miras1973 Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Lutego 2008 Witam. Korzystałem z waszych forumowych porad już wiele razy, ale dopiero teraz znalazłem czas aby sie zarejestrować. Od jakiegoś czasu wyrabiam własne wędzonki - szyneczki, boczek itp. Mimo, że bardzo wszystkim smakują, mnie osobiście trochę irytuje fakt, że są zbyt suche (smak, wygląd, trwałość Ok). Mięso pekluję zawsze w ten sam sposób. Próbowałem już różnych sposobów wędzenia np. dłużej w chłodniejszej wędzarni, krócej przy wyższej temperaturze wędzarni - zawsze to samo. Czy ktoś może mi poradzić co w tej kwestii zrobić? Cytuj Miras Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Lutego 2008 Napisz dokładnie jak peklujesz i jak parzysz. :grin: Napewno ktoś podpowie jak poprawić soczystoś wyrobu.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/#findComment-29911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Lutego 2008 A mozę to kwestia zbyt długiego i w za wysokiej temperaturze parzenia :question: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/#findComment-29912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1973 Opublikowano 25 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Lutego 2008 Dzięki za bardzo szybkie odpowiedzi. Solankę przygotowuje w proporcjach 7 dekagramów soli peklowej na 1 litr wody, do tego zioła kolendra i majeranek, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Mięso pekluje 14 dni, wstrzykuję solanke do mięsa - wygląd i zapach super. Mięso zawiązane już w siatki odsączam całą noc przed wędzeniem. Po uwędzeniu szynki parzę w temperaturze ok. 80 stopni przez czas - tyle ile waży szynka - taki mam przepis "z dziada pradziada". Czyli jeżeli waży 2 kg parzę 2 godziny. Czy nie powinienem skrócić czasu parzenia? Cytuj Miras Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/#findComment-29914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Lutego 2008 A temperaturę to mierzysz termometrem czy na wyczucie? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/#findComment-29916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Lutego 2008 miras1973,zaopatrz się w termometr do mięsa bo bardzo trudno utrzymać temperaturę na "oko" 70-72 st w mięsie i koniec parzenia. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/#findComment-29917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1973 Opublikowano 25 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Lutego 2008 No piszę, że przepis "z dziada pradziada" - to na wyczucie. Ale nigdy nie zdarzyło się aby woda sie zagotowała. Cytuj Miras Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/#findComment-29918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1973 Opublikowano 25 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Lutego 2008 A jaki czas parzenia doradzasz? Cytuj Miras Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/#findComment-29919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Lutego 2008 Z moich doświadczeń wynika ,że bez termometru utrzymuje się zbyt wysoką temperaturę parzenia (przynajmniej u mnie tak było) Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/#findComment-29920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1973 Opublikowano 25 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Lutego 2008 A gdzie na terenie Częstochowy moge kupić taki termometr i inne akcesoria, np. siatki wędliniarskie? Cytuj Miras Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/#findComment-29921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Lutego 2008 miras1973, bywa różnie nie zawsze czas jest zależny od wagi. Weż schab 1 kg wąski i szynkę orzeszek o tej samej wadze teoretycznie czas parzenia powinien być ten sam , a schab uparzy się szybciej lepiej przyjąć przy wąskich kawałkach 50 min~ , a grube kawałki 1 godz.Ale to trzeba wypraktykować ( zależy od wieku świniaka). Najlepiej mierzyć temp. wody i mięsa. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/#findComment-29922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Lutego 2008 Nie wiem, kiedy parzysz wędzonki tj. bezpośrednio po wędzeniu, czy też z jakimś opóźnieniem czasowym.W przypadku parzenia bezpośrednio po wyjęciu z wędzarni(wędzenie w temp. średnio 50C) musisz zastosować krótszy czas tj 40-45 min/ kg mięsa.Przeczytaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173&page=6 W celu poprawienia soczystości można pozostawić sparzoną szynkę w wodzie, w której była parzona na kilka godz. do całkowitego jej wystudzenia. Sposób dobry tylko w okresach chłodnych.Masz pecha i kupujesz mięso z wadą, stąd twoje szynki są suche. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/#findComment-29923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1973 Opublikowano 25 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Lutego 2008 Po Waszych odpowiedziach sądzę, że to wina złego parzenia - zbyt długiego i w wysokiej temperaturze. Dzięki za porady. A czy ktoś może mi wskazać jeszcze sklep na terenie Częstochowy gdzie mogę zaopatrzyć sie w niezbędne akcesoria? Cytuj Miras Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/#findComment-29924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Lutego 2008 miras1973, zrób zakupy u Mira sklep na stronie głównej. Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/#findComment-29925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1973 Opublikowano 25 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Lutego 2008 Dzięki bardzo - super fajna sprawa ta strona. Cytuj Miras Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/#findComment-29926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Lutego 2008 Termomet i przędzę powinieneś dostać w większości sklepów AGD. Ewentualnie możesz poszukać na rynku. Na wiejskich rynkach można dostać wszystkie akcesoria bez problemu. No i jak pisali przedmówcy jest sklepik Miro. :smile: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/#findComment-29927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Lutego 2008 miras1973, zajrzyj w sierpniu na zlot to blisko Częstochowy. Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/#findComment-29928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Lutego 2008 W Częstochowie na ul. Niewielkiej boczna od ul.Bór jest mały sklep z zaopatrzeniem dla masarzy .Napewno dostaniesz tam i termometr i przędze i inne rzeczy Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/#findComment-29929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Lutego 2008 Ja osobiście pekluję i parzę na sposób "Dziadka". Peklowanie mokre w/g tabeli + nastrzyk. Szynka około 1,5 kg ( orzeszek ) zaraz po wyjęciu z wędzarni do wrzątku na 15min i potem dodaję lód, obniżam temp do 78-80 stopni i parze 45 minut. Studzę przez 2h na powietrzu (8-10 C ) i do lodówki na noc. Rano szynka jest soczysta. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/#findComment-29931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1973 Opublikowano 25 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Lutego 2008 Jutro sie tam wybieram bo przygotowuję większą partie mięsa. A w jakiej miejscowości jest ten zlot - bardzo mnie to zainteresowało. Dzieki za wszelkie informacje. Cytuj Miras Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/#findComment-29932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Lutego 2008 miras1973, Napoleonów koło Kamieńska.Na forum "Zloty i Spotkania"IIIOZWB. Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/#findComment-29934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Lutego 2008 ul. Niewielka, pn-pt 8-16, sob 8-11, mają wszystko co Ci potrzeba do wyrobów. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/#findComment-29959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Lutego 2008 Jesli chcesz naprawdę soczyste szynki daj drugi niewielki nastrzyk po włożeniu do siatek przed osączaniem i potem do wędzarni.Spróbuj na niewielkiej próbce bo może ci nie smakować chodzi o słoność.Ja tak robię.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1400-zbyt-suche-w%C4%99dzonki/#findComment-29975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.