arkadiusz Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #851 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Ja swoje słoiki pasteryzuję raz ,w piekarniku ,w 100 C przez 3h.Mięso się smaruje o ile dam ok. 3 g żelatyny na słoik 300g.Jak dam więcej ok. 6g to się kroi w plasterki.Ja pekluję 48-72 h jak na kiełbasę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-234334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #852 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Ja pekluję 48-72 h Musiałam zerknąć do kajecika... :blush: bo ta fotka mi ''coś'' przypomniała...Moja pierwsza konserwa z 19 .07. 2010 r. ... :shock: Wtedy peklowałam 24 h , i parzyłam na ''oko'' ... W ,,uwagach'' mam napisane , że twarda , ale tak to jest jak się człowiek spieszy...może masowanie by pomogło i dłuższe peklowanie :rolleyes: Bandetto !!! Twoje wyglądają podobnie do tej mojej , ale na pewno wyszły Ci lepsze... :thumbsup: :clap: Pozdrawiam !!! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-234350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #853 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 parzyłam na ''oko'' jeśli parzyłaś to w jakiej temperaturze? może masowanie by pomogło i dłuższe peklowanie :rolleyes: Bandetto !!! osobiście nie narzekam :grin: zastanawiałem się tylko czy niższa temperatura nie wpłynęła by na soczystość mięsa? gdzieś to na forum było opisane. :rolleyes: w 100 C przez 3h Arku u mnie było w sumie 2h i 20 min 3 g żelatyny na słoik 300g. a żelatyny wyszło by niecałe 2g/kg jak dobrze liczę :idea: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-234359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #854 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 masowanie by pomogło i dłuższe peklowanie Nic by nie pomogło.Jedynie dłuższe parzenie. a żelatyny wyszło by niecałe 2g/kg jak dobrze liczę Źle liczysz :tongue: .Jak na 300g =3g żelatyny to na 1kg. 10g żelatyny. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-234519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #855 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Źle liczysz :tongue: liczę że niby w moim przepisie ale :idea: przecież ja dawałem 6g/kg czyli 2g na 300g prodyktu Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-234583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #856 Opublikowano 7 Września 2012 Dzisiejsza "kartonowa" szyneczka (moja pierwsza szynka wędzona). Mięsień jeśli się nie mylę dwugłowy, peklowana 4 dni z wg tabeli Dziadka, wędzenie w kartonie 3h/50-60˚C, parzenie do 72˚C. Dzięki wiedzy z forum moja pierwsza szynka wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #857 Opublikowano 7 Września 2012 :clap: :clap: A ta dziurka to od termometru ? Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #858 Opublikowano 7 Września 2012 Zgadza się, termometr :smile: Pojedyncza sztuka więc nie miałem innego przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekdino Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #859 Opublikowano 7 Września 2012 Waldi trzeba było Photoshop-a użyć LOL.. :lol: Cytuj If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #860 Opublikowano 7 Września 2012 waldeman, jak tylko będę w Nowogardzie , to muszę wstąpić na degustację Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #861 Opublikowano 8 Września 2012 peklowana 4 dni Szyneczka całkiem, całkiem, ale to peklowanie jakieś takie awaryjne :sad: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #862 Opublikowano 8 Września 2012 ale to peklowanie jakieś takie awaryjne Na razie bawię się niewielkimi ilościami mięsa, wędzarni nie posiadam (karton + DG by Roger + grzałka wymagająca ręcznej obsługi), Hmm... peklowanie awaryjne, tak też można powiedzieć :wink: . 4 dni wynika z tego, że trafiła się szyneczka w sporym kawałku, no to troszkę poszło na palcówkę troszkę na obiadki i coby tu jeszcze... jedno oko na szynkę, drugie na kalendarz... wolny termin w piątek ...do dzieła. Bawię się, czytam, zbieram doświadczenia i jestem coraz bardziej zadowolony z wyników zabawy. Szynka wyszła naprawdę krucha i soczysta :thumbsup: ( choć pewnie po 13 dniach peklowania byłaby jeszcze lepsza :grin: ). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #863 Opublikowano 8 Września 2012 Czytaj, czytaj (literatura jest ważna) :grin: :grin: no i baw się :smile: a smak załatwi resztę. Ja wczoraj z małżonką zamieniłem 5l wiejskiej śmietany na masło a z twarogu wyszły pyszne fromaże :thumbsup: :thumbsup: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #864 Opublikowano 8 Września 2012 zibi187, Co do czytania :grin: to też zamierzam pobawić się w pisanie książek, no może nowelek :wink: , Za namową bartnika kompletuję z wolna szkło i inne akcesoria pisarskie ...tak z ciekawości i dla zabawy :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #865 Opublikowano 8 Września 2012 Ja też tak z ciekawości i dla zabawy stworzyłem to :grin: A jak cieszy i jak bawi to na PW mogę popisać :grin: :grin: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #866 Opublikowano 8 Września 2012 Podpowiem, jeżeli chcesz napisać jakąś nowelkę to użyj szybkowaru - ja mam taki http://alkohole-domowe.com/grafa/fotki/szybkowar1.jpg nastawiasz i piszesz spokojnie Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #867 Opublikowano 8 Września 2012 Lotnisko to historia. Mieszkam w Grabowie 13 km od Maszewa. A jeśli chodzi o strony to muszę Cię poprawić bo moje książki to 95 stron :grin: a koszt :smile: cóż za darmo nie ma nic ale nie przekroczył 300zł. :grin: :grin: [ Dodano: Sob 08 Wrz, 2012 10:45 ]-stasek- Po co aż tak :lol: :lol: wystarczy większy garnek i dwie miski :lol: :lol: Jedna jako pokrywka i jedna pływająca wewnątrz garnka :grin: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #868 Opublikowano 8 Września 2012 brak zaworu ciśnieniowego który nie ściąga się sam a i trzeba wiedzieć jak to zrobić, no i po co go ściągać? Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #869 Opublikowano 8 Września 2012 waldeman Na początku też tak wychodziło, ale z natury mam syndrom zbieracza. Pytam znajomych, kolegów czy mają to i owo i tak zbieram potrzebne elementy. Co nie uzbieram to zakupię :grin: Co mogę zrobię sam co nie to koledzy (tokarze, spawacze etc. pomogą). W taki oto sposób parę rzeczy wspomagających pracę mam :lol: :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #870 Opublikowano 9 Września 2012 :grin: :mrgreen: :grin: wykopany u teściowej w piwnicy :grin: :mrgreen: :grin: waldeman, ale to jest " amelinowe " nie wiem czy się nadaje do takiej drukarni Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fifawka Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #871 Opublikowano 9 Września 2012 Troche moich dzisiejszych wyrobów. Nie ma tego dużo szyneczka ok 2 kg kiełbaska Fifawki ok 4 kg i dwa chlebusie pszenno-zytnie na zakwasie. Na tydzień wystarczy....Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #872 Opublikowano 9 Września 2012 chlebusie pszenno-zytnie na zakwasietrochę za krótko wyrastały Troche moich dzisiejszych wyrobów :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-236660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fifawka Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #873 Opublikowano 12 Września 2012 Masz rację chlebki za krotko wyrastały i troche zbite. Nie wiem w czym rzecz zakwas aktywny na kilo mąki daję około 300 ml 5 godz prawie wyrastały w cieple i dalej nic. Jak dodam drozdzy to jest ok. Ale za to kiełbaska miała być wiejska a wyszła dobra lisieca heheheeh. Smak rewelacyjny. Nie bede dawał do cienkiej juz zadnych innych przypraw oprócz soli piperzu i czosnku. Choć nie twierdze ze nie lubię eksperymentować z innymi dodatkami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-237091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #874 Opublikowano 12 Września 2012 na kilo mąki daję około 300 ml 5 godz prawie wyrastały w cieple i dalej nic.Jak jak robię chlebki żytnio-pszenne na zakwasie bez dodatku 20 g drożdży (na 1kg mąki zytniej i 0,5 kg mąki pszennej), to pozostawiam zaczyn na całą noc, dopiero rano dodaję resztę mąki, przyprawy i wyrabiam, pozostawiam ponownie na 2 godz, na stolnicę , wyrabiam i do foremek. W foremkach wyrastają niekiedy nawet 6-8 godz i do pieca. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-237145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fifawka Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #875 Opublikowano 18 Września 2012 Ok spróbuję tylko ze ja wolę bez foremek. A ostatnio mi cosik pęka po bokach albo od góry nie wiem co jest grane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/35/#findComment-238316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.