Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z ciekawości wykonałem testową produkcję parówek wg przepisu podanego przez Ligawę:

 

 

Użyłem mięsa z łopatki w ilości 900g (bez klasyfikowania) i słoniny w ilości 150g.

Śmietanka 12%.

Dzień wcześniej mięso zmieliłem przez maszynkę na sitku 2,5mm i wymieszałem z przyprawami, wodą, śmietaną i 1/4 jajka :-)

 

Dzisiaj rano całość zmiksowałem przy użyciu malaksera, nadziałem w osłonki celulozowe i sparzyłem. Po 45 minutach ponad kilogram takich niewędzonych parówek był gotowe na śniadanie.

Zeszło od razu 10sztuk :-)

 

Wnioski.

 

1. Po raz drugi udało się uzyskać świetną konsystencję - po raz pierwszy było to wtedy, kiedy podcza miksowania dodałem mleko w proszku. Zasługa śmietanki ?

 

2. Gałka muszkatołowa zdecydowanie dominuje w smaku.

 

3. Ten sposób przewiązywania przeciwdziała samoistnemu odkręcaniu sie parówek, co do tej pory było największym utrapieniem z tymi osłonkami.

 

Oto krótki filmik z poranka:

Parówkowa nowela

 

~13MB

 

Na 1,3kg farszu wystarczyły idealnie wystarczyły te 4mb. osłonki celulozowej.

Oczywiście przed nadzianiem osłonki na lejek była ona przez chwilę zamoczona w letniej wodzie.

 

PS. Talerzyk wysmarowany ketchupem, gdyż to już była trzecia spożywana paróweczka ;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/
Udostępnij na innych stronach

Fajny filmik.

Powiedz czy mięso miksowałeś ciepłe czy zimne ? Nie widziałem na filmie abyś dodawał zimnej wody lub lodu.

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32564
Udostępnij na innych stronach

Szkoła odkręcania Godna Mistrza

Gdzie tam :blush:

W normalnym tempie już nie wygląda tak fajnie ;-)

 

Powiedz czy mięso miksowałeś ciepłe czy zimne

Zimne. W okolicach 4st.C.

Dzień wcześniej dolałem wodę i śmietankę i przez noc stało na najzimniejszej półce w lodówce.

Nie ukrywam, że farsz taki dość szybko sie nagrzewa, na co trzeba uważać.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32565
Udostępnij na innych stronach

SUPER TOMKU !!!

Dzięki za film poglądowy :lol:

co wkładasz na przekładkę do nadziewarki ?

Pozdrawiam Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32568
Udostępnij na innych stronach

Uszczelnieniem tłoka była słoninka przycięta do wymiarów tłoka.

Inaczej połowa farszu parówkowego przedostałaby się na drugą stronę tego "chińczyka"

 

PS. Jasiu - już nawet przygotowałem dla Ciebie wersję filmu o mniejszym rozmiarze, ale widze że jednak Orange "uciągnął" ;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32569
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście przed nadzianiem osłonki na lejek była ona przez chwilę zamoczona w letniej wodzie.

Następnym razem nadziewaj farsz w osłonki nie moczone i odkręcić tradycyjnie bez przeplatania batonów.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32576
Udostępnij na innych stronach

super bombowe parówki , a podkład muzyczny powalił mnie na kolana.

 

pozdrawiam i gratuluję wyrobu

 

 

wujektomek :tongue: :tongue: :tongue:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32588
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem nadziewaj farsz w osłonki nie moczone i odkręcić tradycyjnie bez przeplatania batonów.

Jasiu pisał mi o problemach przy nadziewaniu w niemoczoną "harmonijkę".

Czy sugerujesz, że takie parówki nie bedą się samoistnie odkręcały?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32599
Udostępnij na innych stronach

Czy sugerujesz, że takie parówki nie bedą się samoistnie odkręcały?

Tak. W przemysłowej produkcji osłonki są nie moczone. Na lejek zakładana jest cała "rurka"

osłonki. Odkręcanie wykonuje maszyna.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32600
Udostępnij na innych stronach

Tomku ja Ci nie sugerowałem żeby moczyć ,było odwrotnie :tongue: :lol: moje osłonki sie lekko posklejały- chyba ? bo ni chciały się rozwijać więc zrobiłem w baranich :lol: a w wieprzowych zrobiłem parówkową taką jak serdelki -takie króciutkie :lol:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32603
Udostępnij na innych stronach

Jezeli brakuje jelit baranich,to lepiej jest robic parowki w najcienszych jelitach

wieprzowych/27-29mm/zamiast w oslonkach celulozowych lub kolagenowych.

Oto przyklad zalaczam zdjecia.

Ligawa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1493-ekspresowe-sobotnie-par%C3%B3wki-bonaira/#findComment-32609
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.