Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ŁeAniu !

Gratulacje !

 

 

nie ma już czego fotografować.

Daj fotki uśmiechniętych minek wyżeraczy Twoich wyrobów - to wystarczy. :devil:

.....taki nasz los .... :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1492-roczny-byczek/page/2/#findComment-34245
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

zastosowałam stężenie z tabeli Dziadka przewidziane na dwutygodniowe peklowanie wieprzowiny. Szyneczka była lekko niedosolona

Czy dobrze rozumiem, że dałaś 85g peklosoli na 1litr wody i po 16 dniach peklowania mięsko było za mało słone?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1492-roczny-byczek/page/2/#findComment-35778
Udostępnij na innych stronach

dałaś 85g peklosoli na 1litr wody i po 16 dniach peklowania mięsko było za mało słone

Dałam 100 g peklosoli na 1l wody, 40% solanki do wagi mięsa. Zrobiłam też nastrzykiwanie, ok. 6% solanki. Mimo to, po wędzeniu okazało sie, że szynka jest mało słona. Obawiałam się, że po parzeniu zrobi sie po prostu mdła. Dlatego parzyłam ją w osolonej wodzie, co dało dobry skutek. Myślę, że to sprawa chłonności mięsa.

Niemniej wędlina z tej samej wołowiny, peklowana na sucho i parzona w szynkowarce była wystarczająco słona przy zastosowaniu 1,8 dkg soli na 1 kg mięsa.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1492-roczny-byczek/page/2/#findComment-35780
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.