BonAir Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Z ciekawości wykonałem testową produkcję parówek wg przepisu podanego przez Ligawę: Użyłem mięsa z łopatki w ilości 900g (bez klasyfikowania) i słoniny w ilości 150g. Śmietanka 12%. Dzień wcześniej mięso zmieliłem przez maszynkę na sitku 2,5mm i wymieszałem z przyprawami, wodą, śmietaną i 1/4 jajka :-) Dzisiaj rano całość zmiksowałem przy użyciu malaksera, nadziałem w osłonki celulozowe i sparzyłem. Po 45 minutach ponad kilogram takich niewędzonych parówek był gotowe na śniadanie. Zeszło od razu 10sztuk :-) Wnioski. 1. Po raz drugi udało się uzyskać świetną konsystencję - po raz pierwszy było to wtedy, kiedy podcza miksowania dodałem mleko w proszku. Zasługa śmietanki ? 2. Gałka muszkatołowa zdecydowanie dominuje w smaku. 3. Ten sposób przewiązywania przeciwdziała samoistnemu odkręcaniu sie parówek, co do tej pory było największym utrapieniem z tymi osłonkami. Oto krótki filmik z poranka: Parówkowa nowela ~13MB Na 1,3kg farszu wystarczyły idealnie wystarczyły te 4mb. osłonki celulozowej. Oczywiście przed nadzianiem osłonki na lejek była ona przez chwilę zamoczona w letniej wodzie. PS. Talerzyk wysmarowany ketchupem, gdyż to już była trzecia spożywana paróweczka ;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Brawo...Super filmik :lol: i ta Szkoła odkręcania Godna Mistrza.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Fajny filmik.Powiedz czy mięso miksowałeś ciepłe czy zimne ? Nie widziałem na filmie abyś dodawał zimnej wody lub lodu. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Szkoła odkręcania Godna Mistrza Gdzie tam :blush: W normalnym tempie już nie wygląda tak fajnie ;-) Powiedz czy mięso miksowałeś ciepłe czy zimne Zimne. W okolicach 4st.C. Dzień wcześniej dolałem wodę i śmietankę i przez noc stało na najzimniejszej półce w lodówce. Nie ukrywam, że farsz taki dość szybko sie nagrzewa, na co trzeba uważać. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Och te paluszki,jak Chopina na klawiaturze :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 SUPER TOMKU !!!Dzięki za film poglądowy :lol: co wkładasz na przekładkę do nadziewarki ?Pozdrawiam Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Uszczelnieniem tłoka była słoninka przycięta do wymiarów tłoka.Inaczej połowa farszu parówkowego przedostałaby się na drugą stronę tego "chińczyka" PS. Jasiu - już nawet przygotowałem dla Ciebie wersję filmu o mniejszym rozmiarze, ale widze że jednak Orange "uciągnął" ;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 jedyne 2,5 godz sciagania :lol: :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Oczywiście przed nadzianiem osłonki na lejek była ona przez chwilę zamoczona w letniej wodzie.Następnym razem nadziewaj farsz w osłonki nie moczone i odkręcić tradycyjnie bez przeplatania batonów. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 super bombowe parówki , a podkład muzyczny powalił mnie na kolana. pozdrawiam i gratuluję wyrobu wujektomek :tongue: :tongue: :tongue: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artgsm Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 @BonAir Filmik swietny, az mi slinka pociekla :wink: Narobiles mi smaka... Chyba zrobie cos takiego :wink: Cytuj ENERGA. Bezplatny internet w Twoim gniazdku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Następnym razem nadziewaj farsz w osłonki nie moczone i odkręcić tradycyjnie bez przeplatania batonów. Jasiu pisał mi o problemach przy nadziewaniu w niemoczoną "harmonijkę". Czy sugerujesz, że takie parówki nie bedą się samoistnie odkręcały? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Czy sugerujesz, że takie parówki nie bedą się samoistnie odkręcały?Tak. W przemysłowej produkcji osłonki są nie moczone. Na lejek zakładana jest cała "rurka" osłonki. Odkręcanie wykonuje maszyna. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Tomku ja Ci nie sugerowałem żeby moczyć ,było odwrotnie :tongue: :lol: moje osłonki sie lekko posklejały- chyba ? bo ni chciały się rozwijać więc zrobiłem w baranich :lol: a w wieprzowych zrobiłem parówkową taką jak serdelki -takie króciutkie :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Kwietnia 2008 A u mnie link nie działa Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Jezeli brakuje jelit baranich,to lepiej jest robic parowki w najcienszych jelitach wieprzowych/27-29mm/zamiast w oslonkach celulozowych lub kolagenowych. Oto przyklad zalaczam zdjecia. Ligawa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.