolicach 98 C

Ponadto łatwiej jest obniżyć temperaturę (po włożeniu wędzonek) poprzez dolanie zimnej wody niż ponieść ją "nagle" do wymaganej wysokości.

Dla mnie  jednak  ma  to  sens  :D  - ale oczywiście  kategorycznie się przy tym nie  upieram.


A w tym  przypadku (z pominięciem wędzenia) :

 

 

szynka ma byc w siatce tylko parzona w garnku przy zaleconych temperaturach.
 

 

uważam, że wstępne parzenie  w okolicach 98 C  jak najbardziej ma sens

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13651-szynka-w-siatce-w%C4%99dliniarskiej-pytania/page/2/#findComment-528745
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.