Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 207
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

bilu, dokładnie to tam nie jest nic napisane. Kiepskie tłumaczenie translatorem. Zanim odważę się zanurzyć ostrze w kwasie, muszę wiedzieć dokładnie jakie stężenie, jak długo i czego mam się spodziewać. Sądziłem, że robiłeś już takie testy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759280
Udostępnij na innych stronach

Ja to "trawię" najlepiej kiedy taką "meduzę z lornetą" zaliczę, taką jak kiedyś już przedstawiałeś Bilu :D:facepalm:. A nożyki to raczej do krojenia będę używał, bo spisują się "malynowo"  :D  :thumbsup: 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759286
Udostępnij na innych stronach

Na ,,chłopski rozum'' trawienie powinno uwidocznić włókna na zasadzie, że miękka stal jest trawiona szybciej, zaś trwardsza stal (włókna) znacznie wolniej.Ludzie trawią wzory na nożach przy użyciu lakieru do paznokci tak jak dawniej w szkole trawiło się płytki drukowane na zajęciach ZPT na radyjka w pudełkach od zapałek lub włączniki klaskacze itp.w kwasie azotowym.W przypadku noża nie będzie ingerencji na strukturę ostrza przez inny materiał.Jeżeli trawienie tego nie uwidoczni to noże są z ? z nadrukiem laserowym.A wtedy będę mógł powiedzieć że wyrzuciłem kilkaset złotych w błoto. Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759293
Udostępnij na innych stronach

Rysunek stali damasceńskiej uwydatnia się nie za pomocą kwasu tylko za pomocą chlorku żelaza FeCl3.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759313
Udostępnij na innych stronach

Tylko czystego, koniecznie co najmniej 96,5%, i go wypić, (trochę będzie piekło w gardle). a nożyk butelką dobrze wymasować i gitara :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759340
Udostępnij na innych stronach

Rysunek stali damasceńskiej uwydatnia się nie za pomocą kwasu tylko za pomocą chlorku żelaza FeCl3.

  to jest pięknie opisane. Bilu wkleił nawet link, ale to wszystko się robi w fazie "produkcji", a nie na nożu już wykończonym.  Nie widzę sensu wykonywania takiego testu na nożu gotowym, ale każdy może robić co mu się żywnie podoba ze swoimi rzeczami. Wolałbym przeprowadzić pomiar twardości, czy faktycznie ma obiecane 60 HRC.

 

 

Po pierwsze, w czym trawić.

Można w kwasie azotowym, elektrolitycznie(w kwasie, lub wodzie z solą kuchenną), w nadsiarczanie sodowym, oraz chlorku żelaza(te 2 ostatnie do kupienia jako środki do trawienia płytek w sklepie dla elektryków).

Kwas azotowy powinien być rozcieńczony, elektrolit jak najbardziej zagęszczony, nadsiarczan sodowy i chlorek żelaza, im bardziej stężony roztwór tym szybsze i agresywniejsze trawienie, można uzyskać różne efekty końcowe. To do własnego ustalenia już.

Powierzchnia stali.

Należy wysatynować detal przed trawieniem do papieru ściernego gradacji 1200/1500, nie może być żadnych rys z poprzednich gradacji, bo będą one widoczne po trawieniu.

Nic więcej nie robić z powierzchnią przed trawieniem, ewentualnie odtłuścić jakimś acetonem czy innym rozpuszczalnikiem (nie używać wody z mydłem bo później w chlorku żelaza od tego się robią farfocle które zakłócają proces trawienia).

Trawienie (opiszę je dla chlorku żelaza, ale dla innych kwasów jest bardzo podobnie)

Przygotowany element zanurzamy w roztworze chlorku, albo w całości, albo w części na jakiej chcemy uwidocznić wzór.

Trzymamy kilkanaście sekund, wyciągamy, płukamy w wodzie i czyścimy powierzchnię papierem 2000, papier trzymamy w palcach i dociskamy palcami.

Wkładamy znowu i powtarzamy powyższe czynności.

Cykli powinno być minimum 4, wtedy wzór jest później trwały w używaniu, jak chcemy głębiej trawić to można nawet 8 razy, wydłużając czas kąpieli.

Uwaga, przy ostatnich 2 cyklach po opłukaniu papier ścierny nawijamy na jakiś twardy przedmiot w kształcie prostopadłościanu jeśli element jest płaski, bądź pręta jeśli element jest np. pozawijany albo wklęsły. I wtedy szlifujemy, jako ze papier jest napięty i na płaskiej powierzchni to czyści tylko warstwy które są mniej wytrawione, nie dotykając tych bardziej wytrawionych, tworzy to lepszy kontrast.

Po trawieniu suszymy detal i powtarzamy ostatnią czynność, czyli szlifowanie papierem ściernym ale już na sucho, wcześniej robiliśmy to pod bieżącą wodą. Zostawiamy tak jak jest, bądź polerujemy jeśli preferujemy taką powierzchnię, tutaj już samemu należy dobrać wykończenie :)

No i zabezpieczamy detal tak jak ze zwykłej stali :)

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759369
Udostępnij na innych stronach

 

 

ponoc najlepsze trzonki do siekier itd. są z drewna hikorowego
Nie ponoć a na pewno, mam potwierdzam. Bracia zza Wielkiej Wody pewnie mają większe doświadczenie z drewnem hikorowym :D

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759409
Udostępnij na innych stronach

Muszę powiedzieć że ta stalka która jest w zestawie posiada rzeczywiście fantastyczne możliwości.

 

Bilu napisał :

 

"To znaczy jakie? Bo przecież stalka nie służy do ostrzenia noży tylko do wygładzania oraz wyprostowania krawędzi tnącej."

 

 

Bilu, stalka diamentowa dedykowana do noży ze stali "Damascus", jest stalką cierną powodującą ostrzenie, a zarazem prostowanie i polerowanie ostrza :D .

 

Oto opis takiej Musaki, "stalki" :

 

"W sprzedaży można też znaleźć diamentowe ostrzałki prętowe. Ten twardy materiał doskonale radzi sobie ze szlifowaniem metalu, dlatego nie tylko prostuje, ale i faktycznie ostrzy nóż. Przy korzystaniu z ostrzałek diamentowych zaleca się ostrożność – dość szybko i agresywnie ścierają one krawędź tnącą."

 

https://pl.aliexpress.com/item/1005004038147539.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.5ef75373xegpOB&algo_pvid=ee9d24bc-82f7-48e5-bdaf-192c9a56ae48&aem_p4p_detail=202203280047061975802490915480021037395&algo_exp_id=ee9d24bc-82f7-48e5-bdaf-192c9a56ae48-4&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000027820667991%22%7D&pdp_pi=-1%3B219.68%3B-1%3B-1%40salePrice%3BPLN%3Bsearch-mainSearch

 

 

Stalka diamentowa "Musaka", do ostrzenia noży ze stali damasceńskiej :

 

H83a9dbbf0e5e4e2392e2151715dcd140T.jpg

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759490
Udostępnij na innych stronach

Nie widzę sensu wykonywania takiego testu na nożu gotowym, ale każdy może robić co mu się żywnie podoba ze swoimi rzeczami

Można taki test wykonać,ale trzeba zeszlifować rysunek warstw do stanu surowego.Wytrawić w FeCl3.I po wytrawieniu okaże się  czy to faktycznie jest stal damasceńska.

Edytowane przez krzysio59

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759521
Udostępnij na innych stronach

 

Nie widzę sensu wykonywania takiego testu na nożu gotowym, ale każdy może robić co mu się żywnie podoba ze swoimi rzeczami

Można taki test wykonać,ale trzeba zeszlifować rysunek warstw do stanu surowego.Wytrawić w FeCl3.I po wytrawieniu okaże się  czy to faktycznie jest stal damasceńska.

 

I taki test mam zamiar zrobić aby się przekonać czy to nie jest czasami stal nierdzewna z laserowym nadrukiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759535
Udostępnij na innych stronach

 

 

I taki test mam zamiar zrobić aby się przekonać czy to nie jest czasami stal nierdzewna z laserowym nadrukiem.

Wystarczy mały fragment 2/1cm,coby nie sp...lić całości.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759556
Udostępnij na innych stronach

no niestety ja też. Ale w szkole mieliśmy twardościomierz, młot  Charpy’ego, do badania udarności, maszynę wytrzymałościowa do badania materiałów na ściskanie i rozrywanie, mikroskop elektronowy. Bardzo mile wspominam zajęcia w tej pracowni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759575
Udostępnij na innych stronach

Macie zdrowie .... :facepalm:   Ani mi nie przyszło do głowy sprawdzać twardość noży ani laserunek :facepalm:. To tylko noże  :facepalm: i w naszym użytkowaniu są różne noże (pod ręką tylko 2 damasceny obierak i średni poręczny nożyk ostrze 15 cm) . W ramach nagrody ufundowałem naszym mistrzyniom zupy dyniowej (w Napoleonowie kilka lat temu) w stylu tajskim noże Tajskie . U nas w domu taki sam jest w częstym użyciu, twarda stal cienki świetnie kroi i nie damascen. Też wymaga ostrzenia :D  :mad:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759579
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.