świadziu Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Na razie nie mam wędzarni ( czekam aż się "urodzi" ) ale już powoli chcę zacząć kupować sprzęt do produkcji wedlin i tu pojawia się pytanie jaką maszynkę mam kupić i jakie sita ( niezbędne ) powinna posiadać ?Czy kupić ręczną czy może elektryczną ??Z góry dzięki za pomoc w wyborze odpowiedniej maszynki do mielenia mięsa ! Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Wszystko zależy od tego ile będziesz przerabiał.Jak sporadycznie parę kilo to maszynka ręczna, a jak więcej naście kilo to porządna elektryczna. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 świadziu, może poczytaj tutaj .... https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7344 Pozdrawiam Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Ile będę przerabiał - hm .... to jest dobre pytanie Założenie jest takie, że w przyszłości jak będę robił np. kiełbasę to chciałbym zrobić jej z 10 kilo a potem większą jej część zamrozić. Wiem że dla niektórych jest to bardzo mała ilość ale dla mnie BARDZOOO duża Na rynku jest bardzo dużo różnych modeli maszynek i nie chciał bym zrobić „wtopy” kupując coś co do niczego się nie nadaje i dlatego pytanie do Was – co polecacie ?. Jeśli elektryczna przyspiesza proces mielenia to wolę elektryczną ale jaką ?Może od razu taką aby miał różne przystawki np. w komplecie ( lub możliwość dokupienia ) szatkownicy do ziemniaków - bardzo uwielbiam placki ziemniaczane z grzybkami Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 ja kupiłabym na twoim miejscu zelmerka 8, jest bardzo uniwersalny do wszelkich domowych prac, możliwość dokupienia dostawki do szatkowania, różnych siatek, tylko nie nadaje się za bardzo do nabijania kiełbas (wychodzą za bardzo rozdrobnione poprzez zastosowany w nich "trójnóg" do podtrzymywania ślimaka. - to jest moje zdanie, może inni będą mieli odmienne, ale ja stosuję ją i mi wystarcza, tylko do nabijania kiełbas mam ręczną 5 - to mi wystarczy do takich ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Może od razu taką aby miał różne przystawki Czyli zapewne pytasz się o Zelmera. Mam osobiście 886.84(z szatkownica) i jestem zadowolony. Maksymalnie mieliłem ok 5kg mięsa i nie było problemu. Dodatkowa przystawka (szatkownica) posiada: tarkę do ziemniaków, tarkę do warzyw drobne i grube oczka oraz szatkownice do kapusty(znakomita do robienia sałatki z ogórkow-cięcie na talarki). Osobiście musze powiedzieć że do nadziewania nie bardzo się nadaje. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 ja kupiłabym na twoim miejscu zelmerka 8, jest bardzo uniwersalny do wszelkich domowych prac, możliwość dokupienia dostawki do szatkowania, różnych siatek, tylko nie nadaje się za bardzo do nabijania kiełbas (wychodzą za bardzo rozdrobnione poprzez zastosowany w nich "trójnóg" do podtrzymywania ślimaka. - to jest moje zdanie, może inni będą mieli odmienne, ale ja stosuję ją i mi wystarcza, tylko do nabijania kiełbas mam ręczną 5 - to mi wystarczy do takich ilości.Za bardzo nie rozumiem o co chodzi z tą "5" oraz "8" - czytałem poniższy post: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7344 , gdzie większość z Was pisze czego używa lecz nie rozumiem Waszych oznaczeń maszynek - prosze mieć na uwadzę że dopiero się ucze więc jestem laikiem w tych sprawach Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Allegro › RTV i AGD › AGD drobne › Do kuchni › Maszynki do mięsa Zobacz np tutaj... [ Dodano: Wto 30 Sie, 2011 21:12 ]Qrcze... coś mi nie wyszło :blush: , ale może znajdziesz Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 świadziu, wszystko zależy od zdolności finansowych, osobiście uważam, że nie warto zbytnio oszczędzać, bo po co kupować co roku nową maszynkę? Lepiej "RAZ A DOBRZE" ..... i wychodzę również z założenia, że jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego ... do szatkowania kup sobie ręczną, standartową maszynkę, a zainwestuj więcej w porządną maszynkę do mielenia mięsa. Ja osobiście używam Kenwood MG 510, cała metalowa, wydajna... zmielenie 20 -30 kg mięsa to kwestia 15-20 minut. z nabijaniem kiełbas, kabanosów nie ma problemu... ale może przejrzyj co oferuje allegro, potem wyszukaj opisów na stronach firm i wtedy podejmij decyzję o zakupie ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Za bardzo nie rozumiem o co chodzi z tą "5" oraz "8" Nie martw się, każdy kiedyś zaczynał. "5', "8" są to określenia wielkości maszynek do mięsa, inaczej mówiąc numer określający średnicę sitka, czyli określenie możliwej wydajności maszynki. Ja też ma Zelmerka 8 i nie narzekam, a robiłem juz 10kg kiełbasy. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Chyba mam podobny przerób jak Ty świadziu i Zelmer 8 nawet na 10 kg Ci starczy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 zmielenie 20 -30 kg mięsa to kwestia 15-20 minut W instrukcji Zelmera jest podany maksymalny czas pracy 10min a przerwa powinna wynosic 30min. myth, czy podobnie jest w Kenwood-ach? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 W instrukcji Zelmera jest podany maksymalny czas pracy 10minBendetto instrukcje są pisane na zapas żeby ..... sam nie wiem po co ? Moja stara 8-mka ma chyba ze 20 lat i nigdy nie patrzyłem na czas mielenia, a trochę się namieliło. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 bendetto, nie patrzyłem na to nigdy, jeśli mam mielenie to mielę i nic mnie nie może powstrzymać ... jeśli nabijam kiełbę, to nabijam i nic nie stanie mi na przeszkodzie Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Czy ktoś z Was korzysta z maszynki Zelmera 986.80 ( http://allegro.pl/maszynka-do-miesa-zelmer-986-80-5w1-i1788609762.html ) lub Zelmera 886.84 ( http://allegro.pl/maszynka-do-miesa-zelmer-886-84-szatkownica-i1774502322.html ) ? Zdaję sobie sprawę że jak coś jest do wszystkiego to często jest do niczego ale ze względu na najbliższe zbliżające się wydatki dotyczące moich początków chcę kupić jedną w miarę uniwerslną maszynkę do prac domowych. Czekam na Wasze opinie dotyczące dwóch powyższych modeli oraz inne propozycje. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zelmer 986.80 mocniejszy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Czy ktoś z Was korzysta z maszynki Zelmera 986.80 ( http://allegro.pl/maszynka-do-miesa-zelmer-986-80-5w1-i1788609762.html ) Ja takiej używam, prawie co tydzień 5kg kiełbasy, a nieraz i 10kg. Nie narzekam wygodnie sie miele. Z przystawek uzywałem dotychczas tylko szatkownicy i surówki szybko i bez problemu. Nadziewam kiełbasy tez Zelmerkiem, fakt trochę miażdży farsz, ale ja to robie sam, we dwójkę może byłby lepiej. Ja osobiście poleciłbym Ci ten model. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 instrukcje są pisane na zapas żeby ..... sam nie wiem po co Zapewne chodzi o obciążenie i grzanie się silnika przy długiej pracy na maksymalnym obciążeniu. Czy ktoś z Was korzysta z maszynki Zelmera 986.80 ( http://allegro.pl/maszynk...1788609762.html ) lub Zelmera 886.84 Posiadam 886.84 jak pisałem parę postów wyżej. :smile: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 robię kiełbasy na zelmerze 8 i alfie 22,wg mnie tylko na większych maszynkach możemy uzyskać zamierzony efekt mieląc przez szarpak lub duże oczka sita. mały zelmerek miażdży mięso, to trzeba brać pod uwagę Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 mały zelmerek miażdży mięsodlatego , że masz tępe noże . Ja robię na zelmerku jak mam trochę mięsa do przerobienia a na 32-ce jak trochę więcej .Po prostu duża maszynka ma większą gardziel i jest szybsza w pracy choćby przy zastosowaniu jako nadziewarki :wink: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 tepe noże? nie wydaje mi się, tak jak nie wydaje mi się że mięso zmielone maszynką 8 na sitku 13mm i maszynką 32 lub 22 na takim samym sitku, wygląda tak samo Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Bardzo proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami oraz spostrzeżeniami użytkowników powyższych maszynek. Czekam również na Wasze inne propozycje dotyczące innych maszynek do mielenia - dlaczego kupić tą a nie inną ?Nie chcę wydać kasy w błoto - więc BARDZO proszę o pomoc !! Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Mam zelmerka 8, ręczną 8 i 10 (8 sprezentowano mi gdy już kupiłem 10). Zelmerek, jak wcześniej napisano, dobry jest do wszelkich prac domowych w kuchni, natomiast do wędlin robienia b. średnio się nadaje, a do napełniania to już masakra. Jak już mielę na 8-ce to tylko na ręcznej bo ma głębszy ślimak i to max. na sitku 10. Moim skromnym zdaniem do nieczęstej małej produkcji (u mnie jednorazowo ok.5 kg) minimum wygody i jakości mielenia zapewnia ręczna 10-ka. Ostatecznie takie ilości nie robi się na wyścigi i nawet zmielenie tych 10 kg zbytnio nie zmęczy. Oczywiście nie zapominamy o ostrzeniu noży i sitek. Do częstszej i większej produkcji oczywiście jakaś elektryczna 10 lub 22 (ale kasa :devil: niestety). Osobiście popieram zdanie kol.Kaciaka tylko na większych maszynkach możemy uzyskać zamierzony efekt Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Za bardzo nie rozumiem o co chodzi z tą "5" oraz "8" Nie martw się, każdy kiedyś zaczynał. "5', "8" są to określenia wielkości maszynek do mięsa, inaczej mówiąc numer określający średnicę sitka, czyli określenie możliwej wydajności maszynki. Ja też ma Zelmerka 8 i nie narzekam, a robiłem juz 10kg kiełbasy.Wybaczcie ale dalej nic z tego nie rozumiem Mam zelmerka 8, ręczną 8 i 10 (8 sprezentowano mi gdy już kupiłem 10). Zelmerek, jak wcześniej napisano, dobry jest do wszelkich prac domowych w kuchni, natomiast do wędlin robienia b. średnio się nadaje, a do napełniania to już masakra. Jak już mielę na 8-ce to tylko na ręcznej bo ma głębszy ślimak i to max. na sitku 10. Moim skromnym zdaniem do nieczęstej małej produkcji (u mnie jednorazowo ok.5 kg) minimum wygody i jakości mielenia zapewnia ręczna 10-ka. Ostatecznie takie ilości nie robi się na wyścigi i nawet zmielenie tych 10 kg zbytnio nie zmęczy. Oczywiście nie zapominamy o ostrzeniu noży i sitek. Do częstszej i większej produkcji oczywiście jakaś elektryczna 10 lub 22 (ale kasa :devil: niestety). Poproszę o wytłumaczenie łopatologicznie wraz z linkami co to jest "5", "8", "10" lub "22" Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 wielkość maszynki rośnie wraz z numeracją i jest zestandaryzowana (różne marki, te same wielkości) powszechnie dostępne sa maszynki 5,8,10,12,22,32, dlaczego akurat dany rozmiar ma taki a nie inny numer nie wiem Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.