Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 196
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Próba fermentacyjna jest bardzo ciekawym zagadnieniem i warto ją przeprowadzić od czasu do czasu, jeśli mamy wątpliwości dotyczące jakości mleka.

Opiszę dokładniej ją, jak wrócę jutro z pracy.

W jednym z wątków jest opisana częściowo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-500091
Udostępnij na innych stronach

Wow. Mlodziez zaczyna pracowac....jakich to ja czasow dozylem...moze i kiedys moja cora zacznie sama pokoj sprzatac hehe opis opisz...to moze i ja kiedys dla zabawy mleko Henia sprawdze :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-500183
Udostępnij na innych stronach

Serow sie nie powinno mrozic bo traca wode i kruche sie robia. Poza tym dojrzewanie ustaje a o to chyba nam nie chodzi ? Jeden z moich serow z malymi przerwami jest w prozni 1,5 roku. W lodowce :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-501897
Udostępnij na innych stronach

tak też myślałam.Też mam 2 szt w próżni,co 2 dni  je odwracam na razie mają ładną skórkę.Powiedz ile godzin tak naprawdę  schodzi Ci przy robieniu sera,bo mnie to pół dnia.Wydaje mi sie że to będzie trwało krócej,ale każdy etap u mnie się wydłuża i wychodzi z tego pół dnia.Chyba to tez wpływa póżniej na jakość wyrobu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-502056
Udostępnij na innych stronach

A mnie już tyle nie schodzi. Pleśniaki wymagają długiego zakwaszania mleka ale potem krótko się je obrabia.

3-4 h max i nie ma bata. Pół dnia to chyba nowicjusz Kamilu :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-502130
Udostępnij na innych stronach

Znaczy, jeszcze doliczam jeszcze dojazd po mleko i różne inne czynniki, ale to już takie poza serowe. :)

Tak, to normalnie kilka godzin.  

Do Parmezanu też trzeba więcej, bo się długo kwasi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-502277
Udostępnij na innych stronach

Mleko przynoszę około 8 rano,następnie jemy śniadanko. Zakwaszam mleko,odczekuje 1 godzinę,podpuszczka też około godziny czy 50 minut,póżniej  pierwsze krojenie,czekamy drugie krojenie ,które pochłania wiecej czasu.Ja kroję rózgą to troche mi schodzi,robię to powoli żeby ziarna  nie roztrzepać.znowu czekamy,odbieranie serwatki,powolne dodawanie gorącej wody , odczekujemy ,podnosimy temperaturę,mieszanie ponad pół godziny znowu odczekujemy i dopiero do formy .Jeżeli na każdym etapie stracimy po kilka minut to u mnie schodzi do 12-tej jak nic.Pod warunkiem,ze nic niespodziewanego po drodze się nie wydarzy .Ale to nic.Wciągnęło mnie to jak narkotyk.Kiedy zbliża się sobota to już się cieszę, ale nie dlatego ,że nie trzeba iść do pracy,ale że znowu będzie serek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-502337
Udostępnij na innych stronach

Mleko podgrzewam do odpowiedniej temperatury - moment. Zakwaszanie - przeważnie 30 min. Skrzep - 25-30 min. Pozostała obróbka gestwy 1-1,5 h no max 2h. Oczywiście w międzyczasie inne rzeczy robię (podczas zakwaszania i ścinania podpuszczką). Zacieranie piwa pół dnia. Bo trzeba podczas zacierania praktycznie cały czas mieszać i innych rzeczy się nie porobi :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-502418
Udostępnij na innych stronach

A czy można przetrzymać zakwaszone mleko przez 2 - 3 godz.?

Przymierzam się do kolejnej próby zrobienia sera z mleka sklepowego, pasteryzowanego. W ciągu dnia wpadam na obiad do domu i w tym czasie mogę zakwasić mleko, idę do pracy i wracam po ok. 2 - 3 godzinach. Jeżeli można to jaką ilość zsiadłego mleka dać na 10 l mleka?

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-503295
Udostępnij na innych stronach

Myślę ,że nie więcej niż 1 % w stosunku do ilości mleka.Latem w mleku szybciej namnażają się bakterie,więc może za bardzo się zakwasić.Potrzymaj bakterie ze 45 minut i wystarczy i tak podczas obróbki kwasowość mleka wzrośnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-503694
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam.

Przeczytałem i miałem później odpowiedzieć.

Nie powinno się kwasów mleka tyle czasu. Mleko może się wtedy przekwasić. Są jednak gatunki serów, które wymagają tak długiego kwaszenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-503858
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Aksamit, na taką odpowiedź oczekiwałem. Wracam z pracy po godz. 18 i dlatego kombinowałem żeby rozłożyć robotę na raty ale skoro się nie da to trzeba będzie dłużej posiedzieć.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-503880
Udostępnij na innych stronach

Albo zrób na koniec tygodnia. :)

No niestety ser jest takim produktem, który wybacza bardzo mało błędów.

Jednocześnie produkcja tego wyrobu jest tak ciekawa, że nawet najwięksi mistrzowie są czasami zaskoczeni wynikami końcowymi. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14693-ser-gouda/page/4/#findComment-503884
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.