arkawroc Opublikowano 18 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 18 Maja 2016 Pogadaj z Perszingiem , wiem że wymieniał w swojej , z tego co pamiętam to wypinasz cały moduł Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 19 Maja 2016 Nie każdy model żre tyle prądu. Niestety każdy bo to specyfika pracy takich chłodziarek na ogniwie Peltiera ... one praktycznie chodzą stale to nie jest urządzenie ze sprężarką Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 19 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 19 Maja 2016 Ja wymieniałem całe moduły sterujące a nie ogniwa.Na razie śmiga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 22 Maja 2016 A powiedzcie mi czy skórka na serze będzie mocno twarda? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 22 Maja 2016 Wydaje się twarda. Ale pod nią jest miękki miąższ. Poza tym mięknie w worku próżniowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 22 Maja 2016 A jeszcze jedno. Pojawiły się plamki pleśni. Przemywać solanką. Tak? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 22 Maja 2016 Wykroić, zasypać miejsce solą, potem przemyć spurytusem/octem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 23 Maja 2016 A często się wam zdarza że pleśń wychodzi? Bo się troszkę zmartwilem tym. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 23 Maja 2016 Zdarza się. A niektóre sery żółte się zostawia aby naturalne pleśnie skórkę porastały. Po 6-9 miesiącach ser wygląda dość dziwnie i mało apetycznie dla postronnych osób. Ale w środku nic się nie dzieje. Więc nie ma co się stresować. Zeskrobać, przemyć i zapomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 23 Maja 2016 Wielkie. Dzięki. Zapewne za chwilę będę miał kolejne pytania! Hehe. Miłego dnia! Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 23 Maja 2016 A pytaj odpowiemy ..... może heheheh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 23 Maja 2016 W razie pytań, pisz. Może dowiemy się czegoś nowego przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 23 Maja 2016 Narazie nie robię nic nowego bo jestem w pracy. Żona dba o sery. Jak wrócę do domu to znowu coś nowego będę chciał wykonać. Narazie mam jedną "goudę" i jeden marmurkowy "ementaler" pożyjemy zobaczymy. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny_Morfina Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 24 Maja 2016 W weekend zawoskowałem 3 moje sery (wg przepisu na Goudę) - pierwszy zbliża się do 2 miesięcy (kolejne co 2 tygodnie powstawały)Wosk nie wygląda tak ładnie jak sobie wyobrażałem... no ale jest. (W przyszłości pomyślę o pakowarce próżniowej)Pleśni ani śladu - ale to pewnie z powodu przechowywania w lodówce (mieszkam w bloku). Termometr (tani, szpikulcowy 0-100*C) pokazuje 8-10*C, wilgotność ~60%.Boje się, że niska temperatura hamuje rozwój pleśni, ale też bakterii (a przez to dojrzewanie sera).Czy jest szansa, że po pełnych 2 miesiącach ser dojrzeje w takich warunkach?A może jak już jest odizolowany od świata zewnętrznego, wynieść go do piwnicy (w bloku)? Albo wywieźć na działkę do normalnej piwnicy? (trzeba by pomyśleć nad odizolowaniem go od ewentualnych gryzoni!)? Tylko że jak go wyniosę/wywiozę to nie będę miał nad nim takiej kontroli i nie będę mógł często obracać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 24 Maja 2016 Niska temperatura (taka, jaką masz) spowalnia rozwój bakterii, ale nie hamuje go całkowicie.Możesz próbować dojrzewać ser w takich warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 24 Maja 2016 8-10 stopni jest ok. Nie jest dobrze ale nie jest źle. Lepiej jakby było 10-13. Ale powinny dojrzewać tylko wolniej. 2 miechy i już możesz rozkrajać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 5 Czerwca 2016 (edytowane) No i zapakowane. Do dojrzewania. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160605/10810897aa64487d1e93110eca9bc0e3.jpg Ciekaw jestem co z tego będzie. Skórka na serach była dość twarda jak żona zaczęła. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 5 Czerwca 2016 przez patarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 6 Czerwca 2016 OOOOOO kolega ma dostęp do dużej ilości mleka hehehe Pierwszego rozkrój po 1-1,5 miesiąca.Za ile mleko kupujesz ?Skórka w próżni zmięknie Ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 6 Czerwca 2016 To jest zrobione z 15 litrów. Dwa różne rodzaje bakterii. Jeden "Gouda" jeden "edamski marmurkowy". Ten marmurkowy powstał przez przypadek po dodałem barwnik zamiast na początek to po cięciu skrzepu. Taki błąd. A mleko mam od gospodarza kupuje po 2 złote. Bardzo mi się to spodobało!!! Ciekaw jestem co z tego wyniknie. Nie wiem czy dobrze ale mleko do produkcji podgrzewalem na chwilkę do 70 stopni i szybko chłodziłem. Jakoś boję się robić ze świeżego całkiem. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 6 Czerwca 2016 A ja się nie boję mam dobre mleka....poza tym nie mam czasu na zabawę z pasteryzacją. No i mleko traci swoje właściwości.2 zł - bardzo dobra cena.Zabawa jest przednia - a jeszcze jak zaczynają naprawdę wystrzałowe sery wychodzić to jest super. Ja do takich efektów dochodziłem sam przez ponad 2 lata. Można to skrócić posiłkując się forum lub grupą na FB hehehe Ile jednorazowo jesteś w stanie mleka kupić ?Czym ser większy tym lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Grupa na fb? Nic nie wiem. Nie bardzo rozumiem też jak przeprowadzić próbę fermentacyjna aby sprawdzić jakość mleka?? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Ano jest tam taka - tylko odnośnie serów. Ale na WB więcej konkretów jest. Tam bardziej pogaduchy na tematy serowe, kilka przepisów etc.Ja nigdy nie robiłem bo i po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Prób fermentacyjnych też nie robię. W moim przypadku to bezcelowe. Niezłe mleko mam Piątnica, President.... w S klasie.... chyba...Perszing ta pasteryzacja nie jest taka zła, miałem już takie epizody i ciekawie wychodzi.Mleko schładzałem butelkami z lodem- moment...Patarek zostaw za dwie sztuczki na długie dojrzewanie- 9/12/15 m-cy, to inna liga. Sery sympatyczne plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 6 Czerwca 2016 (edytowane) Robisz z mleka ze sklepu? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 6 Czerwca 2016 przez patarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Robisz z mleka ze sklepu? Nie. Rolnicy, od których odbieram dostarczają mleko do tych mleczarni.Odbieram świeże, zaraz po udoju- ciepłe- 34/35 *C.Na miejscu zapodaję kultury bakterii, zawijam w koc i jadę na warsztat Na piątek/sobotę jazdę planuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.