markus383 Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Marca 2017 Witajcie Chciałbym zacząć przygodę z serami domowymi (szczególnie długodojrzewającymi). Nie wiem jednak w co powinienem zaopatrzyć się na początek? Mam garnek emaliowy (z małym odpryskiem) o pojemności 25L, więc na początek będzie ok. Co do reszty to nie bardzo wiem w co powinienem się zaopatrzyć. Mogę prosić o pomoc?Chciałbym zrobić zakupy w jednym sklepie, np. sklep.serowar.pl , aby nie płacić kilka razy za przesyłkę. Dysponuję także piwnicą (połączoną z kotłownią - jedno pomieszczenie oddzielone jest drzwiami) w której temperatura zimą waha się od 10*C do 15*C latem i wilgotność wynosi ok. 50%. Pozdrawiam,Mateusz Cytuj Pozdrawiam,Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14060-co-potrzebuj%C4%99-na-pocz%C4%85tek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Marca 2017 Podpuszczka, kultury bakterii, chlorek wapnia, lipaza, chusty, sitka/cedzaki, fermentator 20/30l, nóż z długim ostrzem do skrzepu, forma/y do sera...Ten facet z Serowara b.pomaga, pogadaj z nim- jest sympatyczny.Termometr elektroniczny z Ik__ i kuchenka gazowa Prasę jakąś sam wykonaj...A warunki masz b.dobre, moim zdaniem Zwróć uwagę na czystość w piwnicy, ściany, podłoga...Ogarniesz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14060-co-potrzebuj%C4%99-na-pocz%C4%85tek/#findComment-542908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zakupy zrobione Mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda się wykonać próbę. Na początek planuję zrobić Goudę (z 0,5 kg) i skonsumować szybko, a następnie jeden serek do dojrzewania z półrocznego Trzymajcie kciuki. Mleko "Świeże". Cytuj Pozdrawiam,Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14060-co-potrzebuj%C4%99-na-pocz%C4%85tek/#findComment-547398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 25 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Września 2017 Witam.W kwietniu zrobiłem swój pierwszy serek - goudę. Od tamtej pory ser leżakował w piwnicy(zapomniałem o nim). Niestety pokryła go pleśń, nie taka szlachetna, ale taki meszek. Nie wiem, czy on nadaje sie jeszcze do spożycia? Można tą pleśń zmyć i spożywać serek? Mieliście taki przypadek? Kolejny serek będę trzymał w lodówce, w 5-6*C, by ta pleśń nie rozwinęła się. Cytuj Pozdrawiam,Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14060-co-potrzebuj%C4%99-na-pocz%C4%85tek/#findComment-568408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Września 2017 Skoro, nie wiadomo jak pleśń to: utylizacja. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14060-co-potrzebuj%C4%99-na-pocz%C4%85tek/#findComment-568411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Września 2017 Jak jesteś bardzo ciekaw można sprawdzić co to za pleśń. Badanie w "sanepidzie". Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14060-co-potrzebuj%C4%99-na-pocz%C4%85tek/#findComment-568416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
photomatic Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Września 2017 niestety ale tak się nie da. Jeśli od kwietnia ser leżał w piwnicy bez nadzoru to pewnie do tego czasu spleśniał tak że strach go dotykać Może mam popsutą lodówkę, albo inne pleśnie, ale zdarza się że coś mi w lodowce mimo niskiej temp zapleśnieje. Podejrzewam że tez tak będzie z Twoim serem jeśli też nie będziesz o niego dbał. Mało tego tak niska temperatura spowolni dojrzewanie dzięki czemu okazji do popsucia sera raczej przybędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14060-co-potrzebuj%C4%99-na-pocz%C4%85tek/#findComment-568449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Września 2017 Rozwój pleśni ogranicza stosowanie polioctanu, najlepiej bezbarwnego lub worowanie z odsysem Ser na początku warto codziennie przekładać, później co dni kilka, i tak coraz rzadziej lecz do końca życia sera.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14060-co-potrzebuj%C4%99-na-pocz%C4%85tek/#findComment-568579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 29 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Września 2017 No cóż. Spodziewałem się, że będę mógł go spróbować. Przekładałem codziennie przez kilka tygodni na początku, ale później zaczęły sie delegacje i inne wyjazdy i wyleciało mi z głowy niestety :/ Będę musiał ponownie zrobić jakiś serek Cytuj Pozdrawiam,Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14060-co-potrzebuj%C4%99-na-pocz%C4%85tek/#findComment-569002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.