marzyc Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Grudnia 2016 witam Panowie.. mam taką sprawę.. wędzę szynkę staropolską według tego przepisu"Szynka staropolskaponiedziałek, 25 lipca 2005 Administratorhttp://wedlinydomowe.pl/images/M_images/printButton.png 1. Szynka wieprzowa – 5,0 kg 2. Sól – 0,200 kg 3. Saletra – 0,012 kg 4. Pieprz – 0,01 kg 5. Miód – 1 szklanka 6. Liść laurowy – 8 szt 7. Goździki – 6 szt 8. Ziele angielskie – 0,005 kg 9. Ciemne piwo lub porter – 1 butelka Zioła dokładnie utrzeć w moździerzu. 2 litry wody, sól, saletrę i piwo gotować 10-15 minut, wystudzić. Za pomocą strzykawki wprowadzić solankę (ok. 0,250 l) do głębszych warstw szynki, zwłaszcza w okolice kości (25-30 nakłuć). Resztę solanki podgrzać, wymieszać dokładnie z miodem i ziołami, ostudzić. Szynkę ułożyć w naczyniu (najlepiej kamiennym), zalać solanką, przykryć talerzykiem, obciążyć i zostawić na 3 tygodnie. Przewracać ją co 3 dni. Wyjąć, osznurować, suszyć 2-3 dni w przewiewnym, chłodnym miejscu. Wędzić 14-18 dni zimnym dymem. Produkt średniotrwały. Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch Nadesłał: Maxell "i mam pytanie odnośnie wędzenia.. czy można ją uwędzić na raz tzn w trybie ciągłym bez przerwy 24/7 przez powiedzmy 5 dni czy muszę ją wędzić zimnym dymem przez 18 dni po dwa razy dziennie przez powiedzmy trzy godziny? nie ukrywam że dla mnie wygodniej było by wykonać wędzenie na raz tylko nie wiem czy się tak da, jeśli jest taka możliwość proszę o radę i informację na co zwracać uwagę... w chwili obecnej leci trzecia doba wędzenia. pozdrawia, serdecznie wędzarniczą brać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13682-czy-da-si%C4%99-uw%C4%99dzi%C4%87-udziec-na-raz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Dawniej wedzili po kilka godzin dziennie, ale szynki pozostawały przez cały czas w wędzarni. Poza tym, kiedyś taką szynkę jedli kilka miesięcy, dlatego musiała być dobrze uwędzona i wysuszona (lodówek nie było). Ty będziesz ją jadł kilka dni, więc i sposób wedzenia warto uprościć. Kilka wędzeń w ciepłym dymie powinno załatwić sprawę. Podczas ostatniego wędzenia, w końcówce, możesz na kilkanaście (kilkadziesiąt) minut podnieśc temperaurę wędzenia do 80-90 st. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13682-czy-da-si%C4%99-uw%C4%99dzi%C4%87-udziec-na-raz/#findComment-530091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Jak Maxell napisał - da sie -ale będzie mniej trwała. ( vacum + chłodnia rozwiązuje problem) w zależności jak duży jest Twój wyrób - tak długo powinieneś podpiekać na końcu Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13682-czy-da-si%C4%99-uw%C4%99dzi%C4%87-udziec-na-raz/#findComment-530095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marzyc Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Dziękuję za informację które dały mi jasną odpowiedź. Normalnie w lato szynka była by zostawiamy w wędzeniena ale teraz z uwagi na zimę i wilgotność powietrza musiał bym każdorazowo wygrzewac wędzenie i dogrzewać szynkę żeby mi się na niej Rosa nie skraplała... Dobrze myślę czy są błędy w moim rozumowania? Edytowane 8 Grudnia 2016 przez marzyc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13682-czy-da-si%C4%99-uw%C4%99dzi%C4%87-udziec-na-raz/#findComment-530103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Dlatego warto prześledzić stare zapiski umieszczone w dziale dot. tradycji. Tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi. Dowiesz się także, co robili nasi przodkowie, by uniknąć takich problemów. Kiedy np. przeprowadzali świniobicia itp. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13682-czy-da-si%C4%99-uw%C4%99dzi%C4%87-udziec-na-raz/#findComment-530107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marzyc Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Mógłbym prosić o jakieś przykładowe frazy określające te techniki celem szybszego znalezienia interesujących mnie danych na forum... Zdaje się że pan idealnie wie jaki zakres wiedzy mnie interesuje na tą chwilę. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13682-czy-da-si%C4%99-uw%C4%99dzi%C4%87-udziec-na-raz/#findComment-530132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Mógłbym prosić o jakieś przykładowe frazy określające te techniki celem szybszego znalezienia interesujących mnie danych na forum... Zdaje się że pan idealnie wie jaki zakres wiedzy mnie interesuje na tą chwilę. Pozdrawiam serdecznieTutaj.: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/35-polska-tradycja-masarska/ Informacji co nie miara.. :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13682-czy-da-si%C4%99-uw%C4%99dzi%C4%87-udziec-na-raz/#findComment-530136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.