kooalla Opublikowano 22 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 22 Lutego 2013 Moja LP "przytargała wczoraj dwie "kulki" wp. - takie kilówki i pytanie w związku z tym: jak je przerobić by mogły zasilić świąteczny stół. Czy nie za wcześnie na świąteczne peklowanie? Nie chcę ich mrozić. Wielkanoc wypada na 31 marca więc raczej bez obróbki ich nie przetrzymasz.. Zapekluj uwędź i zamroź a potem tylko sparzysz będziesz miał szyneczki jak świeże. Tylko pamiętaj mrozisz szybko rozmrażasz wolno w lodówce.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 22 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 22 Lutego 2013 Na taką odległość tylko mrożenie jeżeli mają być w całości , no chyba że zrobisz jako dojrzewające. Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kominiarz Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 23 Lutego 2013 Witam ponownie, mam jeszcze małe pytanko, czy jest sens wyłożyć moją komorę wędzarniczą szalówką? Komora jest pobudowana z cegły pełnej – czerwonej i zaciągnięta wewnątrz tynkiem. Czy uzyskane w ten sposób „cieplejsze” ściany zmniejszą ryzyko wkraplania się pary wodnej, szczególnie przy korzystaniu z wędzarni przy dużych mrozach ? Czy ktoś tak ma? Dzięki za odpowiedz :wink: Cytuj Pozdrawiam, Mariusz. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 23 Lutego 2013 Kominiarz powiem ci co ja bym zrobił.. Obłożył bym w środku drewnem i niczym innym a drewno ewentualnie obił blachą jeśli palenisko masz bezpośrednie jeśli oddalone to bez blachy.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kominiarz Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 23 Lutego 2013 Kanał w wędzarni mam raczej standard tzn. około 1,5m, mam zamiar kupić jakąś boazerię lub szalówkę i tym wyłożyć, to mówisz, że tragedii nie będzie, wręcz będzie korzystniej. Dzięki. Cytuj Pozdrawiam, Mariusz. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agata-Oliwia Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 23 Lutego 2013 Witam, na wstepie chce bardzo podziekowac za profesjonalne wytlumaczenie i co wazne zdjecia ( Dziadek ), ktore duzo pomagaja w zrozumieniu i upewnieniu sie poczatkujacych do ktorych naleze czy to co robie jest ok.Wczoraj wedzilam po raz drugi i widze roznice miedzy pierwszym i drugim wedzeniem , pojawila sie nie pewnosc oraz pytania.Wedze w Big Green Egg , jest wykonany z wypalanej gliny na zasadzie pieca chlebowego czy pizzy lecz palenisko znajduje sie bezposrednio pod wedlinami.Wedliny sa rozlozone na metalowym stojaku na 3 roznych poziomach.Za pierwszym razem wedzilam zrebkami wisni, pekla zawierala wiecej soli ( dla mnie za duzo lecz pozostalym na swieta smakowalo).Za drugim razem wedzilam zrebkami z drzewa jablkowego, pekla zawierala mniej soli.Oba wedzenia odbywaly sie w temp 50 C i trwalo ok 4 godz.Roznica jest w kolorze z zew, w przekroju i smaku.Pierwsze wedzenie dalo mocniejszy kolor- rozowy w przekroju, z zew bardziej ciemny lecz nie spalony ani czarny, smolowy.Drugie wedzenie dalo kolor jasny- blady w przekroju, z zew uwedzony lecz jasniejszy , mniej wyrazisty smak w porownaniu z pierwszym wedzeniem.Pytanie jest czy ta roznica powstala ze wzgledu na mniejsza zawartosc soli w pekl ( nie stosuje saletry ani peklosoli bo nie moge jej tu znalesc ) czy inny rodzaj zrebkow uzytych w trakcie wedzenia?Mam jeszcze zrebki Whiskey, do czego moge je uzyc?Bede wdzieczna za odp.Pozdrawiam Cytuj Agata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 23 Lutego 2013 czy inny rodzaj zrebkow uzytych w trakcie wedzenia Sama sobie odpowiedziałaś. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kominiarz Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 23 Lutego 2013 Kanał w wędzarni mam raczej standard tzn. około 1,5m, mam zamiar kupić jakąś boazerię lub szalówkę i tym wyłożyć, to mówisz, że tragedii nie będzie, wręcz będzie korzystniej. Dzięki. A może podobny efekt uzyskam rapując wnętrze wędzarni gliną? Proszę o poradę. Cytuj Pozdrawiam, Mariusz. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agata-Oliwia Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 23 Lutego 2013 Arkadiusz, dziekuje za szybka odp.Czy mozesz cos wiecej podpowiedziec o rodzaju drzewa/zrebek wykorzystywanym w trakcie wedzenia, co moge sie spodziewac,kolor, smak ( wiem ze jest to indywidualne ) Czy stosujesz np rodzaj miesa i konkretny rodzaj zrebkow/drzewa? Do czego moge zastosowac zrebki Whiskey?Pozdrawiam Cytuj Agata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 23 Lutego 2013 http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/drewno-trociny-zrebki/411-wplyw-rodzaju-drewna-na-smak-i-kolor-wedzonek Proszę korzystać z opcji szukaj. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agata-Oliwia Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 23 Lutego 2013 Dziekuje za wskazowke, poszukam :-)Pozdrawiam Cytuj Agata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtomaszko Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 25 Lutego 2013 coś z drobiu dla małego dziecka ( szyneczka z piersi kurczaka,schabu itp.) - co polecacie zrobić i jak ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 25 Lutego 2013 Tohttp://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/1726-szynka-i-piers-prasowana-z-indyka ew. pierś wędzona z indyka, kurczak wędzony, udka kurczaka wędzone Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtomaszko Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 25 Lutego 2013 To http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/1726-szynka-i-piers-prasowana-z-indyka ew. pierś wędzona z indyka, kurczak wędzony, udka kurczaka wędzone.....ale dla dziecka bez peklosoli Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 25 Lutego 2013 ale dla dziecka bez peklosoliZastąp peklosól, zwykłą solą. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtomaszko Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 25 Lutego 2013 sam nie wiem........ Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 25 Lutego 2013 ale dla dziecka bez peklosoliW produkcji wyrobów drobiowych z powodzeniem można używać samej soli. [ Dodano: Pon 25 Lut, 2013 15:49 ]sam nie wiem..A czego?.Masz podane jak na talerzu :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtomaszko Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 25 Lutego 2013 ale dla dziecka bez peklosoli W produkcji wyrobów drobiowych z powodzeniem można używać samej soli. :grin:wiem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 25 Lutego 2013 wiem Tylko ja już nie wiem :shock: .W czym problem? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtomaszko Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 25 Lutego 2013 wiem Tylko ja już nie wiem :shock: .W czym problem? a kto mówił o problemie ? ) nie wiem tylko po prostu co zrobić.......czekam na więcej podpowiedzi.........spokojnie bez nerwów kol Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 26 Lutego 2013 coś z drobiu dla małego dziecka Nie faszeruj dziecka drobiem kupowanym w sklepie . :sad: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-271126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 26 Lutego 2013 Moja LP "przytargała wczoraj dwie "kulki" wp. - takie kilówki i pytanie w związku z tym: jak je przerobić by mogły zasilić świąteczny stół. Czy nie za wcześnie na świąteczne peklowanie? Nie chcę ich mrozić. Wielkanoc wypada na 31 marca więc raczej bez obróbki ich nie przetrzymasz.. Zapekluj uwędź i zamroź a potem tylko sparzysz będziesz miał szyneczki jak świeże. Tylko pamiętaj mrozisz szybko rozmrażasz wolno w lodówce.. Pozdrawiamdzięki, tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-271135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtomaszko Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 27 Lutego 2013 coś z drobiu dla małego dziecka Nie faszeruj dziecka drobiem kupowanym w sklepie . :sad: Pozdrawiam nie zamierzam dlatego chce coś sam "wyprodukować" ...... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-271400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel.K Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 witam tak przy okazji drewna to czy trzeba usunac kore wedze olcha o bukiem (wszystko suche) zawwsze sciagam kore z drzewa ale nie wiem czy to konieczne, troche roboty z tym jest i chcial bym wiedziec czy tak nalezy robic czy moze niepotrzebnie sie mecze .. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-281787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 moze niepotrzebnie sie mecze .. nie potrzebnie się męczysz ja z olchy nie ściągam co do buku to nie używałem ale podejrzewam że nie trzeba. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-281789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.