marekppp Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 24 Lutego 2011 czy całe peklowanie schinspecku odbywa się np. w lodówce czy nie jest to konieczne a jeszcze chciałem zapytać jak najlepiej osuszyć mięsko przed peklowaniem z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-148556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 24 Lutego 2011 Najbezpieczniej to lodówka.Nie osuszałem , bo i tak mięso się "poci" . Osuszamy przed wędzeniem.Ps. Jeszcze taka porada- Jak chcesz mieć DUŻĄ literkę to najpierw naciśnij lewą ręką przycisk SHIFT i następnie literę jaką chcesz :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-148568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 24 Lutego 2011 Henio, mała uwaga.... czemu nie zdjąłeś skóry? - jest ona całkowicie zbędna a wręcz przeszkadza właściwej penetracji dymu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-148608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 24 Lutego 2011 Faktycznie mogłem to zrobić bo tego się nie parzy i skóra była twarda ale poszła w bigos i dodała trochę aromatu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-148615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekppp Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 24 Lutego 2011 Henio nie obraz się ale chciałem zapytać o peklowanie a nie o pisownie no ale myślę że się nie obraziłeś a jeszcze chciałem zapytać jak najlepiej suszyć mięso i jak długo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-148617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 24 Lutego 2011 Rób zgodnie z przepisem a porad tu od groma - pamiętaj jednak o moczeniu przed wędzeniem - ja radzę dać półtorej godziny na każdy dzień solenia i tak to rozplanuj by szpek powisiał przed wędzeniem przez dziesięć godz. w suchym miejscu - powiedzmy kuchnia .Ps. Mnie trudno obrazić. :grin: ja też nie chcę , ale ja też nie jestem "alfem i omegem" :wink: i jak kto coś doradzi i pomoże to jest mi miło.Powodzonka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-148625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekppp Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 24 Lutego 2011 Henio dzięki za wszystkie rady, tobie życzę powodzenia i samych wspaniałych i smacznych wyrobów pa. Ja też się ciesze jak mogę komuś pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-148630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demerg Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 18 Marca 2011 Zarażony wizualnie wykonałem swój rarytas wg receptury i oryginalnej technologii. Robiłem z łopatki. Wyszedł za słony. Połowę wrzuciłem do wody i parzę go. Jest twardy, nie wiem co z niego wyjdzie. Nie mam pomysłu na drugi kawałek. Jeżeli ktoś ma pomysł proszę o podpowiedż. Pozdrawiam Wszystkich Marek. Cytuj demerg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-152719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 18 Marca 2011 wykonałem swój rarytas wg receptury i oryginalnej technologii.Wilgotność kontrolowałeś? Jest twardy, nie wiem co z niego wyjdzie. Trzeba cienkie przezroczyste plasterki kroić i może żuć, a w bigosiku jest zawsze miejsce na nowe pomysły. http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-152722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demerg Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 19 Marca 2011 Jak napisałem próbowałem ratować z mięska co się da i zacząłem gotowanie. Dwie godziny-twardy, temperatura do 100 i po godzinie zmiękł. Czas gotowania do miękkości 3godziny.Pozostawiłem do wystygnięcia w wodzie z gotowania. Rano wyjąłem z rosołu, odsączyłem, spróbowałem i zaśpiewałem, że Nic mnie tak nie cieszy -wędliniarskie remesło.To co wyszło zasługuje na nazwę rarytasu. Zaczynam z karkenspeckiem. Już nie boję się przesolenia. Dziękuję wszystkim i pozdrawiam.Marek Cytuj demerg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-152840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unio Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 16 Listopada 2011 Właśnie nastawiłem szyneczkę lekka modyfikacja do mieszanki dodałem parę ziarenek jałowca (w końcu szynka niemiecka) i ząbek czosnku . Dam znać jak wyszła :grin: Cytuj nie ma to jak szyneczki z ogrodowej beczki :-))) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-185305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Kurcze przebrnalem przez caly temat i wciaz nie za bardzo wiem jaka ilosc mieszanki peklujacej powinno sie zuzyc na 1 kg miesa.Z tego co juz wyczytalem to wiem ze peklowanie suche a tutaj takie jest narzucone pekluje sie w okolo 35-40 g/kg miesa...Wyczytalem ze zaleca sie przy produkcji schinkenspeck obsypanie mieszanka dokladnie dna i natarcie oraz zasypanie mieska, stad czy podane przeze mnie ilosci mieszanki beda wystarczajace??. A co do izoaskorbinianu to jakie sa widelki w ilosci na kg miesa? Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-193617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Misiek.... jest podany skład mieszanki a ile uzyjesz? - tak żeby dobrze było....gdzieś pisałem jak robiłem pierwszy raz ale nie pamiętam :blush: ma być dużo i na pewno nie jest to w dawce typowego peklowania na sucho...tutaj moczysz to mieso po soleniuczy dasz 1kg czy 2 na kg to juz nie ma znaczenia - wiecej nie przyjmie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-193638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 3 Stycznia 2012 gdzieś pisałem jak robiłem pierwszy raz ale nie pamiętammoże tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=69132#69132 :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-193848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 10 Października 2012 Witam sznowne forum W weekend planuję wędzenie shinkenspeck-a oraz polędwicy łososiowej Ligawy (przepisy za strony) i planuje je wędzić dymogeneratorem przez dwa dni po 4-5 godz. Rano i 4-5 godz. Wieczorem czyli razem 16-20 godzin Kawałki są malunie bo to mój debiut w wędzeniu na zimno skrzynia drewniana, nie obita, nie ocieplona, taki golas z desek liściastych ok. 50x50x75, czy czas jest wg. was ok. i pytanie najważniejsze: gdzie trzymacie mięsko pomiędzy zadymianiem ?? zostawić w skrzyni, rozwiesić w lodówce, rozwiesić w kuchni ?? podpowiedzcie bo szukam i szukam i znaleźć nie mogę, a w ogóle to o zimnym wędzeniu jakoś mało jest informacji na stronie czyżbyście tak rzadko stosowali tę metodę ?! za odpowiedzi serdecznie dziękuję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-242663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 10 Października 2012 shinkenspeck-a oraz polędwicy łososiowej Ligawy (przepisy za strony) i planuje je wędzić dymogeneratorem przez dwa dni po 4-5 godz. Rano i 4-5 godz. Wieczorem czyli razem 16-20 godzin Hmmmm a skąd wziąłeś te czasy ? nie prosciej wędzić 10h na noc zostawić w wędzarni bo wieczorki chłodne a następnego dnia powtórzyć PS Jedna uwaga oryginalny Schinkenspeck jako jedna z nielicznych wędlin jest wędzony drewnem iglastym w średnim dymie między innymi stąt ten niepowtarzalny smaczek Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-242664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 10 Października 2012 rogerprzepis na polędwicę łososiową przewiduje 2x10 godzin wędzenia, i za jednym razem obie wędlinki chcę wędzić, i może kawałek sera na próbę, i tak sobie wykombinowałem że rano wstanę w sobotę odpalę "smoka" popykam ze 4-5 godzin a potem polecę na zakupy, pozałatwiam sprawy i jak wrócę to po obiadku znowu odpalę i podwędzę kolejne 4-5 godzin, w niedzielę to już mogę 10 godzin bez przerwy dymić bo nie mam nic do roboty, ale z tym drewnem iglastym to się wystraszyłem !! nie wiem czy nie doczytałem, czy nie było napisane ehhh człowiek całe życie się uczy no nic zrobię na zrębkach buk-olcha i zobaczę co wyjdzie a co z ‘odpoczywaniem” mięska ? tzn. gdzie najlepiej w domu ? a na noc to nie za bardzo mogę zostawić, ponieważ to mała wędzarenka i będzie stała na tarasie przy ścianie domu i ja jakoś tak bez całkowitego nadzoru zostawić to nie mam odwagi no bo cała z drewna a nie chciałbym z dymem puścić wędzarni w której wędzę pierwszy raz a tym bardziej całego domku a jeszcze podpytam was gdzie trzymacie takie dojrzewające mięsko i ile czasu wytrzymuje zanim zacznie się psuć ?? podejrzewam że zniknie zanim zdąży się zepsuć ale pytam „na zaś” Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-242669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 10 Października 2012 Chyba się nie zrozumieliśmy - na noc zostawiasz w wędzarni ale oczywiscie wyłączonej a wędzonki nie dostaną samozapłonu wędzisz w ciągu dnia raz 10h noc w wyłączonej i znowu 10h ... Jesli ser na zimno to tylko żółty lub oscypek ale polecam raczej płat łososia do tego zestawu . Jak uwędzisz w zrebkach buk - olcha też sie oczywiscie uwędzi ja pisałem o tradychyjnym wyrobie tego typu Tu poczytaj Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-242671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 10 Października 2012 faktycznie nie zrozumiałem, wybacz, w wędzeniu młody (szczawik) jeszcze jestem sporo wiem ale jeszcze dłuuuuuga droga i wiele nauki przede mną. no właśnie o to mi chodziło i zrobię tak jak piszesz tylko że w sobotę musze zrobić przerwę ale w sumie powędzę 10h, na noc zostawię w skrzyni i następny dzień znowu 10h a czy wędzenie ryb z mięskiem nie spowoduje że przejdą zapachami ?? no i na mój rozumek rybkę lepiej dać pod wędzonki gdiześ na dolną półkę żeby nic z niej nie kapnęło na mięsko, a ser to żółty jakiś chciałem, bo tu gdzie mieszkam oscypków niestety nie ma, a z żółtych to jakiś klasyczny typu: gouda,morski, ementaler będzie dobry ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-242673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 10 Października 2012 Nic nie będzie kapało z łososia połóż go na górę na kije (skórą w dół) ... ser kup jaki lubisz - jak chcesz coś a'la "roladę Ustrzycką" to wcześniej w folii wsadź go do ciepłej wody ser się "uplastyczni" uformuj go w wałek (wstępnie ugniatając ręką potem roluj na blacie) i do siatki Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-242674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 10 Października 2012 osid, Jeżeli chcesz wędzić łososia na zimno to jednak radzę wędzić go osobno i to nie ze względu na ewentualne przejście zapachu na wędliny,ale z powodu delikatności procesu.Łatwo zepsuć efekt końcowy przez niekontrolowany wzrost,temp.,wzrost wilgotności itp.Zwłaszcza,że wędzić będziesz w nieopanowanej jeszcze wędzarni.Sam wiem jak się człowiek pali do wypróbowania wszystkiego za pierwszym wędzeniem.Pozdrawiam . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-242728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 10 Października 2012 gdzieś odczytałem ,ze wędzone drewnem iglastym . Myślę ,że to dobra wiadomość dla producentów zrębków by do oferty dołączyli takie :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-242729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek57 Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 10 Października 2012 shinkenspeck-a oraz polędwicy łososiowej Ligawy (przepisy za strony) i planuje je wędzić dymogeneratorem przez dwa dni po 4-5 godz. Rano i 4-5 godz. Wieczorem czyli razem 16-20 godzin Hmmmm a skąd wziąłeś te czasy ? nie prosciej wędzić 10h na noc zostawić w wędzarni bo wieczorki chłodne a następnego dnia powtórzyć PS Jedna uwaga oryginalny Schinkenspeck jako jedna z nielicznych wędlin jest wędzony drewnem iglastym w średnim dymie między innymi stąt ten niepowtarzalny smaczek Schinkenspeck jest wedzony drewnem iglastym ale tylko Schinkenspeck ze Schwarzwaldu,wszystkie inne Schinkenspecki sa wedzone drewnem bukowym. Wszystkie wyroby z nazwa Schwarzwald sa wedzone drewnem iglastym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-242812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 10 Października 2012 Wszystkie wyroby z nazwa Schwarzwald sa wedzone drewnem iglastym. No chyba nie tak całkiem.. Bo drzewo iglaste jest tylko jednym ze składników przy wędzeniu Schwarzwadzkich szynek.. Darino, chyba już o tym pisał.. :rolleyes: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-242822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek57 Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 10 Października 2012 No chyba nie tak całkiem.. Bo drzewo iglaste jest tylko jednym ze składników przy wędzeniu Schwarzwadzkich szynek.. Darino, chyba już o tym pisał.. Wiadomo ze sa mieszanki ale ile czego i co i jak to zawsze jest tajemnca firmy,a drewno iglaste to jest taki "znak firmowy"wlasnie ten Schwarzwaldzki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/11/#findComment-242826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.