Piotr_O Opublikowano 22 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Października 2018 (edytowane) w Polsce nie ma Cure #2 to jedno - po drugie - raczejto nie uzywa sie - 2.5%soli czy 0.25%Cure #2 - a szybciej 25g/kg czy 2.5g/kg. i mieszkasz w W-wie..Dużo czytam zagranicznych książek kulinarnych (modernist cuisine, salumi, itp) tam zawsze jest opisane w procentach i głównie występuje cure czy prague powder. staram sie brać przykład z najlepszych [Dodano: 22 paź 2018 - 15:25] BTW - jak wyglada sprawa z tymi plesniami szarymi??(poprzednie posty) jedyne co udało mi się ustalić i wywnioskować wędliny które były w kątnicy i nie zostały opryskane mold 600 zaraziły sie szarą pleśnią a wędliny bez kątnicy i bez mold 600 ładnie przejeły białą pleśń po poprzednikach.Uważam że kątnica sama w sobie nie jest dobrą osłoną do dojrzewania bez szczepienia pleśni. Była wielokrotnie moczona w "surowej wodzie" gdzie tych bakterii jest sporo. Edytowane 22 Października 2018 przez Piotr_O Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/page/2/#findComment-610350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Października 2018 tych bakterii jest sporo. plesnie /mold sa "grzybkami" a nie bacteriami.Katnica jest znakomita do celow dojrzewania w dodatku jest naturalna. Do normalnego Culatello uzywamy raczej pecherzy (katnica jest za mala - oczywiscie pomijajac zszywanie i laczenie np. dwoch). Niemniej i poczatki i czytanie i wyglad wedlin rokuja znakomicie. Powodzenia. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/page/2/#findComment-610358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Października 2018 Witaj Piotr. Bylem w marcu i kwietniu zajęty pracą i przegapiłem twoje wcześniejsze posty. Jestem pod wrażeniem. Wszedłeś ostro na stronę wędlin dojrzewających i jedziesz dobrą drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/page/2/#findComment-610719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_O Opublikowano 25 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Października 2018 Witaj Piotr. Bylem w marcu i kwietniu zajęty pracą i przegapiłem twoje wcześniejsze posty. Jestem pod wrażeniem. Wszedłeś ostro na stronę wędlin dojrzewających i jedziesz dobrą drogą. Dziękuje za uznanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/page/2/#findComment-610732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.