Jump to content

Jaką kupić maszynkę do mielenia mięsa ?


świadziu

Recommended Posts

Na razie nie mam wędzarni ( czekam aż się "urodzi" ) ale już powoli chcę zacząć kupować sprzęt do produkcji wedlin i tu pojawia się pytanie jaką maszynkę mam kupić i jakie sita ( niezbędne ) powinna posiadać ?

Czy kupić ręczną czy może elektryczną ??

Z góry dzięki za pomoc w wyborze odpowiedniej maszynki do mielenia mięsa !

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Link to comment
Share on other sites

Wszystko zależy od tego ile będziesz przerabiał.

Jak sporadycznie parę kilo to maszynka ręczna, a jak więcej naście kilo to porządna elektryczna.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

Ile będę przerabiał - hm .... to jest dobre pytanie :)

Założenie jest takie, że w przyszłości jak będę robił np. kiełbasę to chciałbym zrobić jej z 10 kilo a potem większą jej część zamrozić. Wiem że dla niektórych jest to bardzo mała ilość ale dla mnie BARDZOOO duża :)

Na rynku jest bardzo dużo różnych modeli maszynek i nie chciał bym zrobić „wtopy” kupując coś co do niczego się nie nadaje i dlatego pytanie do Was – co polecacie ?. Jeśli elektryczna przyspiesza proces mielenia to wolę elektryczną ale jaką ?

Może od razu taką aby miał różne przystawki np. w komplecie ( lub możliwość dokupienia ) szatkownicy do ziemniaków - bardzo uwielbiam placki ziemniaczane z grzybkami :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Link to comment
Share on other sites

ja kupiłabym na twoim miejscu zelmerka 8, jest bardzo uniwersalny do wszelkich domowych prac, możliwość dokupienia dostawki do szatkowania, różnych siatek, tylko nie nadaje się za bardzo do nabijania kiełbas (wychodzą za bardzo rozdrobnione poprzez zastosowany w nich "trójnóg" do podtrzymywania ślimaka. - to jest moje zdanie, może inni będą mieli odmienne, ale ja stosuję ją i mi wystarcza, tylko do nabijania kiełbas mam ręczną 5 - to mi wystarczy do takich ilości.
Link to comment
Share on other sites

Może od razu taką aby miał różne przystawki

Czyli zapewne pytasz się o Zelmera. Mam osobiście 886.84(z szatkownica) i jestem zadowolony. Maksymalnie mieliłem ok 5kg mięsa i nie było problemu. Dodatkowa przystawka (szatkownica) posiada: tarkę do ziemniaków, tarkę do warzyw drobne i grube oczka oraz szatkownice do kapusty(znakomita do robienia sałatki z ogórkow-cięcie na talarki). Osobiście musze powiedzieć że do nadziewania nie bardzo się nadaje.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Link to comment
Share on other sites

ja kupiłabym na twoim miejscu zelmerka 8, jest bardzo uniwersalny do wszelkich domowych prac, możliwość dokupienia dostawki do szatkowania, różnych siatek, tylko nie nadaje się za bardzo do nabijania kiełbas (wychodzą za bardzo rozdrobnione poprzez zastosowany w nich "trójnóg" do podtrzymywania ślimaka. - to jest moje zdanie, może inni będą mieli odmienne, ale ja stosuję ją i mi wystarcza, tylko do nabijania kiełbas mam ręczną 5 - to mi wystarczy do takich ilości.

Za bardzo nie rozumiem o co chodzi z tą "5" oraz "8" - czytałem poniższy post: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7344 , gdzie większość z Was pisze czego używa lecz nie rozumiem Waszych oznaczeń maszynek - prosze mieć na uwadzę że dopiero się ucze więc jestem laikiem w tych sprawach :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Link to comment
Share on other sites

Allegro › RTV i AGD › AGD drobne › Do kuchni › Maszynki do mięsa Zobacz np tutaj...

 

[ Dodano: Wto 30 Sie, 2011 21:12 ]

Qrcze... coś mi nie wyszło :blush: , ale może znajdziesz Pozdrawiam!

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Link to comment
Share on other sites

świadziu, wszystko zależy od zdolności finansowych, osobiście uważam, że nie warto zbytnio oszczędzać, bo po co kupować co roku nową maszynkę? Lepiej "RAZ A DOBRZE" ..... i wychodzę również z założenia, że jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego ... :( do szatkowania kup sobie ręczną, standartową maszynkę, a zainwestuj więcej w porządną maszynkę do mielenia mięsa. Ja osobiście używam Kenwood MG 510, cała metalowa, wydajna... zmielenie 20 -30 kg mięsa to kwestia 15-20 minut. z nabijaniem kiełbas, kabanosów nie ma problemu... :) ale może przejrzyj co oferuje allegro, potem wyszukaj opisów na stronach firm i wtedy podejmij decyzję o zakupie ...

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Link to comment
Share on other sites

Za bardzo nie rozumiem o co chodzi z tą "5" oraz "8"

Nie martw się, każdy kiedyś zaczynał.

"5', "8" są to określenia wielkości maszynek do mięsa, inaczej mówiąc numer określający średnicę sitka, czyli określenie możliwej wydajności maszynki.

 

Ja też ma Zelmerka 8 i nie narzekam, a robiłem juz 10kg kiełbasy.

Pozdrawiam

Waldek

Link to comment
Share on other sites

Chyba mam podobny przerób jak Ty świadziu i Zelmer 8 nawet na 10 kg Ci starczy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

W instrukcji Zelmera jest podany maksymalny czas pracy 10min

Bendetto instrukcje są pisane na zapas żeby ..... sam nie wiem po co ?

Moja stara 8-mka ma chyba ze 20 lat i nigdy nie patrzyłem na czas mielenia, a trochę się namieliło. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

bendetto, nie patrzyłem na to nigdy, jeśli mam mielenie to mielę i nic mnie nie może powstrzymać ... :) jeśli nabijam kiełbę, to nabijam i nic nie stanie mi na przeszkodzie :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Link to comment
Share on other sites

Czy ktoś z Was korzysta z maszynki Zelmera 986.80 ( http://allegro.pl/maszynka-do-miesa-zelmer-986-80-5w1-i1788609762.html ) lub Zelmera 886.84 ( http://allegro.pl/maszynka-do-miesa-zelmer-886-84-szatkownica-i1774502322.html ) ?

 

Zdaję sobie sprawę że jak coś jest do wszystkiego to często jest do niczego ale ze względu na najbliższe zbliżające się wydatki dotyczące moich początków chcę kupić jedną w miarę uniwerslną maszynkę do prac domowych.

Czekam na Wasze opinie dotyczące dwóch powyższych modeli oraz inne propozycje.

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Link to comment
Share on other sites

Czy ktoś z Was korzysta z maszynki Zelmera 986.80 ( http://allegro.pl/maszynka-do-miesa-zelmer-986-80-5w1-i1788609762.html )

Ja takiej używam, prawie co tydzień 5kg kiełbasy, a nieraz i 10kg. Nie narzekam wygodnie sie miele. Z przystawek uzywałem dotychczas tylko szatkownicy i surówki szybko i bez problemu. Nadziewam kiełbasy tez Zelmerkiem, fakt trochę miażdży farsz, ale ja to robie sam, we dwójkę może byłby lepiej.

 

Ja osobiście poleciłbym Ci ten model.

Pozdrawiam

Waldek

Link to comment
Share on other sites

instrukcje są pisane na zapas żeby ..... sam nie wiem po co

Zapewne chodzi o obciążenie i grzanie się silnika przy długiej pracy na maksymalnym obciążeniu.

 

Czy ktoś z Was korzysta z maszynki Zelmera 986.80 ( http://allegro.pl/maszynk...1788609762.html ) lub Zelmera 886.84

Posiadam 886.84 jak pisałem parę postów wyżej. :smile:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Link to comment
Share on other sites

mały zelmerek miażdży mięso

dlatego , że masz tępe noże . Ja robię na zelmerku jak mam trochę mięsa do przerobienia a na 32-ce jak trochę więcej .Po prostu duża maszynka ma większą gardziel i jest szybsza w pracy choćby przy zastosowaniu jako nadziewarki :wink:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Link to comment
Share on other sites

Bardzo proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami oraz spostrzeżeniami użytkowników powyższych maszynek. Czekam również na Wasze inne propozycje dotyczące innych maszynek do mielenia - dlaczego kupić tą a nie inną ?

Nie chcę wydać kasy w błoto - więc BARDZO proszę o pomoc !!

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Link to comment
Share on other sites

Mam zelmerka 8, ręczną 8 i 10 (8 sprezentowano mi gdy już kupiłem 10). Zelmerek, jak wcześniej napisano, dobry jest do wszelkich prac domowych w kuchni, natomiast do wędlin robienia b. średnio się nadaje, a do napełniania to już masakra. Jak już mielę na 8-ce to tylko na ręcznej bo ma głębszy ślimak i to max. na sitku 10. Moim skromnym zdaniem do nieczęstej małej produkcji (u mnie jednorazowo ok.5 kg) minimum wygody i jakości mielenia zapewnia ręczna 10-ka. Ostatecznie takie ilości nie robi się na wyścigi i nawet zmielenie tych 10 kg zbytnio nie zmęczy. Oczywiście nie zapominamy o ostrzeniu noży i sitek. Do częstszej i większej produkcji oczywiście jakaś elektryczna 10 lub 22 (ale kasa :devil: niestety).

 

Osobiście popieram zdanie kol.Kaciaka

tylko na większych maszynkach możemy uzyskać zamierzony efekt

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Link to comment
Share on other sites

 

Za bardzo nie rozumiem o co chodzi z tą "5" oraz "8"

Nie martw się, każdy kiedyś zaczynał.

"5', "8" są to określenia wielkości maszynek do mięsa, inaczej mówiąc numer określający średnicę sitka, czyli określenie możliwej wydajności maszynki.

 

Ja też ma Zelmerka 8 i nie narzekam, a robiłem juz 10kg kiełbasy.

Wybaczcie ale dalej nic z tego nie rozumiem :(

 

Mam zelmerka 8, ręczną 8 i 10 (8 sprezentowano mi gdy już kupiłem 10). Zelmerek, jak wcześniej napisano, dobry jest do wszelkich prac domowych w kuchni, natomiast do wędlin robienia b. średnio się nadaje, a do napełniania to już masakra. Jak już mielę na 8-ce to tylko na ręcznej bo ma głębszy ślimak i to max. na sitku 10. Moim skromnym zdaniem do nieczęstej małej produkcji (u mnie jednorazowo ok.5 kg) minimum wygody i jakości mielenia zapewnia ręczna 10-ka. Ostatecznie takie ilości nie robi się na wyścigi i nawet zmielenie tych 10 kg zbytnio nie zmęczy. Oczywiście nie zapominamy o ostrzeniu noży i sitek. Do częstszej i większej produkcji oczywiście jakaś elektryczna 10 lub 22 (ale kasa :devil: niestety).

Poproszę o wytłumaczenie łopatologicznie wraz z linkami co to jest "5", "8", "10" lub "22"

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.