Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moja LP "przytargała wczoraj dwie "kulki" wp. - takie kilówki i pytanie w związku z tym: jak je przerobić by mogły zasilić świąteczny stół. Czy nie za wcześnie na świąteczne peklowanie? Nie chcę ich mrozić.

Wielkanoc wypada na 31 marca więc raczej bez obróbki ich nie przetrzymasz..

 

Zapekluj uwędź i zamroź a potem tylko sparzysz będziesz miał szyneczki jak świeże.

 

Tylko pamiętaj mrozisz szybko rozmrażasz wolno w lodówce..

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270174
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 261
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam ponownie,

mam jeszcze małe pytanko, czy jest sens wyłożyć moją komorę wędzarniczą szalówką? Komora jest pobudowana z cegły pełnej – czerwonej i zaciągnięta wewnątrz tynkiem. Czy uzyskane w ten sposób „cieplejsze” ściany zmniejszą ryzyko wkraplania się pary wodnej, szczególnie przy korzystaniu z wędzarni przy dużych mrozach ? Czy ktoś tak ma?

Dzięki za odpowiedz :wink:

Pozdrawiam, Mariusz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270372
Udostępnij na innych stronach

Kominiarz powiem ci co ja bym zrobił..

 

Obłożył bym w środku drewnem i niczym innym a drewno ewentualnie obił blachą jeśli palenisko masz bezpośrednie jeśli oddalone to bez blachy..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270374
Udostępnij na innych stronach

Kanał w wędzarni mam raczej standard tzn. około 1,5m, mam zamiar kupić jakąś boazerię lub szalówkę i tym wyłożyć, to mówisz, że tragedii nie będzie, wręcz będzie korzystniej. Dzięki.
Pozdrawiam, Mariusz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270375
Udostępnij na innych stronach

Witam, na wstepie chce bardzo podziekowac za profesjonalne wytlumaczenie i co wazne zdjecia ( Dziadek ), ktore duzo pomagaja w zrozumieniu i upewnieniu sie poczatkujacych do ktorych naleze czy to co robie jest ok.Wczoraj wedzilam po raz drugi i widze roznice miedzy pierwszym i drugim wedzeniem , pojawila sie nie pewnosc oraz pytania.Wedze w Big Green Egg , jest wykonany z wypalanej gliny na zasadzie pieca chlebowego czy pizzy lecz palenisko znajduje sie bezposrednio pod wedlinami.Wedliny sa rozlozone na metalowym stojaku na 3 roznych poziomach.Za pierwszym razem wedzilam zrebkami wisni, pekla zawierala wiecej soli ( dla mnie za duzo lecz pozostalym na swieta smakowalo).Za drugim razem wedzilam zrebkami z drzewa jablkowego, pekla zawierala mniej soli.Oba wedzenia odbywaly sie w temp 50 C i trwalo ok 4 godz.Roznica jest w kolorze z zew, w przekroju i smaku.Pierwsze wedzenie dalo mocniejszy kolor- rozowy w przekroju, z zew bardziej ciemny lecz nie spalony ani czarny, smolowy.Drugie wedzenie dalo kolor jasny- blady w przekroju, z zew uwedzony lecz jasniejszy , mniej wyrazisty smak w porownaniu z pierwszym wedzeniem.Pytanie jest czy ta roznica powstala ze wzgledu na mniejsza zawartosc soli w pekl ( nie stosuje saletry ani peklosoli bo nie moge jej tu znalesc ) czy inny rodzaj zrebkow uzytych w trakcie wedzenia?Mam jeszcze zrebki Whiskey, do czego moge je uzyc?Bede wdzieczna za odp.Pozdrawiam
Agata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270379
Udostępnij na innych stronach

czy inny rodzaj zrebkow uzytych w trakcie wedzenia

Sama sobie odpowiedziałaś. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270380
Udostępnij na innych stronach

Kanał w wędzarni mam raczej standard tzn. około 1,5m, mam zamiar kupić jakąś boazerię lub szalówkę i tym wyłożyć, to mówisz, że tragedii nie będzie, wręcz będzie korzystniej. Dzięki.

A może podobny efekt uzyskam rapując wnętrze wędzarni gliną? Proszę o poradę.

Pozdrawiam, Mariusz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270381
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz, dziekuje za szybka odp.Czy mozesz cos wiecej podpowiedziec o rodzaju drzewa/zrebek wykorzystywanym w trakcie wedzenia, co moge sie spodziewac,kolor, smak ( wiem ze jest to indywidualne ) Czy stosujesz np rodzaj miesa i konkretny rodzaj zrebkow/drzewa? Do czego moge zastosowac zrebki Whiskey?Pozdrawiam
Agata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270383
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270385
Udostępnij na innych stronach

coś z drobiu dla małego dziecka ( szyneczka z piersi kurczaka,schabu itp.) - co polecacie zrobić i jak ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270913
Udostępnij na innych stronach

To

http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/1726-szynka-i-piers-prasowana-z-indyka

 

ew. pierś wędzona z indyka, kurczak wędzony, udka kurczaka wędzone

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270933
Udostępnij na innych stronach

ale dla dziecka bez peklosoli

W produkcji wyrobów drobiowych z powodzeniem można używać samej soli.

 

[ Dodano: Pon 25 Lut, 2013 15:49 ]

sam nie wiem..

A czego?.Masz podane jak na talerzu :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270953
Udostępnij na innych stronach

ale dla dziecka bez peklosoli

W produkcji wyrobów drobiowych z powodzeniem można używać samej soli.

:grin:

wiem :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270954
Udostępnij na innych stronach

wiem

Tylko ja już nie wiem :shock: .W czym problem?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270967
Udostępnij na innych stronach

wiem

Tylko ja już nie wiem :shock: .W czym problem?

a kto mówił o problemie ? :))

nie wiem tylko po prostu co zrobić.......czekam na więcej podpowiedzi.........spokojnie bez nerwów kol

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-270969
Udostępnij na innych stronach

coś z drobiu dla małego dziecka

 

Nie faszeruj dziecka drobiem kupowanym w sklepie . :sad:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-271126
Udostępnij na innych stronach

Moja LP "przytargała wczoraj dwie "kulki" wp. - takie kilówki i pytanie w związku z tym: jak je przerobić by mogły zasilić świąteczny stół. Czy nie za wcześnie na świąteczne peklowanie? Nie chcę ich mrozić.

Wielkanoc wypada na 31 marca więc raczej bez obróbki ich nie przetrzymasz..

 

Zapekluj uwędź i zamroź a potem tylko sparzysz będziesz miał szyneczki jak świeże.

 

Tylko pamiętaj mrozisz szybko rozmrażasz wolno w lodówce..

 

Pozdrawiam

dzięki, tak zrobię
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-271135
Udostępnij na innych stronach

coś z drobiu dla małego dziecka

 

Nie faszeruj dziecka drobiem kupowanym w sklepie . :sad:

 

 

Pozdrawiam

nie zamierzam dlatego chce coś sam "wyprodukować" ......

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-271400
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
witam tak przy okazji drewna to czy trzeba usunac kore wedze olcha o bukiem (wszystko suche) zawwsze sciagam kore z drzewa ale nie wiem czy to konieczne, troche roboty z tym jest i chcial bym wiedziec czy tak nalezy robic czy moze niepotrzebnie sie mecze ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-281787
Udostępnij na innych stronach

moze niepotrzebnie sie mecze ..

nie potrzebnie się męczysz ja z olchy nie ściągam co do buku to nie używałem ale podejrzewam że nie trzeba.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/7/#findComment-281789
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.