Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jaką kupić maszynkę do mielenia mięsa ?

Alfa 32motoreduktor silnik

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1639 odpowiedzi w tym temacie

#1 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 30 sie 2011 - 19:14

Na razie nie mam wędzarni ( czekam aż się "urodzi" ) ale już powoli chcę zacząć kupować sprzęt do produkcji wedlin i tu pojawia się pytanie jaką maszynkę mam kupić i jakie sita ( niezbędne ) powinna posiadać ?
Czy kupić ręczną czy może elektryczną ??
Z góry dzięki za pomoc w wyborze odpowiedniej maszynki do mielenia mięsa !

#2 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13655 postów

Napisano 30 sie 2011 - 19:20

Wszystko zależy od tego ile będziesz przerabiał.
Jak sporadycznie parę kilo to maszynka ręczna, a jak więcej naście kilo to porządna elektryczna.

#3 myth

myth

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1602 postów
  • MiejscowośćReykjavik, Islandia/ Koszalin

Napisano 30 sie 2011 - 19:23

świadziu, może poczytaj tutaj ....
https://wedlinydomow...opic.php?t=7344
Pozdrawiam ;)

#4 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 30 sie 2011 - 19:34

Ile będę przerabiał - hm .... to jest dobre pytanie :)
Założenie jest takie, że w przyszłości jak będę robił np. kiełbasę to chciałbym zrobić jej z 10 kilo a potem większą jej część zamrozić. Wiem że dla niektórych jest to bardzo mała ilość ale dla mnie BARDZOOO duża :)
Na rynku jest bardzo dużo różnych modeli maszynek i nie chciał bym zrobić „wtopy” kupując coś co do niczego się nie nadaje i dlatego pytanie do Was – co polecacie ?. Jeśli elektryczna przyspiesza proces mielenia to wolę elektryczną ale jaką ?
Może od razu taką aby miał różne przystawki np. w komplecie ( lub możliwość dokupienia ) szatkownicy do ziemniaków - bardzo uwielbiam placki ziemniaczane z grzybkami :)

#5 Agga

Agga

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 30 sie 2011 - 19:49

ja kupiłabym na twoim miejscu zelmerka 8, jest bardzo uniwersalny do wszelkich domowych prac, możliwość dokupienia dostawki do szatkowania, różnych siatek, tylko nie nadaje się za bardzo do nabijania kiełbas (wychodzą za bardzo rozdrobnione poprzez zastosowany w nich "trójnóg" do podtrzymywania ślimaka. - to jest moje zdanie, może inni będą mieli odmienne, ale ja stosuję ją i mi wystarcza, tylko do nabijania kiełbas mam ręczną 5 - to mi wystarczy do takich ilości.

#6 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 30 sie 2011 - 19:54

Może od razu taką aby miał różne przystawki


Czyli zapewne pytasz się o Zelmera. Mam osobiście 886.84(z szatkownica) i jestem zadowolony. Maksymalnie mieliłem ok 5kg mięsa i nie było problemu. Dodatkowa przystawka (szatkownica) posiada: tarkę do ziemniaków, tarkę do warzyw drobne i grube oczka oraz szatkownice do kapusty(znakomita do robienia sałatki z ogórkow-cięcie na talarki). Osobiście musze powiedzieć że do nadziewania nie bardzo się nadaje.

#7 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 30 sie 2011 - 20:00

ja kupiłabym na twoim miejscu zelmerka 8, jest bardzo uniwersalny do wszelkich domowych prac, możliwość dokupienia dostawki do szatkowania, różnych siatek, tylko nie nadaje się za bardzo do nabijania kiełbas (wychodzą za bardzo rozdrobnione poprzez zastosowany w nich "trójnóg" do podtrzymywania ślimaka. - to jest moje zdanie, może inni będą mieli odmienne, ale ja stosuję ją i mi wystarcza, tylko do nabijania kiełbas mam ręczną 5 - to mi wystarczy do takich ilości.

Za bardzo nie rozumiem o co chodzi z tą "5" oraz "8" - czytałem poniższy post: https://wedlinydomow...opic.php?t=7344 , gdzie większość z Was pisze czego używa lecz nie rozumiem Waszych oznaczeń maszynek - prosze mieć na uwadzę że dopiero się ucze więc jestem laikiem w tych sprawach :)

#8 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 30 sie 2011 - 20:09

Allegro › RTV i AGD › AGD drobne › Do kuchni › Maszynki do mięsa Zobacz np tutaj...

[size=9][ Dodano: Wto 30 Sie, 2011 21:12 ][/size]
Qrcze... coś mi nie wyszło :blush: , ale może znajdziesz Pozdrawiam!

#9 myth

myth

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1602 postów
  • MiejscowośćReykjavik, Islandia/ Koszalin

Napisano 30 sie 2011 - 20:47

świadziu, wszystko zależy od zdolności finansowych, osobiście uważam, że nie warto zbytnio oszczędzać, bo po co kupować co roku nową maszynkę? Lepiej "RAZ A DOBRZE" ..... i wychodzę również z założenia, że jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego ... :( do szatkowania kup sobie ręczną, standartową maszynkę, a zainwestuj więcej w porządną maszynkę do mielenia mięsa. Ja osobiście używam Kenwood MG 510, cała metalowa, wydajna... zmielenie 20 -30 kg mięsa to kwestia 15-20 minut. z nabijaniem kiełbas, kabanosów nie ma problemu... :) ale może przejrzyj co oferuje allegro, potem wyszukaj opisów na stronach firm i wtedy podejmij decyzję o zakupie ...

#10 waro58

waro58

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 581 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 30 sie 2011 - 20:54

Za bardzo nie rozumiem o co chodzi z tą "5" oraz "8"


Nie martw się, każdy kiedyś zaczynał.
"5', "8" są to określenia wielkości maszynek do mięsa, inaczej mówiąc numer określający średnicę sitka, czyli określenie możliwej wydajności maszynki.

Ja też ma Zelmerka 8 i nie narzekam, a robiłem juz 10kg kiełbasy.

#11 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13655 postów

Napisano 30 sie 2011 - 21:01

Chyba mam podobny przerób jak Ty świadziu i Zelmer 8 nawet na 10 kg Ci starczy.

#12 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 30 sie 2011 - 21:14

zmielenie 20 -30 kg mięsa to kwestia 15-20 minut


W instrukcji Zelmera jest podany maksymalny czas pracy 10min a przerwa powinna wynosic 30min. myth, czy podobnie jest w Kenwood-ach?

#13 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13655 postów

Napisano 30 sie 2011 - 21:27

W instrukcji Zelmera jest podany maksymalny czas pracy 10min

Bendetto instrukcje są pisane na zapas żeby ..... sam nie wiem po co ?
Moja stara 8-mka ma chyba ze 20 lat i nigdy nie patrzyłem na czas mielenia, a trochę się namieliło. :wink:

#14 myth

myth

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1602 postów
  • MiejscowośćReykjavik, Islandia/ Koszalin

Napisano 30 sie 2011 - 21:29

bendetto, nie patrzyłem na to nigdy, jeśli mam mielenie to mielę i nic mnie nie może powstrzymać ... :) jeśli nabijam kiełbę, to nabijam i nic nie stanie mi na przeszkodzie :)

#15 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 31 sie 2011 - 10:17

Czy ktoś z Was korzysta z maszynki Zelmera 986.80 ( http://allegro.pl/ma...1788609762.html ) lub Zelmera 886.84 ( http://allegro.pl/ma...1774502322.html ) ?

Zdaję sobie sprawę że jak coś jest do wszystkiego to często jest do niczego ale ze względu na najbliższe zbliżające się wydatki dotyczące moich początków chcę kupić jedną w miarę uniwerslną maszynkę do prac domowych.
Czekam na Wasze opinie dotyczące dwóch powyższych modeli oraz inne propozycje.

#16 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13655 postów

Napisano 31 sie 2011 - 12:09

Zelmer 986.80 mocniejszy.

#17 waro58

waro58

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 581 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 31 sie 2011 - 13:16

Czy ktoś z Was korzysta z maszynki Zelmera 986.80 ( http://allegro.pl/ma...1788609762.html )


Ja takiej używam, prawie co tydzień 5kg kiełbasy, a nieraz i 10kg. Nie narzekam wygodnie sie miele. Z przystawek uzywałem dotychczas tylko szatkownicy i surówki szybko i bez problemu. Nadziewam kiełbasy tez Zelmerkiem, fakt trochę miażdży farsz, ale ja to robie sam, we dwójkę może byłby lepiej.

Ja osobiście poleciłbym Ci ten model.

#18 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 31 sie 2011 - 18:07

instrukcje są pisane na zapas żeby ..... sam nie wiem po co


Zapewne chodzi o obciążenie i grzanie się silnika przy długiej pracy na maksymalnym obciążeniu.

Czy ktoś z Was korzysta z maszynki Zelmera 986.80 ( http://allegro.pl/ma...1788609762.html ) lub Zelmera 886.84


Posiadam 886.84 jak pisałem parę postów wyżej. :smile:

#19 Kaciak

Kaciak

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 139 postów
  • MiejscowośćParczew

Napisano 31 sie 2011 - 18:25

robię kiełbasy na zelmerze 8 i alfie 22,
wg mnie tylko na większych maszynkach możemy uzyskać zamierzony efekt mieląc przez szarpak lub duże oczka sita. mały zelmerek miażdży mięso,

to trzeba brać pod uwagę

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1314 postów

Napisano 31 sie 2011 - 18:49

mały zelmerek miażdży mięso

dlatego , że masz tępe noże . Ja robię na zelmerku jak mam trochę mięsa do przerobienia a na 32-ce jak trochę więcej .Po prostu duża maszynka ma większą gardziel i jest szybsza w pracy choćby przy zastosowaniu jako nadziewarki :wink:





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Alfa 32motoreduktor, silnik

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych