r_wendzonka Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Hej pozdrawiam wszystkich. Kiszka ziemniaczana którą jadłem w dzieciństwe (przywieziona z okolic Białegostoku) do tej pory śni mi sie po nocach. Chrupiąca, w jelitku. Pycha. próbowałem ostatnio zrobic jednak z miernymi rezultatami. Była jakaś twardawa, ubita, słowem niesmaczna paciałaja.Pomózcie ludzie dobrej woli dajcie jakis przepis sprawdzony i rady praktyczne abym wrócił na chwilę do wrażeń smakowych zaznanych w dzieciństwie. no_man Cytuj r_wendzonka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Czerwca 2006 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=635 niestety , jak wszystko - wynik zależny od surowca, a z tym coraz gorzej w obecnym okresie raczej nie wyjdzie smaczne ,bo ziemniaki "stare" sa juz niedobre, a "młode" się nie bardzo nadają Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-1739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Czerwca 2006 Witaj!Pochodzę z Karczewa k/ Otwocka a tu kiszka ziemniaczana znana jest i robiona w każdym domu.... widzisz a po drugiej stronie Wa-wy już nie Przepis swój zamieściłam w dziale wyroby regionalne...jeśli to jest "Karczewska kiszka kartoflana", to jest to inny rodzaj wyrobu, tradycyjna kiszka ziemniaczana z podlasia czy suwalszczyzny to kiszka pieczona - ot taka subtelna różnica nadająca zupełnie inny charakter! ...najlepsza jest na drugi dzień odsmażana,chrupiąca-palce lizać. :tongue:kwestia gustu - jedni uwielbiają kiszki lub babę odsmażane , inni wręcz przeciwnie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-1767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Do r_wendzonki i innych smakoszy wschodnich produktów!Zbliża się maj a w tym czasie /maj-czerwiec/ można spróbować najlepszej kiszki lub babki ziemniaczanej na świecie! Wystarczy odwiedzić urocze miasteczko-Supraśl k/Białegostoku, gdzie rokrocznie odbywają się Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej. To wcale nie jest żart.Na stronie Wrota Podlasia można znaleźć sporo wiadomości na temat produktów regionalnych, wystarczy wejść na:http://www.wrotapodlasia.pl/pl/region/na+podaskim+stole/kiszka.htm?WBCMODE=PresentationUnpublishedkategoriekategorie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-11309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Jak już się wejdzie na stronę należy kliknąć "na podlaskim stole"....a znajdziecie mnóstwo ciekawych, orginalnych przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-11310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 A oto przepis ze wspomnianej stronki:Kiszka ziemniaczana Składniki: 2 kg ziemniaków, 4 dkg mąki, 2-3 cebule, 3 kawałki jelita o dł. 40 cm, 100 g słoniny lub podsmażonego boczku, sól, pieprz, majeranek, smalec do pieczenia Sposób przygotowania: Jelita napełnia się luźno farszem z ziemniaków połączonych ze skwareczkami i cebulką, nakłuwa, a następnie całość zapieka się w piecu lub kuchence. Jest to potrawa z tarkowanych ziemniaków i słoniny, sadła lub podsmażonego boczku oraz przypraw. Taka masą wypełniane są jelita wieprzowych, a całość pieczona w piekarniku. One to nadają potrawie niepowtarzalny smak i aromat. Każda gospodyni przygotowując tę potrawę pamięta o kilku ważnych czynnościach - o napełnianiu kiszki maksimum w 2/3 objętości i nakłuwaniu jej widelcem, co zapobiega ich pękaniu, gdyż kurczą się one podczas pieczenia. Dla lepszego wyglądu w połowie pieczenia należy produkt odwrócić, aby zarumienić go z obu stron. Przepis został udostępniony przez powiat hajnowski. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-11313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Taka masą wypełniane są jelita wieprzowych, a całość pieczona w piekarniku. One to nadają potrawie niepowtarzalny smak i aromat. Ehm... Niezła składnia jak na taką stronę ;-) Czy to właśnie jelita wieprzowe "nadają potrawie niepowtarzalny smak i aromat" ? Czy może piekarnik ? A może przyprawy ? BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-11314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 ...w tym czasie... można spróbować najlepszej kiszki lub babki ziemniaczanej na świecie! Wystarczy odwiedzić urocze miasteczko-Supraśl k/Białegostoku, gdzie rokrocznie odbywają się Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej...Był kiedyś odcinek programu Makłowicza, w którym to właśnie zwyciężczyni z roku... (nie pamiętam którego :blush: ) prezentowała swój "mistrzowski" wyrób - niestety trzeba powiedzieć otwarcie że to "coś" nie miało prawa nazywać się prawdziwą "babą" z tamtych okolic, gdybym wykonał ją wg. tego przepisu i zaserwował "swoim suwalszczakom" , wygnali by mnie precz :rolleyes: Czy to właśnie jelita wieprzowe "nadają potrawie niepowtarzalny smak i aromat" ? Czy może piekarnik ? A może przyprawy ?zapewne głównie przyprawy :wink: a w "środowisku" twierdzi się że najlepiej smakuje z piekarnika/pieca tradycyjnego (opalanego drzewem) natomiast jeśli chodzi o jelita to niektórzy preferują do "kiszek" takie nieco mniej dokładnie oczyszczone - wtedy faktycznie smak jest wyraźny Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-11316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 "Składnie " nie jest mojego autorstwa. Całość była cytowana z tamtej strony. jeśli chodzi o odcinek Makłowicza, to z całym szacunkiem, próbowałeś tej kiszki Abratku? Nawet jeśli nie była prawdziwa, jak twierdzisz, to chyba zbyt wieke uszczypliwości jest w Twojej wypowiedzi, zwłaszcza w części końcowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-11318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 ...próbowałeś tej kiszki Abratku? ...słowo wyjaśnienia: ja mówię o odcinku kiedy wykonywano "babę", ty piszesz o kiszce , nie próbowałem osobiście ale robiły wg. tego przepisu (z programu) dwie osoby znające temat :wink: i nie było ani jednej pochlebnej opinii (kilka osób) , ot dla kogoś znającego doskonale ten wyrób, dodatki typu kasza manna są nie do przyjęcia, a i sam Makłowicz jakoś nie miał zachwyconej miny przy degustacji no i droga khalino - nie doszukuj się uszczypliwości :wink: Co do opracowania cytowanego przez Ciebie jest on jak najbardziej w porządku i jest to właśnie typowy"czysty" przepis - jedyne co można dodać, to to że najlepszy jest boczek wędzony Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-11319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 "natomiast jeśli chodzi o jelita to niektórzy preferują do "kiszek" takie nieco mniej dokładnie oczyszczone - wtedy faktycznie smak jest wyraźny"To nie była lekka uszczypliwość ? :-)Masz rację, że w wyrobach tego typu nie ma prawa znależć się taki dodatek jak kasza manna itp a także , ze najlepszy jest boczek wedzony. Mogę tylko dodać, iż babka jak i kiszka są daniami nie litewskiej lecz białoruskiej kuchni opartej głownie na ziemniakach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-11320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 "natomiast jeśli chodzi o jelita to niektórzy preferują do "kiszek" takie nieco mniej dokładnie oczyszczone - wtedy faktycznie smak jest wyraźny" To nie była lekka uszczypliwość ? :-) ...Ależ uchowaj Bóg :!: :!: :!: jeśli jelita nie są bardzo dokładnie wyczyszczone, to smak kiszki jest charakterystyczny - nie mówmy tu o jakimś smrodzie czy coś w tym rodzaju, pamiętajmy że w uboju "gospodarskim" jelita przeważnie nie były tak dokładnie wyczyszczone jak jest to obecnie w zakładach nie wszyscy oczywiście lubią ten smak przywołując w podświadomości niedokładne czyszczenie mam nadzieję że troszkę rozjaśniłem wypowiedź :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-11321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Witam, W regionie z którego pochodzę, potrawa ta nazywa się "Michały" i jest gotowana w wodzie.Osobiście dodaję do niej pieprzu.PozdrawiamSiara Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-11323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Ależ uchowaj Bóg :!: :!: :!: jeśli jelita nie są bardzo dokładnie wyczyszczone, to smak kiszki jest charakterystyczny - nie mówmy tu o jakimś smrodzie czy coś w tym rodzaju, pamiętajmy że w uboju "gospodarskim" jelita przeważnie nie były tak dokładnie wyczyszczone jak jest to obecnie w zakładach nie wszyscy oczywiście lubią ten smak przywołując w podświadomości niedokładne czyszczenie mam nadzieję że troszkę rozjaśniłem wypowiedź :rolleyes: Abratku czy możesz napisać cos więcej na ten temat o co chodzi w stwierdzeniu "nie doczyszczone". Dostaje zapytania o takie jelita a przecież jelito musi być dokładnie oczyszczone bo inaczej zgnije, że o jego zapachu nie wspomnę. Miro. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-11441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 ...czy możesz napisać cos więcej na ten temat o co chodzi w stwierdzeniu "nie doczyszczone". Dostaje zapytania o takie jelita a przecież jelito musi być dokładnie oczyszczone bo inaczej zgnije, że o jego zapachu nie wspomnę...no i właśnie o to chodzi - w handlu nie może tego być, jak zapewne wszyscy się domyślają w uboju "gospodarskim" nie zawsze przykładało się do dobrego oczyszczenia jelit, dodatkowo jeśli takich świeżych jelit używało się zaraz po świniobiciu (nie solone, a zatem i nie wymaczane ) ich "aromat" był silniejszy, stąd występuje w tradycji pamięć o takim "mocnym" smaku, sam osobiście wolę jednak "kiszki" w jelitach dobrze wyczyszczonych :wink: - i tak mają ten właściwy smak, a i świadomość ich czystości jakoś do mnie bardziej przemawia Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-11446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 ... dobrze zrobiona kiszka ziemniaczana jest pycha (z dodatkiem skwarków i pieprzu) ... oczywiście w dokładnie wyczyszczonym jelicie :grin: pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-11665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 zastanawia mnie fakt że KISZKA a pieczona w brytwance :DKiszki zazwyczaj to jelitowe kiełbasi no jeszcze zapiekane zrozumię Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-11828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 A mnie teraz zastanawia o co Ci chodzi :lol: :grin: "Kiszki ziemniaczane" (taka nazwa :wink: ) to jelita napełnione masą ziemniaczaną, pieczone na blasze w piekarniku/piecuzaś ta sama masa (prawie) włożona do brytfanki i także upieczona w piecu to już "Baba ziemniaczana" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-11829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 WitamZemat dziwię się, że tak mało wiesz na temat kiszek ziemniaczanych . Mieszkasz w rejonie gdzie ta potrawa jest bardzo popularna ( prawie Podlasie). Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-11851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Wspaniałą kiszkę ziemniaczana robi mój teść "wilniuk".Jednakże na zbyt duża ilość gęb do tego specjału ostatnio przerzucił się na babkę ziemniaczaną..mniam...Oczywiście dostępuję zaszczytnego miejsca w produkcji babki..mianowicie odcedzam sok ziemniaczany i zbieram krochmal.Potem przemieniam się w "strażniczkę piekarnika"..nikomu nie daję dojśc do niego ,co nie znaczy ,że sama nie skubię z wierzchu :blush: ...Potem jemy jak kto lubi..ja zawsze ze smietaną... Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-11852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Witam Zemat dziwię się, że tak mało wiesz na temat kiszek ziemniaczanych . Mieszkasz w rejonie gdzie ta potrawa jest bardzo popularna ( prawie Podlasie). Pozdrawiamja jeszcze dobrej nie jadłem jedynie to była pospolita kaszana z mąką ziemniaczaną - może ludzie są leniwi :wink: :???: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-11859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Małgoś - a czemu odsączacie wodę w ziemniaków? ..ja zawsze ze smietaną... - spróbuj sosiku z tego przepisu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=635 Zemat - koniecznie musisz nadrobić zaległości :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-11876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zemat - koniecznie musisz nadrobić zaległości :wink:Masz rację ale alfą i omegą nie zostanę Lepiej coś odkrywać niż wiedzieć wszystko poto zapisałem się na te forum Niedługo zrobię ziemniaczankę ale wiesz jak to jest "jednemu Kaśka drugiemy Maryśka" wszystko nie musi smakować :wink: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-11880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 WitamZemat i to jest różnica pomiędzy hobby, a traktowaniem wędliniarstwa zawodowo. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-11886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 masz rację ale przez zawód jest chęć doprowadzania podniebienia do extazy :grin: Jutro robię tą kichę ziemniaczaną i podzielę się wrażeniamiprzepis podany przez abratek i khalina.Mam tylko pytanko czy trzeba osiągnąć jakąś określoną temeraturę czy czas wystarcz no oczywiście biorąc poprawkę na jakość pieczenia Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/#findComment-11887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.