Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybacz, ale dalej nie rozumiem o co chodzi. Temat dotyczy bradleya, 4 czy 5 stron poprzednich postów dotyczy usprawnienia bradleya do spalania zrębków, w innym temacie jest wiele postów dot. produkcji "ciasteczek" domowym sposobem, też do bradleya. Dlaczego, ja akurat nie mogę napisać o możliwości poprawy jego funkcji, nie rozumiem po prostu. Rzecz dotyczy osuszania przed wędzeniem, ważnej operacji technologicznej, której bradley nie posiada, opisałem mój sposób rozwiązania problemu, nie trzeba z niego korzystać. Można suszyć w kuchni w garażu, z wentylatorem lub bez, ja opisałem jak to zrobić w bradleyu, gdyż taka wędzarnię mam. Rozwiązanie pasuje zresztą do każdej wędzarni. A z tymi oszczędnościami lepszymi niż mają banki to też nie wiem o co chodzi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/page/3/#findComment-210648
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Andyandy, to jest urządzenie peryferyjne, nie wymaga żadnych przeróbek, niczego nie reklamuję, niczego takiego nie produkuję, wskazuję tylko sposób poprawienia funkcji użytkowych za 20-30 zł. Do każdej wędzarni można wstawić silnik rakietowy i wysłać ją w kosmos, ale ja na Twoim miejscu nie ryzykowałbym. Może być wielkie bum :rolleyes: Koniec tematu, pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/page/3/#findComment-210657
Udostępnij na innych stronach

szam1953,

Czy używasz ciasteczek do wędzenia? Ja stosuję obecnie do bradleya generator borniaka lub rogera, a do osuszania jeśli już potrzeba to opalarkę w otwór na generator.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/page/3/#findComment-210878
Udostępnij na innych stronach

beiot, wędzenie i samodzielne wykonywanie produktów , to dla mnie nowa przygoda, tylko raz wędziłem w bradleyu przy pomocy "ciasteczek". To nowe urządzenie w domu. Wrażenia opisałem tutaj:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=252929#252929

 

Myślę, że muszę potrenować z ciasteczkami, a potem zobaczę. Wypróbuj ten patencik z wentylatorkiem od komputera, jest prostym i tanim rozwiązaniem umożliwiającym kontrolę temperatury i czasu osuszania. Pomysł narodził się w trakcie osuszania przed 1 wędzeniem, schło i schło a ja nie mogłem doczekać się wędzenia. Miałem w domu wentylatorek komputerowy i zasilacz 12 V, płytkę ze sklejki dociąłem i nawierciłem w 15 min i urządzonko było gotowe. Suszenie dokończyłem z wymuszonym obiegiem powietrza w temp. 40 stopni C w 40 min.

 

P.s. Co prawda bradley cyfrowy ma regulacje temp. od 49 stopni C w górę, to przy otwartym szyberku na górze temp była ok 40 stopni. Jak na razie to konfrontuję temp. na wyświetlaczu ze wskazaniami termometru bagnetowego, wpuszczam go przez górny szyber.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/page/3/#findComment-210904
Udostępnij na innych stronach

Czy już ktoś wędził rybki urządzeniem Bradley Smoker 6rack?

Wielokrotnie. Jednak nigdy na "ciasteczkach"

Obecnie bradlej dla mnie to tylko szafka do której dołączam generatory dymu. Dorosłem jednak do wędzarni na drewno, tzw. tradycyjnej. Zaczynam budowę :cool:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/page/3/#findComment-210933
Udostępnij na innych stronach

beiot. Wygląda na to, że ja też zaczynam dorastać, choć w bradleyu wędziłem tylko raz przy pomocy ciasteczek, a moje doświadczenia z innymi wędzarniami są prawie żadne. Nie oznacza to, że cyfrowy generator dymu i ciasteczka pójdą w zapomnienie - jest wiele produktów i przepisów gdzie będą spisywać się wzorowo. Sama szafka z możliwością sterowania temperatury jest super, idealnie pasuje mi wielkością do domowych potrzeb, jak wiesz dorobiłem urządzenie peryferyjne do osuszania (osadzania). Mam tę większą 6-cio półkową. Do tradycyjnych wyrobów trzeba dobrać tylko odpowiedni generator dymu. Myślę o Miro lub Regerze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/page/3/#findComment-211127
Udostępnij na innych stronach

Myślę o Miro lub Regerze.

Jest jeszcze borniak. Ja używam do bradleya boniaka i rogera. A generatgora Bradleya używam tylko z funkcją grzania. Na ciastkach robiłęm dwa razy i poszły do kosza. to nie taki sam dym jak z zrębków. Wyroby kiepskie były i dowędzałem borniakiem.

Sama komora brdleya jest ok, tylko trochę mała.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/page/3/#findComment-211199
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Witam. Jestem na forum "nowy" i przyznam od razu miałem jutro zamawiać Bradleya. Co prawda nie byłem pewien jeszcze czy 4-czy 6 ale raczej chyba digital.

 

Przyznam, że lektura tego wątku spowodowała moje watpliwości, szczególnie, że na końcu mam zamiar samemu robić sobie jakieś kiełbasy czy inne wędzonki, szczególnie te dymione na zimno.

 

Pozdrawiam, Jacek.

grilluję, teraz zaczynam wędzić ...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/page/3/#findComment-227891
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Witam wszystkich forumowiczów!!!

Mam pytanko, czy ktoś ma lub miał do czynienia  z wędzarką Bradley Smoker?

Jestem właśnie na etapie wędzenia (moje pierwsze, do tej pory wszystko szło ok). po wstępnym osuszaniu przystąpiłem do wędzenia w temp, 60C i trwało to ponad 8h a wyniki mizerne (ledwo przyrumienione wędzonki). Dzisiaj podkręciłem temp. do 80 i w końcu zaczyna to jakoś wyglądać (polędwiczki gotowe, szynki i schaby jeszcze trochę muszą poleżeć). Temperatura ustawiana jest elektronicznie, a czujnik jest w środku komory. Dlaczego przy 60 stopniach wyniki były tak mizerne? Czy wędził już ktoś w tej wędzarce?

Z góry dziękuje za rady i wskazówki. Andrzej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/page/3/#findComment-577962
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie wędziłem w Bradleyu,ale kilka dni temu czytałem o modelu digital.Z tego co pamiętam jest tam możliwość oprócz regulacji temperatury również można kontrolować stopień zadymienia.Może źle ustawiłeś właśnie tą funkcje  i dlatego taki efekt.Po 8h w 60*C powinno być super pomalowane.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/page/3/#findComment-577964
Udostępnij na innych stronach

Jest tylko funkcja temp i czasu działania, stopień zadymienia reguluje się szybrem manualnie. Też mnie dziwi że po tak długim czasie efekty były znikome. Jeszcze z godzinkę i będę miał pierwsze wędzonki :D. Wrzucę fotki jak się uda ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/page/3/#findComment-577965
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.