patarek Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Hehe. Ja nie mam takiej możliwości. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-500076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Próba fermentacyjna jest bardzo ciekawym zagadnieniem i warto ją przeprowadzić od czasu do czasu, jeśli mamy wątpliwości dotyczące jakości mleka.Opiszę dokładniej ją, jak wrócę jutro z pracy.W jednym z wątków jest opisana częściowo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-500091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Wielkie dzięki. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-500093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Wow. Mlodziez zaczyna pracowac....jakich to ja czasow dozylem...moze i kiedys moja cora zacznie sama pokoj sprzatac hehe opis opisz...to moze i ja kiedys dla zabawy mleko Henia sprawdze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-500183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 13 Czerwca 2016 (edytowane) Czy sery zapakowane próżniowo, "lądują" w lodówce czy zamrażarce ? Edytowane 13 Czerwca 2016 przez EAnna dubel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-501797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 13 Czerwca 2016 Jeżeli do dojrzewania to do lodówki. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-501805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 13 Czerwca 2016 Serow sie nie powinno mrozic bo traca wode i kruche sie robia. Poza tym dojrzewanie ustaje a o to chyba nam nie chodzi ? Jeden z moich serow z malymi przerwami jest w prozni 1,5 roku. W lodowce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-501897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farkosia11@onet.pl Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 14 Czerwca 2016 A te przerwy czemu służą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-502036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Na przykład, aby wyczyścić ser. Nasze próżnie nie sa idealne i z serami może dziać się coś niedobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-502052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farkosia11@onet.pl Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 14 Czerwca 2016 tak też myślałam.Też mam 2 szt w próżni,co 2 dni je odwracam na razie mają ładną skórkę.Powiedz ile godzin tak naprawdę schodzi Ci przy robieniu sera,bo mnie to pół dnia.Wydaje mi sie że to będzie trwało krócej,ale każdy etap u mnie się wydłuża i wychodzi z tego pół dnia.Chyba to tez wpływa póżniej na jakość wyrobu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-502056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Pół dnia to sie piwo zaciera ser maks 3h no chyba ze cheddar .... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-502078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Może Tobie, Tomku. Mnie pół dnia zawsze schodzi. Zależy jeszcze od czasu kwaszenia i ilości mleka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-502114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 15 Czerwca 2016 A mnie już tyle nie schodzi. Pleśniaki wymagają długiego zakwaszania mleka ale potem krótko się je obrabia.3-4 h max i nie ma bata. Pół dnia to chyba nowicjusz Kamilu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-502130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Znaczy, jeszcze doliczam jeszcze dojazd po mleko i różne inne czynniki, ale to już takie poza serowe. Tak, to normalnie kilka godzin. Do Parmezanu też trzeba więcej, bo się długo kwasi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-502277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farkosia11@onet.pl Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Mleko przynoszę około 8 rano,następnie jemy śniadanko. Zakwaszam mleko,odczekuje 1 godzinę,podpuszczka też około godziny czy 50 minut,póżniej pierwsze krojenie,czekamy drugie krojenie ,które pochłania wiecej czasu.Ja kroję rózgą to troche mi schodzi,robię to powoli żeby ziarna nie roztrzepać.znowu czekamy,odbieranie serwatki,powolne dodawanie gorącej wody , odczekujemy ,podnosimy temperaturę,mieszanie ponad pół godziny znowu odczekujemy i dopiero do formy .Jeżeli na każdym etapie stracimy po kilka minut to u mnie schodzi do 12-tej jak nic.Pod warunkiem,ze nic niespodziewanego po drodze się nie wydarzy .Ale to nic.Wciągnęło mnie to jak narkotyk.Kiedy zbliża się sobota to już się cieszę, ale nie dlatego ,że nie trzeba iść do pracy,ale że znowu będzie serek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-502337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Mleko podgrzewam do odpowiedniej temperatury - moment. Zakwaszanie - przeważnie 30 min. Skrzep - 25-30 min. Pozostała obróbka gestwy 1-1,5 h no max 2h. Oczywiście w międzyczasie inne rzeczy robię (podczas zakwaszania i ścinania podpuszczką). Zacieranie piwa pół dnia. Bo trzeba podczas zacierania praktycznie cały czas mieszać i innych rzeczy się nie porobi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-502418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Kwasisz 30 minut?Ja zwykle twarde władze 45 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-502424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 16 Czerwca 2016 A 30 min. Nie mam czasu na pierdoły Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-502444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 20 Czerwca 2016 A czy można przetrzymać zakwaszone mleko przez 2 - 3 godz.?Przymierzam się do kolejnej próby zrobienia sera z mleka sklepowego, pasteryzowanego. W ciągu dnia wpadam na obiad do domu i w tym czasie mogę zakwasić mleko, idę do pracy i wracam po ok. 2 - 3 godzinach. Jeżeli można to jaką ilość zsiadłego mleka dać na 10 l mleka? Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-503295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farkosia11@onet.pl Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 22 Czerwca 2016 Myślę ,że nie więcej niż 1 % w stosunku do ilości mleka.Latem w mleku szybciej namnażają się bakterie,więc może za bardzo się zakwasić.Potrzymaj bakterie ze 45 minut i wystarczy i tak podczas obróbki kwasowość mleka wzrośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-503694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Farkosia, dziękuję za odpowiedź mnie jednak chodziło o przetrzymanie zakwaszonego mleka przez 2 do 3 godzin. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-503856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Przepraszam. Przeczytałem i miałem później odpowiedzieć. Nie powinno się kwasów mleka tyle czasu. Mleko może się wtedy przekwasić. Są jednak gatunki serów, które wymagają tak długiego kwaszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-503858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Dziękuję Aksamit, na taką odpowiedź oczekiwałem. Wracam z pracy po godz. 18 i dlatego kombinowałem żeby rozłożyć robotę na raty ale skoro się nie da to trzeba będzie dłużej posiedzieć. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-503880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Albo zrób na koniec tygodnia. No niestety ser jest takim produktem, który wybacza bardzo mało błędów.Jednocześnie produkcja tego wyrobu jest tak ciekawa, że nawet najwięksi mistrzowie są czasami zaskoczeni wynikami końcowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-503884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Niestety, sobota i niedziela na działce a tam nie mam warunków na robienie sera. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-503891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.