Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

w Polsce nie ma Cure #2  to jedno - po drugie - raczejto nie uzywa sie - 2.5%soli czy 0.25%Cure #2 - a szybciej 25g/kg czy 2.5g/kg. i mieszkasz w W-wie..

Dużo czytam zagranicznych książek kulinarnych (modernist cuisine, salumi, itp) tam zawsze jest opisane w procentach i głównie występuje cure czy prague powder. staram sie brać przykład z najlepszych :D

[Dodano: 22 paź 2018 - 15:25]

 

 

BTW - jak wyglada sprawa z tymi plesniami szarymi??(poprzednie posty)

 

jedyne co udało mi się ustalić i wywnioskować wędliny które były w kątnicy i nie zostały opryskane mold 600  zaraziły sie szarą pleśnią a wędliny bez kątnicy i bez mold 600 ładnie przejeły białą pleśń po poprzednikach.

Uważam że kątnica sama w sobie nie jest dobrą osłoną do dojrzewania bez szczepienia pleśni. Była wielokrotnie moczona w "surowej wodzie" gdzie tych bakterii jest sporo.

Edytowane przez Piotr_O
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/page/2/#findComment-610350
Udostępnij na innych stronach

 

 

tych bakterii jest sporo.
plesnie /mold sa "grzybkami" a nie bacteriami.

Katnica jest znakomita do celow dojrzewania w dodatku jest naturalna. Do normalnego Culatello uzywamy raczej pecherzy (katnica jest za mala - oczywiscie pomijajac zszywanie i laczenie np. dwoch). Niemniej i poczatki i czytanie i wyglad wedlin rokuja znakomicie. Powodzenia. 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/page/2/#findComment-610358
Udostępnij na innych stronach

Witaj Piotr.  Bylem w marcu i kwietniu zajęty  pracą i przegapiłem twoje wcześniejsze posty. Jestem pod wrażeniem. Wszedłeś ostro na stronę wędlin dojrzewających i jedziesz dobrą drogą.  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/page/2/#findComment-610719
Udostępnij na innych stronach

Witaj Piotr. Bylem w marcu i kwietniu zajęty pracą i przegapiłem twoje wcześniejsze posty. Jestem pod wrażeniem. Wszedłeś ostro na stronę wędlin dojrzewających i jedziesz dobrą drogą. :thumbsup:

Dziękuje za uznanie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15222-wyroby-piotra_o/page/2/#findComment-610732
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.