Skocz do zawartości

Domowe przetwory z mięsa - kiełbasy


Rekomendowane odpowiedzi

W czasie porządków znalazłem trzy książeczki o mięsie i przetworach .Oto dwa przepisy w orginale z książki ,,Domowe przetwory z mięsa'' - W. Poszepczyński -1985r

oraz podobna receptura z innej książki

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1518-domowe-przetwory-z-mi%C4%99sa-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

oraz podobna receptura z innej książki Obrazek

Witam.

W dziale kiełbasy - inne kełbasy - znalazłem recepturę na kiełbasę surową suszoną - jest taka sama - autor Bromba.

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1518-domowe-przetwory-z-mi%C4%99sa-kie%C5%82basy/#findComment-33068
Udostępnij na innych stronach

Ten przepis pochodzi z książki ,,Domowe przetwarzanie i konserwowanie mięsa'' autorzy Feliksa Starzyńska i Anna Ners-1986r. Odnośnie tego przepisu w dziale kiełbasy To Bromba nadesłał a to jest inne znaczenie od wyrazu autor. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1518-domowe-przetwory-z-mi%C4%99sa-kie%C5%82basy/#findComment-33088
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Ten przepis pochodzi z książki ,,Domowe przetwarzanie i konserwowanie mięsa'' autorzy Feliksa Starzyńska i Anna Ners-1986r. Odnośnie tego przepisu w dziale kiełbasy To Bromba nadesłał a to jest inne znaczenie od wyrazu autor. Pozdrawiam

Dziadku jak przeczytałem recepturę , którą znalazłeś od razu skojarzyłem, że gdzieś to już czytałem więc podałem źródło gdzie to znalazłem.Mi też od razu przyszyszło do głowy słowo na P :wink: ale pdodałem suche fakty co znalazłem. A ocenę pozostawiłem forumowiczom.

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1518-domowe-przetwory-z-mi%C4%99sa-kie%C5%82basy/#findComment-33095
Udostępnij na innych stronach

Z miesiąc temu zrobiłem podobną kiełbasę. Dostałem przepis od ojca kolegi i równocześnie dostrzegłem taką kiełbasę na straganie, na targowisku. To mnie zmobilizowało do roboty.

Krojona, nie wędzona, surowa, suszona.

Właściwie była to tylko: łopatka z własnym tłuszczem, sól, saletra, pieprz i czosnek.

Kiełbasa wyszła b.dobra, ale trzeba się liczyć z faktem, że jest to twarda kiełbasa, właściwie to się ją żuje, a nie je. Tak jak podano w którymś z przepisów: "doskonała do piwa".

Wyszukuję wszystko co można zrobić bez wędzarni, zbuduję ją latem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1518-domowe-przetwory-z-mi%C4%99sa-kie%C5%82basy/#findComment-33101
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.