SZCZEPAN Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Boczek Babuni SUROWIEC-boczek 1kgPRZYPRAWY-sól zw 0,07kg-1litr wody-szczypta goździków-1 łyżeczka cukru-ziele angielskie 4 ziarenka-liście laurowe 2 szt.-1 łyżka magii SPOSÓB WYKONANIAStosujemy nastrzyk, 10% po- czym zalewamy boczek pozostałą solanką na okres 3-5dniW temp.4-6stC po upływie tego czasu masujemy boczek i zawieszamy na 2h w przewiewnym miejscu.EĘDZENIEWędzimy w ciepłym dymie do ciemno brązowego koloruPARZENIEParzymy 40 mn w temp 85stC Studzimy w zimnej wodzie do 40stC i wieszamy, aby odparowałMożna tylko wędzić i w ostatniej fazie wędzenia podnieś temp i upiec.ZAPIEKANIESposób ten stosowano w dawnych czasach Czas pieczenia 1h w 180stCSMACZNEGO Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1516-boczek-babuni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Witam SZCZEPAN. Boczek Babuni ile stosować wody na 0,07kg soli - 0,7l ? Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1516-boczek-babuni/#findComment-33026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Przy 0,7 l wody i 0,07 kg soli otrzymamy roztwór ok. 9% i tak sobie myślę że też będzie dobrze.Potrzeba 0,63 l wody dla 0,07 kg soli by otrzymać roztwór 10%. EDITSzczepan podał już że potrzeba 1 litr wody. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1516-boczek-babuni/#findComment-33028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Potrzeba 0,63 l wody . to jak to się ma do zasady na 1kg mięsa 0,4 l wody :question: i to że przy 10% solance czas peklowania 7-8 dni (a w przepisie SZ. 3-5 dni). Z tego wynika , że dla boczku inne normy :question: Tak wnikam bo z tym boczkiem zawsze mam kłopoty i dylemat odnośnie czasu przebywania w solance w porównaniu z innymi wyrobami(szynki) Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1516-boczek-babuni/#findComment-33030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Ja jako "początkujący w temacie" nie dyskutuję z doświadczonym mistrzem nt. norm tylko robię tak jak mistrz pisze. Następnym razem ewentualnie wprowadzam korektę stosownie do swojego czy moich "sępów" smaku. Zresztą "normy" dla przemysłu nie wzięły się z czyjegoś widzimisię tylko są jakąś srednią z wielu lat doświadczenia i oceny smakowej wielu konsumentów, ale jak pisał gdzieś wcześniej Szczepan, szczęśliwie nas nie obowiązują. A Szczepan wie co mówi/pisze, bo Jego produkcję codziennie ocenia setki osób.A co do czasu peklowania to myślę że tu gra rolę to iż boczek jest cieniutki przy np. szynce czy innym baleronie, i tutaj dodatkowo jeszcze nastrzyknięty to przepekluje się raz dwa.Pozdrawiam. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1516-boczek-babuni/#findComment-33031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 A co do czasu peklowania to myślę że tu gra rolę to iż boczek jest cieniutki przy np. szynce czy innym baleronie, i tutaj dodatkowo jeszcze nastrzyknięty to przepekluje się raz dwa. Pozdrawiam. Różnie to z tym bywa. Do tej pory zawsze trzymałem boczek tyle samo czasu w solance co szynki i balerony. I raz boczek wychodził w sam raz na słoność tak jak pozostałe wyroby a innym razem wychodził za słony w porównaniu z resztą. Jestem amator ale w życiu już kilka ładnych razy robiłem wyroby i zawsze mam "enigmę" czy tym razem boczuś wyjdzie dobry czy za słony. Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1516-boczek-babuni/#findComment-33033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Witam Nie wiem jak w cyklach przyspieszonych ale w cyklu czternastodniowym mówi się że mięsko przyjmie tyle soli ile może przyjąć . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1516-boczek-babuni/#findComment-33035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 WitamPrzepraszam, że nie podałem ilości wody do składu solanki.Pozdrawiam! Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1516-boczek-babuni/#findComment-33040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Witam. 1litr wody, 0.07kg soli - to czy w takim razie solanka do nastrzyku boczku 10% musi być zrobiona oddzielnie :question: Chyba, że to nie chodzi o solankę 10 procentową a o 10 procent z litra solanki(1Lwody+0,07kg soli), to boczek nastrzykujemy 0,1L solanki to by wszystko mi wyjaśniło. :idea: Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1516-boczek-babuni/#findComment-33042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 WitamW przepisie podany jest nastrzyk 10cio % solanką o stężeniu 7% Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1516-boczek-babuni/#findComment-33045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.