Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Po wielu perypetiach, udało mi się wreszcie zdobyć jedyną, do tej pory wydaną pozycję bibliofilską, traktującą o produkcji musztardy. Książka wydana w roku 1953, w maleńkim, jedynie 620 egzemplarzowym nakładzie.

Miała dojść przed świętami, ale otrzymałem ją dopiero dzisiaj.

Mam nadzieję, że na pewno niejedna osoba skusi się na domową produkcję musztardy wg starych, zdrowych zasad.

 

post-39694-0-47146200-1530460749_thumb.jpg

Zdjęcie: Bank zdjęć WB

 

 

post-39694-0-58116900-1515075126_thumb.jpg

post-39694-0-15360400-1515075134_thumb.jpgpost-39694-0-74650800-1515075142_thumb.jpg

post-39694-0-94280300-1515075150_thumb.jpgpost-39694-0-65530000-1515075164_thumb.jpg

post-39694-0-11611000-1515075173_thumb.jpgpost-39694-0-56048100-1515075181_thumb.jpg

post-39694-0-69331300-1515075188_thumb.jpgpost-39694-0-60258600-1515075196_thumb.jpg

post-39694-0-66355600-1515075204_thumb.jpgpost-39694-0-13247300-1515075213_thumb.jpg

post-39694-0-45451900-1515075220_thumb.jpgpost-39694-0-38310400-1515075229_thumb.jpg

post-39694-0-07411100-1515075238_thumb.jpgpost-39694-0-81067400-1515075245_thumb.jpg

post-39694-0-57620300-1515075253_thumb.jpgpost-39694-0-10700200-1515075262_thumb.jpg

post-39694-0-32646900-1515075274_thumb.jpgpost-39694-0-84352000-1515075282_thumb.jpg

post-39694-0-68977900-1515075291_thumb.jpgpost-39694-0-62931700-1515075303_thumb.jpg

post-39694-0-93710900-1515075312_thumb.jpgpost-39694-0-10011800-1515075321_thumb.jpg

post-39694-0-24183600-1515075330_thumb.jpgpost-39694-0-75783400-1515075340_thumb.jpg

post-39694-0-87359600-1515075350_thumb.jpgpost-39694-0-57444200-1515075360_thumb.jpg

post-39694-0-31235700-1515075369_thumb.jpgpost-39694-0-96041700-1515075377_thumb.jpg

post-39694-0-16600400-1515075386_thumb.jpgpost-39694-0-69156600-1515075394_thumb.jpg

post-39694-0-45686400-1515075403_thumb.jpgpost-39694-0-72171400-1515075412_thumb.jpg

post-39694-0-75243200-1515075422_thumb.jpgpost-39694-0-86344500-1515075431_thumb.jpg

post-39694-0-28661100-1515075442_thumb.jpgpost-39694-0-23789800-1515075454_thumb.jpg

post-39694-0-23602800-1515075463_thumb.jpgpost-39694-0-45280400-1515075472_thumb.jpg

post-39694-0-44818400-1515075482_thumb.jpgpost-39694-0-89635000-1515075491_thumb.jpg

post-39694-0-14512300-1515075501_thumb.jpgpost-39694-0-15537300-1515075511_thumb.jpg

post-39694-0-34826900-1515075520_thumb.jpgpost-39694-0-47504000-1515075529_thumb.jpg

post-39694-0-20155700-1515075538_thumb.jpgpost-39694-0-09696300-1515075551_thumb.jpg

post-39694-0-96796600-1515075560_thumb.jpgpost-39694-0-47279700-1515075571_thumb.jpg

post-39694-0-54407000-1515075580_thumb.jpgpost-39694-0-08838000-1515075591_thumb.jpg

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14955-rok-1953wyj%C4%85tkowy-unikat-wyr%C3%B3b-musztardy/
Udostępnij na innych stronach

Musztarda w proszku, produkt pojawiający się w wielu przepisach ale nie w sklepie. Super. Tylko czy można to zrobić w warunkach domowych. Dzięki Maxwell za udostępnienie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14955-rok-1953wyj%C4%85tkowy-unikat-wyr%C3%B3b-musztardy/#findComment-582817
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mieszasz wszystkie składniki, tak jak do musztardy zwykłej, ale pomijasz ocet i wodę. Te dodajesz, w proporcjach podanych w recepturze głównej, dopiero po rozpakowaniu sproszkowanej musztardy, przed jej użyciem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14955-rok-1953wyj%C4%85tkowy-unikat-wyr%C3%B3b-musztardy/#findComment-584415
Udostępnij na innych stronach

post-39694-0-74841800-1515944446_thumb.jpgpost-39694-0-05055400-1515944456_thumb.jpg

post-39694-0-07753800-1515944463_thumb.jpgpost-39694-0-55256900-1515944470_thumb.jpg

post-39694-0-37887400-1515944478_thumb.jpgpost-39694-0-04393400-1515944486_thumb.jpg

post-39694-0-44621100-1515944495_thumb.jpgpost-39694-0-52777000-1515944502_thumb.jpg

post-39694-0-18988100-1515944513_thumb.jpgpost-39694-0-31223700-1515944520_thumb.jpg

post-39694-0-65979300-1515944527_thumb.jpgpost-39694-0-99508700-1515944534_thumb.jpg

post-39694-0-51962100-1515944545_thumb.jpgpost-39694-0-37333800-1515944552_thumb.jpg

post-39694-0-58918900-1515944560_thumb.jpgpost-39694-0-07647300-1515944568_thumb.jpg

post-39694-0-31960000-1515944578_thumb.jpgpost-39694-0-89328900-1515944586_thumb.jpg

post-39694-0-41069300-1515944595_thumb.jpgpost-39694-0-44392100-1515944603_thumb.jpg

post-39694-0-06755000-1515944612_thumb.jpgpost-39694-0-15707700-1515944621_thumb.jpg

post-39694-0-35129300-1515944628_thumb.jpgpost-39694-0-47705600-1515944636_thumb.jpg

post-39694-0-77928000-1515944646_thumb.jpgpost-39694-0-03845300-1515944656_thumb.jpg

post-39694-0-51479900-1515944666_thumb.jpgpost-39694-0-58061700-1515944675_thumb.jpg

post-39694-0-73003300-1515944684_thumb.jpgpost-39694-0-82366200-1515944693_thumb.jpg

post-39694-0-19549300-1515944702_thumb.jpgpost-39694-0-39624500-1515944710_thumb.jpg

 

 

Dla potrzeb portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14955-rok-1953wyj%C4%85tkowy-unikat-wyr%C3%B3b-musztardy/#findComment-584416
Udostępnij na innych stronach

Niedawno robiłem musztardę z mielonej gorczycy ,którą gotowałem z octem jabłkowym.Po wystudzeniu dla złagodzenia goryczki dodałem trochę miodu..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14955-rok-1953wyj%C4%85tkowy-unikat-wyr%C3%B3b-musztardy/#findComment-584501
Udostępnij na innych stronach

 

 

robiłem musztardę z mielonej gorczycy ,którą gotowałem z octem jabłkowym

Przeczytaj uważnie powyższy materiał, który zamieścił Maxell.

Zobaczysz ile czego ubiłeś tym gotowaniem  :( 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14955-rok-1953wyj%C4%85tkowy-unikat-wyr%C3%B3b-musztardy/#findComment-584504
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.