jaroz Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Witam. Jako, ze moj staż serowarski nie jest długi , a co za tym idzie doświadczenie niewielkie prosze bardziej doświaeczonych kolegów o pomoc. Nie moge znaleźć odpowiedzi w sieci. Otóż zrobilem trzy sery w tygoeniowych odstępach. Pierszy wg fantazji wlasnej. Drugi parmezan ale bez dodatku lipazy, a trzeci to gouda. Napisane w kolejnosci tworzenia. Było to miesiąc temu, a teraz dojrzewają.W sieci znalazlem informacje abybpojawiającą się pleśń niszczyć wycierając sery solanką lub octem. Tak też robie. Niepokoi mnie jednak sytuacja z czarnymi plamkami a raczej kropkami. Dwa najstarsze pokrywają się nimi i nie da się tego zmyć. Można natomiast zeskrobac bo to sprawa powierzchowna. I tu pojawia się pytanie a nawet kilka. Co to jest? Czy to groźne dla sera? Co z tym robić? Jaka jest przyczyna powstania tego cuda? Dziekuje za wszystkie przyszle odpowiedzi i wskazowki. Wysłane z mojego K6000 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14450-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Czerwca 2017 sytuacja z czarnymi plamkami a raczej kropkami. Dwa najstarsze pokrywają się nimi i nie da się tego zmyć. Można natomiast zeskrobac bo to sprawa powierzchowna. I tu pojawia się pytanie a nawet kilka. Co to jest? Czy to groźne dla sera? Co z tym robić? Jaka jest przyczyna powstania tego cuda? Dziekuje za wszystkie przyszle odpowiedzi i wskazowki. Czarne kropki to ogniska czarnej pleśni. Należy ją starannie wyskrobać, przemyć solanką i pielegnować sery na suchą skórkę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14450-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99/#findComment-556585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroz Opublikowano 1 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Lipca 2017 sytuacja z czarnymi plamkami a raczej kropkami. Dwa najstarsze pokrywają się nimi i nie da się tego zmyć. Można natomiast zeskrobac bo to sprawa powierzchowna. I tu pojawia się pytanie a nawet kilka. Co to jest? Czy to groźne dla sera? Co z tym robić? Jaka jest przyczyna powstania tego cuda? Dziekuje za wszystkie przyszle odpowiedzi i wskazowki.Czarne kropki to ogniska czarnej pleśni. Należy ją starannie wyskrobać, przemyć solanką i pielegnować sery na suchą skórkę.Dzieki Wysłane z mojego K6000 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14450-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99/#findComment-556815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.