witek1965 Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 26 Marca 2022 o tym to i czytałem i widzialem noże z nadrukiem ala damast. Pytam jak chcesz kwasem i jakim zrobić test. Bo może przydałby się i mi taki patencik. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 26 Marca 2022 Przeczytaj powyższy tekst dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 26 Marca 2022 bilu, dokładnie to tam nie jest nic napisane. Kiepskie tłumaczenie translatorem. Zanim odważę się zanurzyć ostrze w kwasie, muszę wiedzieć dokładnie jakie stężenie, jak długo i czego mam się spodziewać. Sądziłem, że robiłeś już takie testy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 26 Marca 2022 Jeszcze nie robiłem ale przetestuję jeden nożyk. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 26 Marca 2022 To zrób filmik z tej operacji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 26 Marca 2022 :D !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 26 Marca 2022 Więcej na temat trawieniahttps://forumkowalskie.pl/viewtopic.php?t=3196 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 26 Marca 2022 Ja to "trawię" najlepiej kiedy taką "meduzę z lornetą" zaliczę, taką jak kiedyś już przedstawiałeś Bilu . A nożyki to raczej do krojenia będę używał, bo spisują się "malynowo" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 26 Marca 2022 (edytowane) Na ,,chłopski rozum'' trawienie powinno uwidocznić włókna na zasadzie, że miękka stal jest trawiona szybciej, zaś trwardsza stal (włókna) znacznie wolniej.Ludzie trawią wzory na nożach przy użyciu lakieru do paznokci tak jak dawniej w szkole trawiło się płytki drukowane na zajęciach ZPT na radyjka w pudełkach od zapałek lub włączniki klaskacze itp.w kwasie azotowym.W przypadku noża nie będzie ingerencji na strukturę ostrza przez inny materiał.Jeżeli trawienie tego nie uwidoczni to noże są z ? z nadrukiem laserowym.A wtedy będę mógł powiedzieć że wyrzuciłem kilkaset złotych w błoto. Edytowane 26 Marca 2022 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 26 Marca 2022 ło matko. Poważnie chcesz to zrobić ? Koniecznie zrób dokumentację filmową, od początku do końca. Z ponowna polerka klingi, bo jak nic zmatowieje. . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 27 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 27 Marca 2022 Rysunek stali damasceńskiej uwydatnia się nie za pomocą kwasu tylko za pomocą chlorku żelaza FeCl3. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 27 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 27 Marca 2022 (edytowane) za pomocą chlorku żelaza FeCl3.Wystarczy 30-40% czy lepiej użyć czystego? Edytowane 27 Marca 2022 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 27 Marca 2022 Tylko czystego, koniecznie co najmniej 96,5%, i go wypić, (trochę będzie piekło w gardle). a nożyk butelką dobrze wymasować i gitara . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 27 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 27 Marca 2022 (edytowane) Rysunek stali damasceńskiej uwydatnia się nie za pomocą kwasu tylko za pomocą chlorku żelaza FeCl3. to jest pięknie opisane. Bilu wkleił nawet link, ale to wszystko się robi w fazie "produkcji", a nie na nożu już wykończonym. Nie widzę sensu wykonywania takiego testu na nożu gotowym, ale każdy może robić co mu się żywnie podoba ze swoimi rzeczami. Wolałbym przeprowadzić pomiar twardości, czy faktycznie ma obiecane 60 HRC. Po pierwsze, w czym trawić.Można w kwasie azotowym, elektrolitycznie(w kwasie, lub wodzie z solą kuchenną), w nadsiarczanie sodowym, oraz chlorku żelaza(te 2 ostatnie do kupienia jako środki do trawienia płytek w sklepie dla elektryków).Kwas azotowy powinien być rozcieńczony, elektrolit jak najbardziej zagęszczony, nadsiarczan sodowy i chlorek żelaza, im bardziej stężony roztwór tym szybsze i agresywniejsze trawienie, można uzyskać różne efekty końcowe. To do własnego ustalenia już.Powierzchnia stali.Należy wysatynować detal przed trawieniem do papieru ściernego gradacji 1200/1500, nie może być żadnych rys z poprzednich gradacji, bo będą one widoczne po trawieniu.Nic więcej nie robić z powierzchnią przed trawieniem, ewentualnie odtłuścić jakimś acetonem czy innym rozpuszczalnikiem (nie używać wody z mydłem bo później w chlorku żelaza od tego się robią farfocle które zakłócają proces trawienia).Trawienie (opiszę je dla chlorku żelaza, ale dla innych kwasów jest bardzo podobnie)Przygotowany element zanurzamy w roztworze chlorku, albo w całości, albo w części na jakiej chcemy uwidocznić wzór.Trzymamy kilkanaście sekund, wyciągamy, płukamy w wodzie i czyścimy powierzchnię papierem 2000, papier trzymamy w palcach i dociskamy palcami.Wkładamy znowu i powtarzamy powyższe czynności.Cykli powinno być minimum 4, wtedy wzór jest później trwały w używaniu, jak chcemy głębiej trawić to można nawet 8 razy, wydłużając czas kąpieli.Uwaga, przy ostatnich 2 cyklach po opłukaniu papier ścierny nawijamy na jakiś twardy przedmiot w kształcie prostopadłościanu jeśli element jest płaski, bądź pręta jeśli element jest np. pozawijany albo wklęsły. I wtedy szlifujemy, jako ze papier jest napięty i na płaskiej powierzchni to czyści tylko warstwy które są mniej wytrawione, nie dotykając tych bardziej wytrawionych, tworzy to lepszy kontrast.Po trawieniu suszymy detal i powtarzamy ostatnią czynność, czyli szlifowanie papierem ściernym ale już na sucho, wcześniej robiliśmy to pod bieżącą wodą. Zostawiamy tak jak jest, bądź polerujemy jeśli preferujemy taką powierzchnię, tutaj już samemu należy dobrać wykończenie No i zabezpieczamy detal tak jak ze zwykłej stali Edytowane 27 Marca 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 27 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 27 Marca 2022 Wygląda na drewno hikorowe przeoczyłem ten post. To mi wydaje się dość prawdopodobne. (ponoc najlepsze trzonki do siekier itd. są z drewna hikorowego) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 27 Marca 2022 ponoc najlepsze trzonki do siekier itd. są z drewna hikorowego Nie ponoć a na pewno, mam potwierdzam. Bracia zza Wielkiej Wody pewnie mają większe doświadczenie z drewnem hikorowym Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 28 Marca 2022 (edytowane) Muszę powiedzieć że ta stalka która jest w zestawie posiada rzeczywiście fantastyczne możliwości. Bilu napisał : "To znaczy jakie? Bo przecież stalka nie służy do ostrzenia noży tylko do wygładzania oraz wyprostowania krawędzi tnącej." Bilu, stalka diamentowa dedykowana do noży ze stali "Damascus", jest stalką cierną powodującą ostrzenie, a zarazem prostowanie i polerowanie ostrza . Oto opis takiej Musaki, "stalki" : "W sprzedaży można też znaleźć diamentowe ostrzałki prętowe. Ten twardy materiał doskonale radzi sobie ze szlifowaniem metalu, dlatego nie tylko prostuje, ale i faktycznie ostrzy nóż. Przy korzystaniu z ostrzałek diamentowych zaleca się ostrożność – dość szybko i agresywnie ścierają one krawędź tnącą." https://pl.aliexpress.com/item/1005004038147539.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.5ef75373xegpOB&algo_pvid=ee9d24bc-82f7-48e5-bdaf-192c9a56ae48&aem_p4p_detail=202203280047061975802490915480021037395&algo_exp_id=ee9d24bc-82f7-48e5-bdaf-192c9a56ae48-4&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000027820667991%22%7D&pdp_pi=-1%3B219.68%3B-1%3B-1%40salePrice%3BPLN%3Bsearch-mainSearch Stalka diamentowa "Musaka", do ostrzenia noży ze stali damasceńskiej : Edytowane 28 Marca 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 28 Marca 2022 (edytowane) Nie widzę sensu wykonywania takiego testu na nożu gotowym, ale każdy może robić co mu się żywnie podoba ze swoimi rzeczamiMożna taki test wykonać,ale trzeba zeszlifować rysunek warstw do stanu surowego.Wytrawić w FeCl3.I po wytrawieniu okaże się czy to faktycznie jest stal damasceńska. Edytowane 28 Marca 2022 przez krzysio59 Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 28 Marca 2022 Nie widzę sensu wykonywania takiego testu na nożu gotowym, ale każdy może robić co mu się żywnie podoba ze swoimi rzeczamiMożna taki test wykonać,ale trzeba zeszlifować rysunek warstw do stanu surowego.Wytrawić w FeCl3.I po wytrawieniu okaże się czy to faktycznie jest stal damasceńska. I taki test mam zamiar zrobić aby się przekonać czy to nie jest czasami stal nierdzewna z laserowym nadrukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 28 Marca 2022 Zrób, będziesz miał spokojne sumienie a i wszyscy BiS z chęcią dowiedzą się o wynikach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 28 Marca 2022 I taki test mam zamiar zrobić aby się przekonać czy to nie jest czasami stal nierdzewna z laserowym nadrukiem. Wystarczy mały fragment 2/1cm,coby nie sp...lić całości. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 28 Marca 2022 wolałbym pomiar na twardościomierzu Rockwella. Ile faktycznie maja te noże HRC Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 28 Marca 2022 wolałbym pomiar na twardościomierzu Rockwella. Ile faktycznie maja te noże HRCNie mam dostępu ani nikogo ze znajomych z dostępem do tego typu sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 28 Marca 2022 no niestety ja też. Ale w szkole mieliśmy twardościomierz, młot Charpy’ego, do badania udarności, maszynę wytrzymałościowa do badania materiałów na ściskanie i rozrywanie, mikroskop elektronowy. Bardzo mile wspominam zajęcia w tej pracowni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 28 Marca 2022 Macie zdrowie .... Ani mi nie przyszło do głowy sprawdzać twardość noży ani laserunek . To tylko noże i w naszym użytkowaniu są różne noże (pod ręką tylko 2 damasceny obierak i średni poręczny nożyk ostrze 15 cm) . W ramach nagrody ufundowałem naszym mistrzyniom zupy dyniowej (w Napoleonowie kilka lat temu) w stylu tajskim noże Tajskie . U nas w domu taki sam jest w częstym użyciu, twarda stal cienki świetnie kroi i nie damascen. Też wymaga ostrzenia Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/7/#findComment-759579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.