Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jako, ze moj staż serowarski nie jest długi , a co za tym idzie doświadczenie niewielkie prosze bardziej doświaeczonych kolegów o pomoc. Nie moge znaleźć odpowiedzi w sieci. Otóż zrobilem trzy sery w tygoeniowych odstępach. Pierszy wg fantazji wlasnej. Drugi parmezan ale bez dodatku lipazy, a trzeci to gouda. Napisane w kolejnosci tworzenia. Było to miesiąc temu, a teraz dojrzewają.W sieci znalazlem informacje abybpojawiającą się pleśń niszczyć wycierając sery solanką lub octem. Tak też robie. Niepokoi mnie jednak sytuacja z czarnymi plamkami a raczej kropkami. Dwa najstarsze pokrywają się nimi i nie da się tego zmyć. Można natomiast zeskrobac bo to sprawa powierzchowna. I tu pojawia się pytanie a nawet kilka. Co to jest? Czy to groźne dla sera? Co z tym robić? Jaka jest przyczyna powstania tego cuda? Dziekuje za wszystkie przyszle odpowiedzi i wskazowki.

 

Wysłane z mojego K6000 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14450-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99/
Udostępnij na innych stronach

 

 

sytuacja z czarnymi plamkami a raczej kropkami. Dwa najstarsze pokrywają się nimi i nie da się tego zmyć. Można natomiast zeskrobac bo to sprawa powierzchowna. I tu pojawia się pytanie a nawet kilka. Co to jest? Czy to groźne dla sera? Co z tym robić? Jaka jest przyczyna powstania tego cuda? Dziekuje za wszystkie przyszle odpowiedzi i wskazowki.

Czarne kropki to ogniska czarnej pleśni.

 Należy ją starannie wyskrobać, przemyć solanką i pielegnować sery na suchą skórkę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14450-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99/#findComment-556585
Udostępnij na innych stronach

 

sytuacja z czarnymi plamkami a raczej kropkami. Dwa najstarsze pokrywają się nimi i nie da się tego zmyć. Można natomiast zeskrobac bo to sprawa powierzchowna. I tu pojawia się pytanie a nawet kilka. Co to jest? Czy to groźne dla sera? Co z tym robić? Jaka jest przyczyna powstania tego cuda? Dziekuje za wszystkie przyszle odpowiedzi i wskazowki.

Czarne kropki to ogniska czarnej pleśni.

Należy ją starannie wyskrobać, przemyć solanką i pielegnować sery na suchą skórkę.

Dzieki

 

Wysłane z mojego K6000 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14450-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99/#findComment-556815
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.