Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Jaką kupić maszynkę do mielenia mięsa ?
#1
Napisano 30 sie 2011 - 19:14
Czy kupić ręczną czy może elektryczną ??
Z góry dzięki za pomoc w wyborze odpowiedniej maszynki do mielenia mięsa !
#2
Napisano 30 sie 2011 - 19:20
Jak sporadycznie parę kilo to maszynka ręczna, a jak więcej naście kilo to porządna elektryczna.
#3
Napisano 30 sie 2011 - 19:23
#4
Napisano 30 sie 2011 - 19:34

Założenie jest takie, że w przyszłości jak będę robił np. kiełbasę to chciałbym zrobić jej z 10 kilo a potem większą jej część zamrozić. Wiem że dla niektórych jest to bardzo mała ilość ale dla mnie BARDZOOO duża

Na rynku jest bardzo dużo różnych modeli maszynek i nie chciał bym zrobić „wtopy” kupując coś co do niczego się nie nadaje i dlatego pytanie do Was – co polecacie ?. Jeśli elektryczna przyspiesza proces mielenia to wolę elektryczną ale jaką ?
Może od razu taką aby miał różne przystawki np. w komplecie ( lub możliwość dokupienia ) szatkownicy do ziemniaków - bardzo uwielbiam placki ziemniaczane z grzybkami

#5
Napisano 30 sie 2011 - 19:49
#6
Napisano 30 sie 2011 - 19:54
Może od razu taką aby miał różne przystawki
Czyli zapewne pytasz się o Zelmera. Mam osobiście 886.84(z szatkownica) i jestem zadowolony. Maksymalnie mieliłem ok 5kg mięsa i nie było problemu. Dodatkowa przystawka (szatkownica) posiada: tarkę do ziemniaków, tarkę do warzyw drobne i grube oczka oraz szatkownice do kapusty(znakomita do robienia sałatki z ogórkow-cięcie na talarki). Osobiście musze powiedzieć że do nadziewania nie bardzo się nadaje.
#7
Napisano 30 sie 2011 - 20:00
Za bardzo nie rozumiem o co chodzi z tą "5" oraz "8" - czytałem poniższy post: https://wedlinydomow...opic.php?t=7344 , gdzie większość z Was pisze czego używa lecz nie rozumiem Waszych oznaczeń maszynek - prosze mieć na uwadzę że dopiero się ucze więc jestem laikiem w tych sprawachja kupiłabym na twoim miejscu zelmerka 8, jest bardzo uniwersalny do wszelkich domowych prac, możliwość dokupienia dostawki do szatkowania, różnych siatek, tylko nie nadaje się za bardzo do nabijania kiełbas (wychodzą za bardzo rozdrobnione poprzez zastosowany w nich "trójnóg" do podtrzymywania ślimaka. - to jest moje zdanie, może inni będą mieli odmienne, ale ja stosuję ją i mi wystarcza, tylko do nabijania kiełbas mam ręczną 5 - to mi wystarczy do takich ilości.

#8
Napisano 30 sie 2011 - 20:09
[size=9][ Dodano: Wto 30 Sie, 2011 21:12 ][/size]
Qrcze... coś mi nie wyszło :blush: , ale może znajdziesz Pozdrawiam!
#9
Napisano 30 sie 2011 - 20:47


#10
Napisano 30 sie 2011 - 20:54
Za bardzo nie rozumiem o co chodzi z tą "5" oraz "8"
Nie martw się, każdy kiedyś zaczynał.
"5', "8" są to określenia wielkości maszynek do mięsa, inaczej mówiąc numer określający średnicę sitka, czyli określenie możliwej wydajności maszynki.
Ja też ma Zelmerka 8 i nie narzekam, a robiłem juz 10kg kiełbasy.
#11
Napisano 30 sie 2011 - 21:01
#12
Napisano 30 sie 2011 - 21:14
zmielenie 20 -30 kg mięsa to kwestia 15-20 minut
W instrukcji Zelmera jest podany maksymalny czas pracy 10min a przerwa powinna wynosic 30min. myth, czy podobnie jest w Kenwood-ach?
#13
Napisano 30 sie 2011 - 21:27
Bendetto instrukcje są pisane na zapas żeby ..... sam nie wiem po co ?W instrukcji Zelmera jest podany maksymalny czas pracy 10min
Moja stara 8-mka ma chyba ze 20 lat i nigdy nie patrzyłem na czas mielenia, a trochę się namieliło. :wink:
#14
Napisano 30 sie 2011 - 21:29


#15
Napisano 31 sie 2011 - 10:17
Zdaję sobie sprawę że jak coś jest do wszystkiego to często jest do niczego ale ze względu na najbliższe zbliżające się wydatki dotyczące moich początków chcę kupić jedną w miarę uniwerslną maszynkę do prac domowych.
Czekam na Wasze opinie dotyczące dwóch powyższych modeli oraz inne propozycje.
#16
Napisano 31 sie 2011 - 12:09
#17
Napisano 31 sie 2011 - 13:16
Czy ktoś z Was korzysta z maszynki Zelmera 986.80 ( http://allegro.pl/ma...1788609762.html )
Ja takiej używam, prawie co tydzień 5kg kiełbasy, a nieraz i 10kg. Nie narzekam wygodnie sie miele. Z przystawek uzywałem dotychczas tylko szatkownicy i surówki szybko i bez problemu. Nadziewam kiełbasy tez Zelmerkiem, fakt trochę miażdży farsz, ale ja to robie sam, we dwójkę może byłby lepiej.
Ja osobiście poleciłbym Ci ten model.
#18
Napisano 31 sie 2011 - 18:07
instrukcje są pisane na zapas żeby ..... sam nie wiem po co
Zapewne chodzi o obciążenie i grzanie się silnika przy długiej pracy na maksymalnym obciążeniu.
Czy ktoś z Was korzysta z maszynki Zelmera 986.80 ( http://allegro.pl/ma...1788609762.html ) lub Zelmera 886.84
Posiadam 886.84 jak pisałem parę postów wyżej. :smile:
#19
Napisano 31 sie 2011 - 18:25
wg mnie tylko na większych maszynkach możemy uzyskać zamierzony efekt mieląc przez szarpak lub duże oczka sita. mały zelmerek miażdży mięso,
to trzeba brać pod uwagę
Sponsor
#20
Napisano 31 sie 2011 - 18:49
dlatego , że masz tępe noże . Ja robię na zelmerku jak mam trochę mięsa do przerobienia a na 32-ce jak trochę więcej .Po prostu duża maszynka ma większą gardziel i jest szybsza w pracy choćby przy zastosowaniu jako nadziewarki :wink:mały zelmerek miażdży mięso
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Alfa 32motoreduktor, silnik
Domowy wyrób wędlin →
Sprzęt →
Napędy do nadziewarek/mieszarek →
Jak to połaczyć?Napisany przez yaco26, 20 paź 2013 ![]() |
|
![]()
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych