Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Coś w tym stylu.

Cześć dymu wiruje w komorze, wchodzi nowy dym a w tym czasie cześć z komory uchodzi do komina.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Miro, a czy pod kominami, masz jakieś łapacze skroplin? Może przy takim obiegu tych skroplin nie ma?

Jeszcze jedno pytanie Czy ten termoobieg nie zakłóca pracy DG i nie rozpala go w drugim kierunku?


[Dodano: 11 paź 2018 - 16:26]

Może jednak powstał ten film o wędzarni?

Cały plus tego rozwiązania, że bardzo szybko osusza wyroby jak i samą komorę.

Dzięki temu skroplin nie ma, bo dym nie kisi się w wędzarni, a jego obieg jest wymuszony.

To jest rozwiązanie zaczerpnięte z komór profesjonalnych, gdzie jest powszechnie stosowane.

Przy naszych DG obieg wewnętrzny dymu może zakłócać jego pracę, dlatego stosuje się regulację pracy wentylatora + regulację szybra komina.

Trochę zabawy i da się ją opanować.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Dzięki za odpowiedź. Bardzo mi się podoba to rozwiązanie. Może jednak powstał ten film?

  • 2 tygodnie później...
Pytanie dot. podłączenia grzałki. W którym miejscu dokonujecie podłączenia elektrycznego grzałki tzn. na zewnątrz wędzarni czy w jej wnętrzu i jak zabezpieczyć takie połączenie przed przegrzaniem. Jestem akurat na tym etapie budowy Edytowane przez Tommyle

Końce grzałki nie grzeją się, przynajmniej tak było u mnie.

Podłączenie wykonaj na zewnątrz.

Złącza zabezpieczyłem koszulką termo, ale można też kupić koszulki specjalne dobrego typu połączeń. Zapytaj o nie w sklepie elektrycznym.

Koniecznie pamiętaj o uziemieniu!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Złącza zrób złączkami Wago. Skręcane u mnie się popaliły.

Piksiak

Złącza zrób złączkami Wago. Skręcane u mnie się popaliły.

Ok. Ale gdzie masz podłączenie grzałki wewnątrz wędzarni czy na zewnątrz

Ja mam wewnątrz - kaseta z grzałkami wstawiana do komory - przewody na wsówki i jest ok.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Ja połączenia grzałek robiłem kablem w osłonce silikonowej czyli ognioodporny. Dobrze się spisywała aż mi nie ukradli i teraz jestem od dłuższego czasu bez wędzarki. Kable ognioodporne dał mi zięć.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Planuję mój kibelek przystosować do zimnego wedzenia. Czy taka grzałka

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7438673023

Postawiona na dno komory podłączona na sterowniku (Rex 100) spełni swoją rolę. Czy lepiej kupić zwykłą grzałkę od piekarnika?

Nawet o tym nie myśl.

To znaczy...

A może być grill elektryczny?

Jeżeli tylko do zimnego wędzenia to da radę -musisz tylko usunąć / ominąć termostat i podłączyć bezpośrednio oraz zdemontować plastyki - czyli rozbebeszyć . Czy warto? Osobiście wolałbym grzałkę od piekarnika , bo ma większą powierzchnię czynną i będzie równomierniej rozgrzewać komorę.  Ale z braku laku na zimno nią powędzisz.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Przypominam ponownie ;)- zimne to nie jest 35

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Tak binio. Wychodzę z założenia że wolę wędzić z użyciem paleniska. Jestem w stanie uzyskać minimalną temp 40-45 stopni. Niektóre przepisy jednak przewidują wędzenie w niższych temp. I do tego ma służyć dg i grzałka. Na tą chwilę nie przewiduję jej stosować w celu uzyskania temp. Wyższej niż 35 stopni.

Weź pod uwagę powierzchnię grzałki - napisałem wyżej -    większa  powierzchnia = lepszy rozkład temp.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Oczywiście nad grzałką (jaka by ona nie była) dam defektor do rozproszenia dymu i ciepła.

 

Nawet o tym nie myśl.

To znaczy...

A może być grill elektryczny?

Może, ale element sterujący musi być na zewnątrz wedzarni, że względu na możliwość porażenia prądem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.