Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :) 

Chciałbym zacząć przygodę z serami domowymi (szczególnie długodojrzewającymi). Nie wiem jednak w co powinienem zaopatrzyć się na początek? Mam garnek emaliowy (z małym odpryskiem) o pojemności 25L, więc na początek będzie ok. Co do reszty to nie bardzo wiem w co powinienem się zaopatrzyć. Mogę prosić o pomoc?

Chciałbym zrobić zakupy w jednym sklepie, np. sklep.serowar.pl , aby nie płacić kilka razy za przesyłkę.

 

Dysponuję także piwnicą (połączoną z kotłownią - jedno pomieszczenie oddzielone jest drzwiami) w której temperatura zimą waha się od 10*C do 15*C latem i wilgotność wynosi ok. 50%. 

 

Pozdrawiam,

Mateusz ;)

Pozdrawiam,


Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png


 


 


Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14060-co-potrzebuj%C4%99-na-pocz%C4%85tek/
Udostępnij na innych stronach

:) Podpuszczka, kultury bakterii, chlorek wapnia, lipaza, chusty, sitka/cedzaki, fermentator 20/30l, nóż z długim ostrzem do skrzepu, forma/y do sera...

Ten facet z Serowara b.pomaga, pogadaj z nim- jest sympatyczny.

Termometr elektroniczny z Ik__ i kuchenka gazowa :thumbsup:

Prasę jakąś sam wykonaj...

A warunki masz b.dobre, moim zdaniem :D

Zwróć uwagę na czystość w piwnicy, ściany, podłoga...

Ogarniesz :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14060-co-potrzebuj%C4%99-na-pocz%C4%85tek/#findComment-542908
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zakupy zrobione ;) Mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda się wykonać próbę. Na początek planuję zrobić Goudę (z 0,5 kg) i skonsumować szybko, a następnie jeden serek do dojrzewania z półrocznego ;) Trzymajcie kciuki. Mleko "Świeże".

Pozdrawiam,


Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png


 


 


Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14060-co-potrzebuj%C4%99-na-pocz%C4%85tek/#findComment-547398
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Witam.

W kwietniu zrobiłem swój pierwszy serek - goudę. Od tamtej pory ser leżakował w piwnicy(zapomniałem o nim). Niestety pokryła go pleśń, nie taka szlachetna, ale taki meszek. Nie wiem, czy on nadaje sie jeszcze do spożycia? Można tą pleśń zmyć i spożywać serek? Mieliście taki przypadek?

 

Kolejny serek będę trzymał w lodówce, w 5-6*C, by ta pleśń nie rozwinęła się.

Pozdrawiam,


Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png


 


 


Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14060-co-potrzebuj%C4%99-na-pocz%C4%85tek/#findComment-568408
Udostępnij na innych stronach

niestety ale tak się nie da. Jeśli od kwietnia ser leżał w piwnicy bez nadzoru to pewnie do tego czasu spleśniał tak że strach go dotykać :) Może mam popsutą lodówkę, albo inne pleśnie, ale zdarza się że coś mi w lodowce mimo niskiej temp zapleśnieje. Podejrzewam że tez tak będzie z Twoim serem jeśli też nie będziesz o niego dbał. Mało tego tak niska temperatura spowolni dojrzewanie dzięki czemu okazji do popsucia sera raczej przybędzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14060-co-potrzebuj%C4%99-na-pocz%C4%85tek/#findComment-568449
Udostępnij na innych stronach

:) Rozwój pleśni ogranicza stosowanie polioctanu, najlepiej bezbarwnego lub worowanie z odsysem :D

Ser na początku warto codziennie przekładać, później co dni kilka, i tak coraz rzadziej lecz do końca życia sera.... :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14060-co-potrzebuj%C4%99-na-pocz%C4%85tek/#findComment-568579
Udostępnij na innych stronach

No cóż. Spodziewałem  się, że będę mógł go spróbować.

 

Przekładałem codziennie przez kilka tygodni na początku, ale później zaczęły sie delegacje i inne wyjazdy i wyleciało mi z głowy niestety :/ Będę musiał ponownie zrobić jakiś serek ;)

Pozdrawiam,


Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png


 


 


Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14060-co-potrzebuj%C4%99-na-pocz%C4%85tek/#findComment-569002
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.