Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja swoje słoiki pasteryzuję raz ,w piekarniku ,w 100 C przez 3h.Mięso się smaruje o ile dam ok. 3 g żelatyny na słoik 300g.Jak dam więcej ok. 6g to się kroi w plasterki.Ja pekluję 48-72 h jak na kiełbasę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-234334
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja pekluję 48-72 h

Musiałam zerknąć do kajecika... :blush: bo ta fotka mi ''coś'' przypomniała...Moja pierwsza konserwa z 19 .07. 2010 r. ... :shock: Wtedy peklowałam 24 h , i parzyłam na ''oko'' ... W ,,uwagach'' mam napisane , że twarda , ale tak to jest jak się człowiek spieszy...może masowanie by pomogło i dłuższe peklowanie :rolleyes: Bandetto !!! Twoje wyglądają podobnie do tej mojej , ale na pewno wyszły Ci lepsze... :thumbsup: :clap: Pozdrawiam !!!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-234350
Udostępnij na innych stronach

parzyłam na ''oko''

jeśli parzyłaś to w jakiej temperaturze?

 

może masowanie by pomogło i dłuższe peklowanie :rolleyes: Bandetto

!!!

osobiście nie narzekam :grin:

zastanawiałem się tylko czy niższa temperatura nie wpłynęła by na soczystość mięsa?

gdzieś to na forum było opisane. :rolleyes:

 

w 100 C przez 3h

Arku u mnie było w sumie 2h i 20 min

 

3 g żelatyny na słoik 300g.

a żelatyny wyszło by niecałe 2g/kg jak dobrze liczę :idea:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-234359
Udostępnij na innych stronach

masowanie by pomogło i dłuższe peklowanie

Nic by nie pomogło.Jedynie dłuższe parzenie.

 

a żelatyny wyszło by niecałe 2g/kg jak dobrze liczę

Źle liczysz :tongue: .Jak na 300g =3g żelatyny to na 1kg. 10g żelatyny. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-234519
Udostępnij na innych stronach

Źle liczysz :tongue:

liczę że niby w moim przepisie ale :idea: przecież ja dawałem 6g/kg

czyli 2g na 300g prodyktu

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-234583
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiejsza "kartonowa" szyneczka (moja pierwsza szynka wędzona). Mięsień jeśli się nie mylę dwugłowy, peklowana 4 dni z wg tabeli Dziadka, wędzenie w kartonie 3h/50-60˚C, parzenie do 72˚C.

 

Dzięki wiedzy z forum moja pierwsza szynka wygląda tak:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236146
Udostępnij na innych stronach

waldeman, jak tylko będę w Nowogardzie , to muszę wstąpić na degustację :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236186
Udostępnij na innych stronach

peklowana 4 dni

Szyneczka całkiem, całkiem, ale to peklowanie jakieś takie awaryjne :sad:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236197
Udostępnij na innych stronach

ale to peklowanie jakieś takie awaryjne

Na razie bawię się niewielkimi ilościami mięsa, wędzarni nie posiadam (karton + DG by Roger + grzałka wymagająca ręcznej obsługi),

Hmm... peklowanie awaryjne, tak też można powiedzieć :wink: .

4 dni wynika z tego, że trafiła się szyneczka w sporym kawałku, no to troszkę poszło na palcówkę troszkę na obiadki i coby tu jeszcze... jedno oko na szynkę, drugie na kalendarz... wolny termin w piątek ...do dzieła.

Bawię się, czytam, zbieram doświadczenia i jestem coraz bardziej zadowolony z wyników zabawy. Szynka wyszła naprawdę krucha i soczysta :thumbsup: ( choć pewnie po 13 dniach peklowania byłaby jeszcze lepsza :grin: ).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236203
Udostępnij na innych stronach

Czytaj, czytaj (literatura jest ważna) :grin: :grin: no i baw się :smile: a smak załatwi resztę. Ja wczoraj z małżonką zamieniłem 5l wiejskiej śmietany na masło a z twarogu wyszły pyszne fromaże :thumbsup: :thumbsup:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236208
Udostępnij na innych stronach

zibi187, Co do czytania :grin: to też zamierzam pobawić się w pisanie książek, no może nowelek :wink: , Za namową bartnika kompletuję z wolna szkło i inne akcesoria pisarskie ...tak z ciekawości i dla zabawy :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236211
Udostępnij na innych stronach

Ja też tak z ciekawości i dla zabawy stworzyłem to :grin:

 

 

A jak cieszy i jak bawi to na PW mogę popisać :grin: :grin:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236218
Udostępnij na innych stronach

Podpowiem, jeżeli chcesz napisać jakąś nowelkę to użyj szybkowaru - ja mam taki

http://alkohole-domowe.com/grafa/fotki/szybkowar1.jpg

nastawiasz i piszesz spokojnie

http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236224
Udostępnij na innych stronach

Lotnisko to historia. Mieszkam w Grabowie 13 km od Maszewa. A jeśli chodzi o strony to muszę Cię poprawić bo moje książki to 95 stron :grin: a koszt :smile: cóż za darmo nie ma nic ale nie przekroczył 300zł. :grin: :grin:

 

[ Dodano: Sob 08 Wrz, 2012 10:45 ]

-stasek- Po co aż tak :lol: :lol: wystarczy większy garnek i dwie miski :lol: :lol: Jedna jako pokrywka i jedna pływająca wewnątrz garnka :grin:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236226
Udostępnij na innych stronach

brak zaworu ciśnieniowego który nie ściąga się sam a i trzeba wiedzieć jak to zrobić, no i po co go ściągać?
http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236232
Udostępnij na innych stronach

waldeman Na początku też tak wychodziło, ale z natury mam syndrom zbieracza. Pytam znajomych, kolegów czy mają to i owo i tak zbieram potrzebne elementy. Co nie uzbieram to zakupię :grin: Co mogę zrobię sam co nie to koledzy (tokarze, spawacze etc. pomogą). W taki oto sposób parę rzeczy wspomagających pracę mam :lol: :lol:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236235
Udostępnij na innych stronach

:grin: :mrgreen: :grin: wykopany u teściowej w piwnicy :grin: :mrgreen: :grin:

waldeman, ale to jest " amelinowe " nie wiem czy się nadaje do takiej drukarni :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236441
Udostępnij na innych stronach

 

 

Troche moich dzisiejszych wyrobów. Nie ma tego dużo szyneczka ok 2 kg kiełbaska Fifawki ok 4 kg i dwa chlebusie pszenno-zytnie na zakwasie. Na tydzień wystarczy....Co sądzicie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236658
Udostępnij na innych stronach

Masz rację chlebki za krotko wyrastały i troche zbite. Nie wiem w czym rzecz zakwas aktywny na kilo mąki daję około 300 ml 5 godz prawie wyrastały w cieple i dalej nic. Jak dodam drozdzy to jest ok.

Ale za to kiełbaska miała być wiejska a wyszła dobra lisieca heheheeh. Smak rewelacyjny. Nie bede dawał do cienkiej juz zadnych innych przypraw oprócz soli piperzu i czosnku. Choć nie twierdze ze nie lubię eksperymentować z innymi dodatkami.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-237091
Udostępnij na innych stronach

na kilo mąki daję około 300 ml 5 godz prawie wyrastały w cieple i dalej nic.

Jak jak robię chlebki żytnio-pszenne na zakwasie bez dodatku 20 g drożdży (na 1kg mąki zytniej i 0,5 kg mąki pszennej), to pozostawiam zaczyn na całą noc, dopiero rano dodaję resztę mąki, przyprawy i wyrabiam, pozostawiam ponownie na 2 godz, na stolnicę , wyrabiam i do foremek. W foremkach wyrastają niekiedy nawet 6-8 godz i do pieca.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-237145
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.