fentel Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 24 Maja 2008 Witam!Z 20 litrów mleka wyszło mi 3,35 kg oscypków ( ważyłem po 12 godzinach ociekania)Wędzarnia już się grzeje . Zaraz zrobię " zadymę" :devil: pzdr Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-34285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 24 Maja 2008 po przekrojeniu mają taki jasno żółtawy odcień...W okresie letnim tak już będzie. Związane jest to, ze zwiększona ilością karotenoidów i tokoferoli w mleku- powód: spożywanie przez krowy świeżej paszy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-34288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 24 Maja 2008 spożywanie przez krowy świeżej paszy.chłe, chłe Od jutra moją zaprzyjaźnioną krówkę będę karmił węglem , to będę produkował oscypki - hity sezonu 2008 - " carne łoscypki fentelkowe" hej :grin: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-34298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 26 Maja 2008 Witajcie po mym dość długim niebycie.Wnuczek-serdeczne dzięki za pomysł z kawą rozpuszczalną.Faktycznie to namiastka "wędzenia" ale zawsze.Pomysł genialny. A pytanie do Fentela-gdzie nabyć tą sól wędzarnicza?????Cały czas szykuję się do mojego brii z koziego mleka.Nie mogę się zabrać! Dom ciągle pełen ludzi i chyba dlatego.Tak pięknie opisujecie to co robicie,że chyba wszystkich wygonię i poświęcę się eksperymentom.ha,ha,ha.Na moim koncie są już sery:(oczywiście wszystkie z koziego mleczka)twarogowy-z przeróżnymi dodatkamidojrzewaący-tzw sezonowy,bo wychodzi tylko od maja do sierpnia.Ten ma porost białej pleśni.ale środek jest zwarty.serek twardy odpowiednik żółtegono i "oscypki"Po trzech latach mogę uznać to za sukces.Pozdrawiam wszystkich serowarów. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-34323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 26 Maja 2008 Ela,gdzie Ty właściwie hodujesz swoje kozy? Nie znalazłam tego na mapie. czy moglabyś postwić chorągiewkę?Zazdroszczę Ci tych kozich serków. Są w sprzedaży ale bardzo drogie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-34327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 26 Maja 2008 pytanie do Fentela-gdzie nabyć tą sól wędzarnicza????? http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/product_info.php/cPath/32/products_id/120 pozdrowionka Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-34331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 26 Maja 2008 A ja wiem, gdzie Ela działa :lol: Ale to może onaż sama Wam opowie. Ja tymczasem wpadam się przywitać po dłuugiej nieobecności. Byłam przy narodzinach serowego wątku na wedlinach, a potem sobie poszłam Z miłą chęcią przyłączę się do "rozhoworów" serowych, bo widzę, że tu praca wre.Zaprosił mnie Jasiu, i mam nadzieję, że nie wpuścił w maliny... Elę poznałam prywatnie- telefonicznie i mailowo. Z przyjemnością czytam fachowe posty EAnny i pełne entuzjazmu wpisy pozostałych odkrywców wielkiego , nieznanego serowego lądu. Sery z mleka krowiego, dojrzewające, podpuszczkowe , twarde , z certyfikatem ekologicznym robię już ponad roku , nie licząc wcześniejszego okresu prób, błędów i wypaczeń . Moja chorągiewka tkwi w Wielkopolsce, w Hucie Szklanej. Pozdrawiam wszystkich serowarów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-34334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Witam wszystkich, przeczytalam temat od deski do deski i dzisiaj robie moj pierwszy kozi serek podpuszczkowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Witaj Kasiu na naszym forum,czekamy na relacje z produkcji i życzymy sukcesu :!: :smile: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Witaj Kasiu.Cieszę sie że i Ty robisz serki z koziego mleka.Mam nadzieję,że nie znikniesz i pogadamy na ten temat.Powodzenia. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Witaj Katarzyno. Życzę sukcesów w produkcji kozich serów i oczekuję na relację z pierwszej produkcji. :tongue: Ja z mojego pierwszego sera podpuszczkowego byłem bardzo zdowolony. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Serek na razie moczy sie w solance, zobaczymy czy da sie zjesc Jak my nie zjemy, psy na pewno sie nim chetnie poczestuja Czy takie serek sie je zaraz po wyjeciu z solanki?Ile trzymac w solance (waga ok. 1kg)?Jezeli zostanie w cieplym miejscu, moze sobie powoli dojrzewac? Musze tez sprobowac uwedzic, bo mamy wedzarke. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Czy takie serek sie je zaraz po wyjeciu z solanki?Można od razu startować z degustacją lub po ocieknięciu. Najlepszy jest z dodatkiem pomidorów i listkiem bazylii. Można też go uwędzić. Ile trzymac w solance (waga ok. 1kg)?To zależy od stężenia solanki. Ja robię mniejsze serki i moczę je przez noc. Jak dla mnie wystarczy. Stężenie solanki dobieram na oko, to znaczy kończę dosypywanie soli (przy równoczesnym mieszaniu) gdy ser "odkleja" się od dna. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Cześć Kasiu.Ja dorzucę od siebie , skorzystałem z przepisu BonAira 80 g soli na litr wody i moczenie 12 godzin ,jak dla nas bomba.to jest akurat takie stężenie jak opisuje Eanna serki lekko zaczynają pływać .pierwszy raz jak robiłem oscypki (było to niedawno) po odciśnięciu kładłem na desce i zanim przygotowałem solankę to były lekko plaskate , teraz jak odcisnę to od razy daję do solanki by nie straciły kształtu.może mała sprawa ale nikt o tym nigdy nie napisał :lol: :lol: :lol: Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 5 Czerwca 2008 teraz jak odcisnę to od razy daję do solanki by nie straciły kształtu.może mała sprawa ale nikt o tym nigdy nie napisałJasiu, to są tajnik i produkcji. tylko 2 dni a różnica zauważalna, ale zjadliwy i tak był :lol:Był przepyszny!!! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Ja swój twardy moczę ze 3 godziny,bo potem jest dla nas za słony.Ale ma ok 600 gr.A uzywam soli morskiej,wydaje mi sie lepsza.A odważna z ciebie kobieta,że robisz od razu kilo sera.U mnie dziś feta "popłyneła" bo jej nie dopilnowałam.A strasznie u nas gorąco.Acha u mnie roztwór soli nasycony,czyli podobnie jak u was.Mieszam,aż się sól nie rozpuszcza.Jutro może uda mi się syna namówić do wklejenia fotek. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 6 Czerwca 2008 Można przepis na fete prosic? Serek wyszedł pyszny My lubimy bardziej slony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 6 Czerwca 2008 Witam. Katarzyno ja osobiście jeszcze nie zalapałem bakcyla robienia serów ale po ostatnim zlocie grupy W-Mchyba źona mi nie daruje :shock: znalazłem taki link na stronkę może coś Ci się przyda.http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=14777 Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 6 Czerwca 2008 teraz jak odcisnę to od razy daję do solanki by nie straciły kształtu.może mała sprawa ale nikt o tym nigdy nie napisał Pisał pisał :-) I nawet pisał, że solankę doprowadzał najpierw do temp. w oklicach 0-1 st.C. I to jest doskonały w swej prostocie pomysł! Teraz to serek wkładam jeszcze z foremką i przez chwilę moczy się tam razem z nią. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 6 Czerwca 2008 u mnie roztwór soli nasycony,czyli podobnie jak u was.Mieszam,aż się sól nie rozpuszczaDroga Elu, my stosujemy solanke o stężeniu ok. 8%. Nie wiem ile woda przyjmie soli aby powstał roztwór nasycony, ale zapewne o wiele więcej. Przy tak dużym stężeniu solanki czas moczenia serków powinien być na pewno odpowiednio krótszy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 6 Czerwca 2008 Nie wiem ile woda przyjmie soli aby powstał roztwór nasycony, . W tym wątku: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=40318#40318 Jacek pisze, że roztwór nasycony, to 37%. Ja jednak miałem problemy z rozpuszczeniem 30dag soli w 1l gotującej (!) się wody (ok 23%) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 6 Czerwca 2008 No i dlatego czytam forum,bo jest niczym nie zastąpione.Dzięki za podpowiedzi -oczywiście zmienię moją solankę.O koziej"fecie" napiszę Katarzyno potem.Teraz pędzę do roboty.Pzdr. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 7 Czerwca 2008 Napocząłem 1serek który był tworzony 3 tygodnie temu miał jeszcze leżeć ale nie mogłem się powstrzymać :tongue: Taki wyszedł: serek ma dużo ładnych dziurek jest spręzysty i jestem cały Happy :lol: :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 7 Czerwca 2008 Jasiu, gratuluje udanego wyrobu. Widać, że bakterie mocno się napracowały rzeźbiąc te wszystkie dziurki. Ciekawa jestem, jaki jest w smaku.Tak w ogóle, to eksperymentujac z serami możemy uzyskać ciekawe efekty końcowe. Przestrzegając podstawowych zasad produkcji serów i przeznaczając na nie dobre i tłuste mleko zawsze wyprodukujemy dobry a nawet bardzo dobry ser. Taki wyrób może mieć unikalny i niepowtarzalny smak, bo przy produkcji serów najwiecej do powiedzenia ma przyroda. I to jest to, co daje nam największą satysfakcję. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 7 Czerwca 2008 Jasiu w jakich warunkach przetrzymywałeś ser? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.