Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ale ja raczej cierpliwy jestem.

Poczekamy :facepalm:

Edytowane przez zibi187

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

• 3 tygodnie później...

szanowni koledzy i kolezanki,

od niedawna sledze temat nadziewarek jak i maszynek do miesa,a ze niespecjalnie przepadam za dziadostwem doszedlem do wniosku ze nadziewarki za 200 pln nie kkupie

jednak ze nie zamierzam rozwijac masowej produkcji a od czasu do czasu cos uwedzic na potrzeby  mojego skromnego trzyosobowego gospodarstwa (i znajomych)

pomyslalem ze nadziewarka za 500-600 pln,plus maszynka za powiedzmy 250 to juz spory wydatek,

zastanawiam sie czy nie mozna by dwoch tych urzadzen zastapic w miare uniwersalnym i rozsadnym cenowo produktem ...?

np...:

http://allegro.pl/elektryczna-maszynka-do-mielenia-miesa-nadziewarka-i5011393074.html

byc moze kombinuje w zupelnie nie wlasciwym kierunku dlatego tez prosze o rady .

dzieki;)

zastanawiam sie czy nie mozna by dwoch tych urzadzen zastapic w miare uniwersalnym i rozsadnym cenowo produktem ...? np...: http://allegro.pl/el...5011393074.html 

Nie kombinuj jak nie chcesz spędzić pół dnia w kuchni przy 5 kg kiełbasy  :)

Kup se nadziewarkę 5L - na raz wchodzi ze 4 kg mięsa, do tego http://allegro.pl/maszynka-do-miesa-zelmer-887-84-szatkownica-i5585871488.htmli będziesz Pan zadowolony  :)

Carpe diem - raz kozie death

Gonzo ma rację, kup zelmera.

Też nadziewa - ja zamiast pół dnia spędzam pół nocy :D. Najgorsze są parówki, popychacz działa jak tłok dwustronny, zamiast popychać wysysa :devil:

Na początek możesz jednak popróbować, przy normalnych kiełbasach jakoś daje radę.

Ja już (dopiero???) dostałem zgodę LP na nadziewarkę.

Gonzo ma rację, kup zelmera. Też nadziewa

A gdzie to Gonzo napisał ?  .... bo ja doczytałem o nadziewarce 5l i do tego Zelmerek taki co to mieli a nie goli, p..... i i zęby wyrywa .... ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Elektryczne maszynki do mięsa nie nadają się do nadziewania kiełbas. Kiedyś myślałem że się uda, niestety po 10 minut prób, gdzie efekt był mniej więcej taki że mięso z powietrzem to 50:50, poddałem się i pojechałem pożyczyć ręczną Alfę. w te 10 minut zrobiłem 10 razy więcej na ręcznej maszynce, niż na elektrycznej.

Chciałem się rozpisać, ale powiem krótko.

Maszynki elektryczne z wlotem rurowym nadają się właściwie tylko do jednokrotnego mielenia. Wepchanie papki do gardzieli to masochizm. Ktoś kiedyś użył przy powtórnym mieleniu do podawania mięsa do maszynki ... nadziewarki.

Przy obsłudze dwu osobowej da się jednak napełniać na lejku z odpowietrzaniem bez wspomnianego 50% wypełnienia powietrzem. Tylko grube kiełbasy zdarza mi się czasem wykłuwac

szanowni koledzy i kolezanki,

od niedawna sledze temat nadziewarek jak i maszynek do miesa,a ze niespecjalnie przepadam za dziadostwem doszedlem do wniosku ze nadziewarki za 200 pln nie kkupie

jednak  ...............................

Ja zaczynałem od Zelmera " Diana "  8 ale były to początki tego hobby , małe ilości max. do 4 - 5 kg . I dobrze , trwało długo,  ale wartości smakowe nie do przecenienia. Jednak po jakimś czasie pokusa usprawnienia spowodowała zakup Hendi 'ego 7l, no i ..........................  jak przesiadka z malucha ( niczego mu nie ujmując ) do merca. Wydane pieniążki procentują na długo, a przy produkcji dla siebie, rodziny i paru przyjaciół sprzęt nie do zajeżdżenia na długie lata.

A gdybyś jednak skończył na kupnie maszynki to polecam w/w Zelmerka , mój żyje do dzisiaj i ma się dobrze . Mieli od czasu do czasu 15-25 kg mięsa i nic mu na razie nie dolega  -  do czasu , ale ..........   ;)

moi drodzy ,witam ponownie,przebrnalem przez temat maszynek w miare dokladnie ,co nieco sie podszkolilem,mimmo to poprosze o wsparcie ,niestety typem jestem takim ze zanim cos kupie to pomarudze troche powybieram ,i internetow sie naczytam bo lubie w cos w mire solidnego sie zaopatrzyc,wiec wybaczcie jesli przynudzam ,

idzie dobrze. dzis zdecydowalem sie i zamowilem nadziewarke ,padlo ostatecznie na 3l royala .. ktory mam nadzieje posluzy mi troche do mojej skromnej produkcji,

jesli chodzi o maszynke z racji iz przekonuje mnie coraz bardziej solidnosc ,tradycja ,prostota i niezawodnosc jak i legendarna wrecz jakosc alf ,moj wybor padnie prawdopodobnie na model 22 tejze wlasnie marki pytanie:

1. czy modele na all..o za okolo 349 pln opisywane jako oryginaly takie wlasnie sa..? jak to sprawdzic...jesli da sie..?

2. paczka poleci do irlandii wiec chcialbym odrazu zaopatrzyc sie w sitka i niezbedne dodatki ...co do sitek,jaki rozmiar ,zapewne szarpak i...?

3.zapasowy nozyk ,konieczny czy na razie wystarczy jeden...?

4.wiem ze to nie ten temat ,ale szukalem czegos o siatkach wedli niarskich i nie moge niczego znalezdz ,znalazlem w sklepie rozmiary od 12 -22 ktory bedzie w miare...uniwersalny...?

dzieki!!!!

;)

jesli chodzi o maszynke z racji iz przekonuje mnie coraz bardziej solidnosc ,tradycja ,prostota i niezawodnosc jak i legendarna wrecz jakosc alf ,moj wybor padnie prawdopodobnie na model 22 tejze wlasnie marki pytanie:

Ja mam alfę 32 z dorobionym napędem i jak mam zrobić na szybko do 5 kg kiełbasy, czy szynkowarkę to nawet jej nie wyjmuję.Używam zelmera.

Carpe diem - raz kozie death

22 a 32 to mała różnica ale plus napęd to kolumbryna bardzo sprawna i dobra do 40-100kg ... ale 5-10kg szkoda czasu, dźwigania i mycia ;)

Do małych ilości używam recznej 10-i albo Zelmer-ka ;)

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

• 3 tygodnie później...

szanowni koledzy ...warto...?

Wygląda, że nie warto.....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
  • 4 tygodnie później...

Podzieli się ktoś opinią o Hendi 198? Mój zelmerek "8" zaczął ostatnio podejrzanie się zachowywać i zastanawiam się nad zmianą na coś bardziej "profi". Czy wymiana zelmera na to hendi ma sens?

Obecnie przerabiam ok. 5kg mięsa na kiełbasy na raz, ale jestem przed rozbudową wędzarni z uwagi na duże powodzenie moich wyrobów w rodzinie ;-)

A może jest jakaś sensowna alternatywa do domu? I jeszcze super by było, gdyby części dało się wkładać do zmywarki... Nie chcę maszynki ręcznej, "bawię się" mięsem sam, jednocześnie oganiając się od dzieciaków, żebrzącego psa i przebiegłego kota ;-)

EDIT

A może tej 198 nie warto brać bo to "chińczyk"? Kolejny Hendi ponad 2x droższy ale czy do domu nie będzie przesadą?

Podsumowując - czy w kategorii do 500 zł brać Hendi 198 czy coś innego?

Edytowane przez spinka2

brać Hendi 198 czy coś innego

Zaglądnij do ichniego katalogu części. Nie widziałem tam w ogóle sitek do tego modelu, więc odpowiedź nasuwa się sama. 

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.

Ponieważ nie mogę eytować więc piszę pod ostatnim postem:

Zadałem pyutanie o dostępność sitek i noży do tego Hendi i odesłano mnie do firmy  gastroserwisant. Na ich stronie oczywiście nie znalazłem zamienników ani oryginalnych.

Moim zdaniem jeżeli chcesz coś bardziej "profi"to powinieneś się rozejrzeć za jakimś niedużym wilkiem używanym z OLX.... czasami się trafiają fajne okazje... Tier-u chyba ostatnio coś takiego zakupił i jest zadowolony!

Czy ten: http://www.euro.com.pl/maszynki-do-mielenia/bosch-mfw66020.bhtmllub http://www.euro.com.pl/maszynki-do-mielenia/bosch-mfw67440.bhtml?link=recViewed Bosch będzie lepszy od Zelmera? Nie będzie nic się owijać wokół wałka i sitka/noża?

Jeżeli za tą cenę to kup mesko na olxie ( w 60n) a na pewno będziesz zadowolony..Poczekaj ,poszukaj , nie spiesz się.. Ja mam alfę 22 i tą mesko10.  a mielę mesko.

Jestem na etapie kupna maszynki, na moje potrzeby 10 wystarczy. 

Tutaj znalazłem niby alfę http://www.robimywedliny.pl/pl/p/Maszynka-do-miesa-nr-10-polska-ALFA/256

Może ktoś z was kupował tu maszynkę, bądź spojrzy okiem fachowca i powie czy warto. 

• 3 tygodnie później...