Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Polak potrafi :) .  Nie masz problemu z tym ,że cug "rozpędza " Ci dymogenerator ? Ja ,jak u siebie zamknę dolot powietrza na dole , to zasysa mi powietrze przez DG i go rozpala mocniej. No chyba , że ta szczelina po uszczelce załatwia sprawę.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Był spory wiatr. Wczoraj trochę wiało. Jeżeli wyłączyłem pompkę, dym praktycznie przestał napływać.

Polak potrafi :) .  Nie masz problemu z tym ,że cug "rozpędza " Ci dymogenerator ? Ja ,jak u siebie zamknę dolot powietrza na dole , to zasysa mi powietrze przez DG i go rozpala mocniej. No chyba , że ta szczelina po uszczelce załatwia sprawę.

Potrzebujesz regulowanego otworu którym swobodnie będzie wchodzić powietrze do wędzarni.

Jeśli go nie ma i wędzarnia jest szczelna, wiatr napędza DG.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Miro ja mam jak trzeba ;)  - podałem koledze tylko przykład co się dzieje jak komora jest za szczelna. Ale widocznie brak uszczelki w drzwiczkach zmywarki robi za dolot powietrza wystarczająco.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Oczywiście Miro, masz rację. Celowo nie uszczelniałem drzwi, aby zapobiec niepotrzebnemu buzowaniu DG i żeby był przewiew podczas osuszania wędlin. Te szczeliny i nawiew z pompki akwariowej do DG bez zrębek, a więc bez dymu, w zupełności  wystarczają do osuszenia wsadu.

• 3 miesiące temu...

W kwietniu zbierałem informacje na temat wędzarni elektrycznej. Obiecałem, że zrobię wędzarnię ze starej zmywarki... I zrobiłem. Jeszcze w niej nie wędziłem, ale wygląda nieźle. Majsterkowicz ze mnie żaden, więc proszę o umiarkowane słowa krytyki. Wiem, że komin to zły pomysł, ale umieściłem ociekacz, który mam nadzieję, spełni swoją role dobrze. Całość jest izolowana matą kominkową (wełna mineralna). Grzałka 1,5 KW grzeje aż nader dobrze. Komora trzyma temperaturę wyśmienicie. Pojemność to ok. 150 litrów. Trochę mało, ale na moje potrzeby wystarczy.

Możesz podać jaką grzałkę zastosowałeś i gdzie ją w końcu zainstalowałeś?

Możesz podać jaką grzałkę zastosowałeś i gdzie ją w końcu zainstalowałeś?

Grzałka nowa 2 kW, taka do formowania przed pierwszym uruchomieniem.

Umieszczona jest w tylnej części podłogi i luźno zakryta wyprofilowaną nierdzewną blaszką (też ze starej zmywarki), dającą prześwit z frontu. Można ją swobodnie wyjąć i umyć w zmywarce. Rozwiązanie to widać na jednym ze zdjęć. Musiałem tylko zmienić termoparę, ponieważ oryginalna miała krótką końcówkę, a to przekłamywało i powodowało pomiar temperatury blachy a nie wnętrza komory.

Moc grzałki zalezy od pojemności komory i izolacji w ściankach  ;)

Dobrze by było żebys podal te parametry

• Downvote 1

Wygłuszenie zmywarki zostało usunięte i zastąpione wełną mineralną, grubości ok. 5cm.

Wielkość komory to zmywarka sześćdziesiątka, a więc wielkość podobna do dużego Borniaka. Przypuszczam, że spokojnie można zastosować grzałkę 800- 1000W. Kupiłem 2kW, więc już ją zostawiłem

• 8 miesięcy temu...

Koledzy podpowiedzcie jakiej mocy zamontować grzałkę w komorze 50 cm x 50 cm x 60 cm wysokości. Komora wykonana z warstw:

- ściany i dach płaski deska 2,5 cm, pustka powietrzna 2,0 cm, deska 1,0 cm;

- dno od dołu blacha czarna 2 mm, wełna 2,5 cm, blacha czarna 1 mm.

Planuję dopiekać wędzonki (lato/zima) i zastosować grzałkę okrągłą od termoobiegów. Nie chcę jej przemiarować ze względu na niską komorę.

W kwietniu zbierałem informacje na temat wędzarni elektrycznej. Obiecałem, że zrobię wędzarnię ze starej zmywarki... I zrobiłem. Jeszcze w niej nie wędziłem, ale wygląda nieźle. Majsterkowicz ze mnie żaden, więc proszę o umiarkowane słowa krytyki. Wiem, że komin to zły pomysł, ale umieściłem ociekacz, który mam nadzieję, spełni swoją role dobrze. Całość jest izolowana matą kominkową (wełna mineralna). Grzałka 1,5 KW grzeje aż nader dobrze. Komora trzyma temperaturę wyśmienicie. Pojemność to ok. 150 litrów. Trochę mało, ale na moje potrzeby wystarczy.

Dlaczego komin to zły pomysł?

Na kominie zbierają się skropliny, które opadają na wędliny, zakwaszając je. Dużo lepsze jest rozwiązanie z bocznymi regulowanymi otworami wentylacyjnymi.

Na kominie zbierają się skropliny, które opadają na wędliny, zakwaszając je. Dużo lepsze jest rozwiązanie z bocznymi regulowanymi otworami wentylacyjnymi.

Bardzo dziękuję. O mały włos i poszedłbym tą drogą :)

Bardzo dziękuję. O mały włos i poszedłbym tą drogą :)

Czy w dolnej części tj na wysokości grzałki, też masz jakieś napowietrzenie.

Nie, tyko wlot z DG i zdjąłem uszczelkę z drzwi.

[Dodano: 10 paź 2018 - 22:17]

Podczas osuszania wędlin włączam pompkę i przez niedziałający DG przepuszczam powietrze.

Ponieważ ciepło wędruje z dołu do góry, korzystnie jest umieścić grzałkę na górze komory + wymuszona cyrkulacja powietrza.

Trochę trzeba pogłówkować, ale warto.????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Nie, tyko wlot z DG i zdjąłem uszczelkę z drzwi.

[Dodano: 10 paź 2018 - 22:17]

Podczas osuszania wędlin włączam pompkę i przez niedziałający DG przepuszczam powietrze.

A ile i jakiej średnicy masz tych otworów wentylacyjnych w górnej części.

Edytowane przez Tommyle

Mam komin. Wentylację wymusza pompka. Pobiera powietrze z DG i nieszczelnych drzwi. Intensywność reguluje przysłona w kominie. Praktycznie nigdy jej nie zamykam. Pragnę aby była stała wymiana dymu i w środku nic się nie kisiło. Wszystko działa może nie wspaniale, ale dobrze.

Ponieważ ciepło wędruje z dołu do góry, korzystnie jest umieścić grzałkę na górze komory + wymuszona cyrkulacja powietrza.
Trochę trzeba pogłówkować, ale warto.

Trochę nie rozumiem twojej wypowiedzi odnośnie umieszczenia grzałki na górze komory. Nie przeczytałem całego forum, ale przeczytałem dużo.

Nie spotkałem się z rozwiązaniem grzałki u góry komory.

Lecz jeśli to żart z "początkującego" to jest słaby.

Dodatkowo może kogoś innego wprowadzić w błąd, który twoją sugestię wyrwie z kontekstu.

Edytowane przez Tommyle

Trochę trzeba pogłówkować, ale warto.

Trochę nie rozumiem twojej wypowiedzi odnośnie umieszczenia grzałki na górze komory. Nie przeczytałem całego forum, ale przeczytałem dużo.

Nie spotkałem się z rozwiązaniem grzałki u góry komory.

Lecz jeśli to żart z "początkującego" to jest słaby.

Dodatkowo może kogoś innego wprowadzić w błąd, który twoją sugestię wyrwie z kontekstu.

Nie mam w naturze żartować w takich sprawach.

Sam mam takie rozwiązanie i spisuję się bardzo dobrze.

Wrzucałem na forum rysunek takiego rozwiązania, poszukaj.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Miro, a mógłbyś ułatwić i podać link?

Tu masz zdjęcia wędzarni.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15453-małe-co-nieco-z-testem-nowej-wędzarni/

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15453-małe-co-nieco-z-testem-nowej-wędzarni/

Wielokrotnie widziałem zdjęcia tej wędzarni, ale nic na nich nie wskazuje, że grzałka jest u góry.

Górna komora równie dobrze może ukrywać grzałkę jak być jakimś wyłapywaczem skroplin lub czymś w tym stylu.

Nie zamieściłeś oprócz zdjęć żadnego opisu. Jak ja "początkujący" miałem się  domyślić. Wybacz, ale uznałem to żart.

Wielokrotnie widziałem zdjęcia tej wędzarni, ale nic na nich nie wskazuje, że grzałka jest u góry.

Górna komora równie dobrze może ukrywać grzałkę jak być jakimś wyłapywaczem skroplin lub czymś w tym stylu.

Nie zamieściłeś oprócz zdjęć żadnego opisu. Jak ja "początkujący" miałem się  domyślić. Wybacz, ale uznałem to żart.

Grzałka z wentylatorem jest u góry a pod nimi pod blachą właściwa komora wędzenia.

Już wstawiałem szkic takiego rozwiązania w innym temacie, ale nie mogę znaleźć.

Wstawiam ponownie.

post-39755-0-00023000-1539257168_thumb.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Czyli to jest coś trochę podobnego do zasady działania termoobiegu w piekarniku.

Z tą różnicą, że obieg jest rozproszony od góry ku dołowi i dodany dym z generatora. 

Chyba dobrze to zrozumiałem?

Edytowane przez Tommyle