Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam Panowie.. mam taką sprawę.. wędzę szynkę staropolską według tego przepisu

"

poniedziałek, 25 lipca 2005 Administrator
 
 

1. Szynka wieprzowa – 5,0 kg 
2. Sól – 0,200 kg 
3. Saletra – 0,012 kg 
4. Pieprz – 0,01 kg 
5. Miód – 1 szklanka 
6. Liść laurowy – 8 szt 
7. Goździki – 6 szt 
8. Ziele angielskie – 0,005 kg 
9. Ciemne piwo lub porter – 1 butelka 

Zioła dokładnie utrzeć w moździerzu. 2 litry wody, sól, saletrę i piwo gotować 10-15 minut, wystudzić. Za pomocą strzykawki wprowadzić solankę (ok. 0,250 l) do głębszych warstw szynki, zwłaszcza w okolice kości (25-30 nakłuć). Resztę solanki podgrzać, wymieszać dokładnie z miodem i ziołami, ostudzić. 
Szynkę ułożyć w naczyniu (najlepiej kamiennym), zalać solanką, przykryć talerzykiem, obciążyć i zostawić na 3 tygodnie. Przewracać ją co 3 dni. 
Wyjąć, osznurować, suszyć 2-3 dni w przewiewnym, chłodnym miejscu. 
Wędzić 14-18 dni zimnym dymem. 
Produkt średniotrwały. 

Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch 
Nadesłał: Maxell 
"
i mam pytanie odnośnie wędzenia.. czy można ją uwędzić na raz tzn w trybie ciągłym bez przerwy 24/7 przez powiedzmy 5 dni czy muszę ją wędzić zimnym dymem przez 18 dni po dwa razy dziennie przez powiedzmy trzy godziny?
 
nie ukrywam że dla mnie wygodniej było by wykonać wędzenie na raz tylko nie wiem czy się tak da, jeśli jest taka możliwość proszę o radę i informację na co zwracać uwagę... w chwili obecnej leci trzecia doba wędzenia.
 
pozdrawia, serdecznie wędzarniczą brać

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13682-czy-da-si%C4%99-uw%C4%99dzi%C4%87-udziec-na-raz/
Udostępnij na innych stronach

Dawniej wedzili po kilka godzin dziennie, ale szynki pozostawały przez cały czas w wędzarni. Poza tym, kiedyś taką szynkę jedli kilka miesięcy, dlatego musiała być dobrze uwędzona i wysuszona (lodówek nie było). Ty będziesz ją jadł kilka dni, więc i sposób wedzenia warto uprościć. Kilka wędzeń w ciepłym dymie powinno załatwić sprawę. Podczas ostatniego wędzenia, w końcówce, możesz na kilkanaście (kilkadziesiąt) minut podnieśc temperaurę wędzenia do 80-90 st. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13682-czy-da-si%C4%99-uw%C4%99dzi%C4%87-udziec-na-raz/#findComment-530091
Udostępnij na innych stronach

Jak  Maxell napisał - da sie -ale będzie mniej trwała.  ( vacum + chłodnia rozwiązuje problem) w zależności jak duży jest Twój wyrób - tak długo powinieneś podpiekać  na końcu

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13682-czy-da-si%C4%99-uw%C4%99dzi%C4%87-udziec-na-raz/#findComment-530095
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za informację które dały mi jasną odpowiedź. Normalnie w lato szynka była by zostawiamy w wędzeniena ale teraz z uwagi na zimę i wilgotność powietrza musiał bym każdorazowo wygrzewac wędzenie i dogrzewać szynkę żeby mi się na niej Rosa nie skraplała... Dobrze myślę czy są błędy w moim rozumowania? Edytowane przez marzyc
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13682-czy-da-si%C4%99-uw%C4%99dzi%C4%87-udziec-na-raz/#findComment-530103
Udostępnij na innych stronach

Dlatego warto prześledzić stare zapiski umieszczone w dziale dot. tradycji. Tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi. Dowiesz się także, co robili nasi przodkowie, by uniknąć takich problemów. Kiedy np. przeprowadzali świniobicia itp.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13682-czy-da-si%C4%99-uw%C4%99dzi%C4%87-udziec-na-raz/#findComment-530107
Udostępnij na innych stronach

Mógłbym prosić o jakieś przykładowe frazy określające te techniki celem szybszego znalezienia interesujących mnie danych na forum... Zdaje się że pan idealnie wie jaki zakres wiedzy mnie interesuje na tą chwilę. Pozdrawiam serdecznie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13682-czy-da-si%C4%99-uw%C4%99dzi%C4%87-udziec-na-raz/#findComment-530132
Udostępnij na innych stronach

Mógłbym prosić o jakieś przykładowe frazy określające te techniki celem szybszego znalezienia interesujących mnie danych na forum... Zdaje się że pan idealnie wie jaki zakres wiedzy mnie interesuje na tą chwilę. Pozdrawiam serdecznie

Tutaj.: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/35-polska-tradycja-masarska/

 

Informacji co nie miara..

 

:-)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13682-czy-da-si%C4%99-uw%C4%99dzi%C4%87-udziec-na-raz/#findComment-530136
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.