Zmora Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Października 2017 Witam Szanowne Koleżanki i Kolegów Zadymiaczy! Przedstawiam przepis na zimową pyszną wędlinę. Przepis to moja własna wariacja powstała po kilkunastu wędzeniach i poszukiwaniach nowych smaków. Przepis najlepiej smakuje zimą, do wędzenia wykorzystuję choinką po rozebraniu jej. Składniki: 1 kilogram polędwicy wieprzowej29 gramów soli kamiennej Materiały do wędzenia:wióry bukowegałązki i szyszki jodłowe (np. z choinki) Mięso starannie nacieramy solą i trzymamy w temp. 4-8 stopni przez 4 dni w niewielkim naczyniu. Codziennie przewracamy. Po 4 dniach płuczemy w wodzie, nadziewamy na hak i wieszamy na noc do ocieknięcia w chłodnym, ciemnym, przewiewnym miejscu. Rano rozgrzewamy i osuszamy wędzarnię. Wędzimy na wiórach bukowych na zimno przez 3 dni po 6-8 godzin dziennie. Do wędzenia dodajemy gałęzie jodłowe z igliwiem. Można także dodać szyszki jodłowe. Ilość gałęzi jodłowych: 4-6 gałęzi długości metra na całe wędzenie. Najlepiej użyć świeżych mieszanych z suchymi. Polędwica ma prosty smak jednakże z mocno wyczuwalną nutą lasu. Prawdziwe jedzenie jaskiniowca Jest to wędlina raczej dla koneserów, do wina, whiskey itp. Proponuję robić małe ilości na początek, bo nie każdemu może zasmakować taki aromat. Jeszcze uwaga na koniec, wędlina może dojrzewać w odpowiednich warunkach. Im dłużej będzie dojrzewać, tym bardziej aromat jodły będzie się ulatniać. Z serdecznymi pozdrowieniami Zmora Cytuj Najtrudniej jest pomyśleć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14712-pol%C4%99dwica-jaskiniowca-zmora/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Października 2017 (edytowane) Sól bo nie masz dostępu do peklosoli,czy celowy wybór.Te 8 stopni to trochę wysoko, lepiej chyba bliżej 4 zwłaszcza jak sól. Edytowane 8 Października 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14712-pol%C4%99dwica-jaskiniowca-zmora/#findComment-570346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Października 2017 MaciekzbrzeguPrzy polędwicy a"la parmeńskiej też dajesz samą sól. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14712-pol%C4%99dwica-jaskiniowca-zmora/#findComment-570347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Października 2017 To musi być dobre, a smakuje pewnie jak szynka ze Szwarcwaldu. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14712-pol%C4%99dwica-jaskiniowca-zmora/#findComment-570353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.