Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Z 20 litrów mleka wyszło mi 3,35 kg oscypków ( ważyłem po 12 godzinach ociekania)

Wędzarnia już się grzeje . Zaraz zrobię " zadymę" :devil:

pzdr

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-34285
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 567
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

po przekrojeniu mają taki jasno żółtawy odcień...

W okresie letnim tak już będzie. Związane jest to, ze zwiększona ilością karotenoidów i tokoferoli w mleku- powód: spożywanie przez krowy świeżej paszy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-34288
Udostępnij na innych stronach

spożywanie przez krowy świeżej paszy.

chłe, chłe

Od jutra moją zaprzyjaźnioną krówkę będę karmił węglem , to będę produkował oscypki - hity sezonu 2008 - " carne łoscypki fentelkowe" hej :grin:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-34298
Udostępnij na innych stronach

Witajcie po mym dość długim niebycie.

Wnuczek-serdeczne dzięki za pomysł z kawą rozpuszczalną.Faktycznie to namiastka "wędzenia" ale zawsze.Pomysł genialny. A pytanie do Fentela-gdzie nabyć tą sól wędzarnicza?????

Cały czas szykuję się do mojego brii z koziego mleka.Nie mogę się zabrać! Dom ciągle pełen ludzi i chyba dlatego.

Tak pięknie opisujecie to co robicie,że chyba wszystkich wygonię i poświęcę się eksperymentom.ha,ha,ha.

Na moim koncie są już sery:(oczywiście wszystkie z koziego mleczka)

twarogowy-z przeróżnymi dodatkami

dojrzewaący-tzw sezonowy,bo wychodzi tylko od maja do sierpnia.Ten ma porost białej pleśni.ale środek jest zwarty.

serek twardy odpowiednik żółtego

no i "oscypki"

Po trzech latach mogę uznać to za sukces.

Pozdrawiam wszystkich serowarów.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-34323
Udostępnij na innych stronach

Ela,

gdzie Ty właściwie hodujesz swoje kozy? Nie znalazłam tego na mapie. czy moglabyś postwić chorągiewkę?

Zazdroszczę Ci tych kozich serków. Są w sprzedaży ale bardzo drogie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-34327
Udostępnij na innych stronach

pytanie do Fentela-gdzie nabyć tą sól wędzarnicza?????

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/product_info.php/cPath/32/products_id/120

 

pozdrowionka

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-34331
Udostępnij na innych stronach

A ja wiem, gdzie Ela działa :lol:

 

Ale to może onaż sama Wam opowie.

 

Ja tymczasem wpadam się przywitać po dłuugiej nieobecności. Byłam przy narodzinach serowego wątku na wedlinach, a potem sobie poszłam :(

Z miłą chęcią przyłączę się do "rozhoworów" serowych, bo widzę, że tu praca wre.

Zaprosił mnie Jasiu, i mam nadzieję, że nie wpuścił w maliny...

Elę poznałam prywatnie- telefonicznie i mailowo.

Z przyjemnością czytam fachowe posty EAnny i pełne entuzjazmu wpisy pozostałych odkrywców wielkiego , nieznanego serowego lądu.

 

Sery z mleka krowiego, dojrzewające, podpuszczkowe , twarde , z certyfikatem ekologicznym robię już ponad roku , nie licząc wcześniejszego okresu prób, błędów i wypaczeń .

Moja chorągiewka tkwi w Wielkopolsce, w Hucie Szklanej.

Pozdrawiam wszystkich serowarów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-34334
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witaj Kasiu na naszym forum,

czekamy na relacje z produkcji i życzymy sukcesu :!:

:smile:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35065
Udostępnij na innych stronach

Witaj Katarzyno. Życzę sukcesów w produkcji kozich serów i oczekuję na relację z pierwszej produkcji. :tongue: Ja z mojego pierwszego sera podpuszczkowego byłem bardzo zdowolony.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35067
Udostępnij na innych stronach

Serek na razie moczy sie w solance, zobaczymy czy da sie zjesc :) Jak my nie zjemy, psy na pewno sie nim chetnie poczestuja :)

 

Czy takie serek sie je zaraz po wyjeciu z solanki?

Ile trzymac w solance (waga ok. 1kg)?

Jezeli zostanie w cieplym miejscu, moze sobie powoli dojrzewac?

 

Musze tez sprobowac uwedzic, bo mamy wedzarke.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35068
Udostępnij na innych stronach

Czy takie serek sie je zaraz po wyjeciu z solanki?

Można od razu startować z degustacją lub po ocieknięciu. Najlepszy jest z dodatkiem pomidorów i listkiem bazylii. Można też go uwędzić.

Ile trzymac w solance (waga ok. 1kg)?

To zależy od stężenia solanki. Ja robię mniejsze serki i moczę je przez noc. Jak dla mnie wystarczy. Stężenie solanki dobieram na oko, to znaczy kończę dosypywanie soli (przy równoczesnym mieszaniu) gdy ser "odkleja" się od dna.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35069
Udostępnij na innych stronach

Cześć Kasiu.

Ja dorzucę od siebie , skorzystałem z przepisu BonAira 80 g soli na litr wody i moczenie 12 godzin ,jak dla nas bomba.to jest akurat takie stężenie jak opisuje Eanna serki lekko zaczynają pływać .

pierwszy raz jak robiłem oscypki (było to niedawno) po odciśnięciu kładłem na desce i zanim przygotowałem solankę to były lekko plaskate , teraz jak odcisnę to od razy daję do solanki by nie straciły kształtu.może mała sprawa ale nikt o tym nigdy nie napisał :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35071
Udostępnij na innych stronach

teraz jak odcisnę to od razy daję do solanki by nie straciły kształtu.może mała sprawa ale nikt o tym nigdy nie napisał

Jasiu, to są tajnik i produkcji.

tylko 2 dni a różnica zauważalna, ale zjadliwy i tak był :lol:

Był przepyszny!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35076
Udostępnij na innych stronach

Ja swój twardy moczę ze 3 godziny,bo potem jest dla nas za słony.Ale ma ok 600 gr.A uzywam soli morskiej,wydaje mi sie lepsza.A odważna z ciebie kobieta,że robisz od razu kilo sera.U mnie dziś feta "popłyneła" bo jej nie dopilnowałam.A strasznie u nas gorąco.Acha u mnie roztwór soli nasycony,czyli podobnie jak u was.Mieszam,aż się sól nie rozpuszcza.Jutro może uda mi się syna namówić do wklejenia fotek.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35113
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Katarzyno ja osobiście jeszcze nie zalapałem bakcyla robienia serów ale po ostatnim zlocie grupy W-M

chyba źona mi nie daruje :shock:

 

znalazłem taki link na stronkę może coś Ci się przyda.

http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=14777

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35138
Udostępnij na innych stronach

teraz jak odcisnę to od razy daję do solanki by nie straciły kształtu.może mała sprawa ale nikt o tym nigdy nie napisał

Pisał pisał :-)

I nawet pisał, że solankę doprowadzał najpierw do temp. w oklicach 0-1 st.C.

I to jest doskonały w swej prostocie pomysł!

Teraz to serek wkładam jeszcze z foremką i przez chwilę moczy się tam razem z nią.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35142
Udostępnij na innych stronach

u mnie roztwór soli nasycony,czyli podobnie jak u was.Mieszam,aż się sól nie rozpuszcza

Droga Elu, my stosujemy solanke o stężeniu ok. 8%. Nie wiem ile woda przyjmie soli aby powstał roztwór nasycony, ale zapewne o wiele więcej. Przy tak dużym stężeniu solanki czas moczenia serków powinien być na pewno odpowiednio krótszy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35146
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem ile woda przyjmie soli aby powstał roztwór nasycony, .

 

W tym wątku:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=40318#40318

Jacek pisze, że roztwór nasycony, to 37%.

Ja jednak miałem problemy z rozpuszczeniem 30dag soli w 1l gotującej (!) się wody (ok 23%)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35147
Udostępnij na innych stronach

No i dlatego czytam forum,bo jest niczym nie zastąpione.Dzięki za podpowiedzi -oczywiście zmienię moją solankę.O koziej"fecie" napiszę Katarzyno potem.Teraz pędzę do roboty.Pzdr.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35160
Udostępnij na innych stronach

Napocząłem 1serek który był tworzony 3 tygodnie temu miał jeszcze leżeć ale nie mogłem się powstrzymać :tongue:

Taki wyszedł:

serek ma dużo ładnych dziurek jest spręzysty i jestem cały Happy :lol: :lol:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35210
Udostępnij na innych stronach

Jasiu, gratuluje udanego wyrobu.

Widać, że bakterie mocno się napracowały rzeźbiąc te wszystkie dziurki. Ciekawa jestem, jaki jest w smaku.

Tak w ogóle, to eksperymentujac z serami możemy uzyskać ciekawe efekty końcowe. Przestrzegając podstawowych zasad produkcji serów i przeznaczając na nie dobre i tłuste mleko zawsze wyprodukujemy dobry a nawet bardzo dobry ser. Taki wyrób może mieć unikalny i niepowtarzalny smak, bo przy produkcji serów najwiecej do powiedzenia ma przyroda. I to jest to, co daje nam największą satysfakcję.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/13/#findComment-35213
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.