Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Koleżanki i Kolegów Zadymiaczy!

 

Przedstawiam przepis na zimową pyszną wędlinę. Przepis to moja własna wariacja powstała po kilkunastu wędzeniach i poszukiwaniach nowych smaków. 

 

Przepis najlepiej smakuje zimą, do wędzenia wykorzystuję choinką po rozebraniu jej.

 

Składniki:

 

1 kilogram polędwicy wieprzowej

29 gramów soli kamiennej

 

Materiały do wędzenia:

wióry bukowe

gałązki i szyszki jodłowe (np. z choinki)

 

Mięso starannie nacieramy solą i trzymamy w temp. 4-8 stopni przez 4 dni w niewielkim naczyniu. Codziennie przewracamy. 

Po 4 dniach płuczemy w wodzie, nadziewamy na hak i wieszamy na noc do ocieknięcia w chłodnym, ciemnym, przewiewnym miejscu. 

 

Rano rozgrzewamy i osuszamy wędzarnię. Wędzimy na wiórach bukowych na zimno przez 3 dni po 6-8 godzin dziennie. Do wędzenia dodajemy gałęzie jodłowe z igliwiem. Można także dodać szyszki jodłowe. Ilość gałęzi jodłowych: 4-6 gałęzi długości metra na całe wędzenie. Najlepiej użyć świeżych mieszanych  z suchymi.

 

Polędwica ma prosty smak jednakże z mocno wyczuwalną nutą lasu. Prawdziwe jedzenie jaskiniowca :)

Jest to wędlina raczej dla koneserów, do wina, whiskey itp. Proponuję robić małe ilości na początek, bo nie każdemu może zasmakować taki aromat. 

 

Jeszcze uwaga na koniec, wędlina może dojrzewać w odpowiednich warunkach. Im dłużej będzie dojrzewać, tym bardziej aromat jodły będzie się ulatniać. 

 

 

Z serdecznymi pozdrowieniami 

Zmora

 

 

 

 

 

 

 

Najtrudniej jest pomyśleć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14712-pol%C4%99dwica-jaskiniowca-zmora/
Udostępnij na innych stronach

Sól bo nie masz dostępu do peklosoli,czy celowy wybór.Te 8 stopni to trochę wysoko, lepiej chyba bliżej 4 zwłaszcza jak sól. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14712-pol%C4%99dwica-jaskiniowca-zmora/#findComment-570346
Udostępnij na innych stronach

Maciekzbrzegu

Przy polędwicy a"la parmeńskiej też dajesz samą sól.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14712-pol%C4%99dwica-jaskiniowca-zmora/#findComment-570347
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.