Skocz do zawartości

Wędzarnia Aba - ocena projektu.


abadeon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich zadymiaczy;)

Od dwóch lat chodzi mi po głowie budowa wędzarni połączonej z grillem. Mam takie miejsce na działce do posiedzenia, które jest zadaszone. Pomyślałem, że fajnie by było gdyby można połączyć przyjemne z pożytecznym i coś w "międzyczasie" uwędzić. Miałem styczność z wyrobem wędlin jak ich wędzeniem u mojego teścia - kilka razy zdarzyło mi się pomagać mu przy rozbiórce świniaka, a później przy wyrobach. Wędziliśmy w tradycyjnej skrzynce zbitej z desek, z kanałem dymowym wykopanym w ziemi. Teść ma już spore doświadczenie w tym temacie, bo w młodości sam z kolei se swoim ojcem wyrabiali wędliny i tym handlowali.

Po przewertowaniu setek postów na temat budowy mój wybór padł na zrobienie projektu na bazie "kibelka" Andyandy'ego zmodyfikowanego do wędzenia także na zimno. Rysunek na dole w dużej części jest poglądowy - szczególnie w miejscu zadaszenia, komina oraz grilla, ale to jest wszystko jeszcze do dopracowania. Zależy mi na Waszych radach oraz uwagach dotyczących projektu. Starałem się by wszystko było przemyślane i dopracowane w jak największym stopniu. Czas także mnie powoli nagli, bo pogoda ładna i sprzyjająca budowie, a chciałbym już coś udymić na święta w grudniu. Będę bardzo wdzięczny za Wasze uwagi i dobrą radę. Dodam tylko że większość rzeczy będę starał się zrobić wszystko samemu, chociaż z łukiem nad grillem napewno sobie nie poradzę i będę potrzebował pomocy. Kiedyś za młodu pracowałem w wakacje jako pomoc na budowie i jakieś tam podstawowe umiejętności posiadam. Powiedzmy;) Dodam jeszcze, że nie posiadam żadnych pozostałości po budowie itp, no chyba że gruz od sąsiada, który już od dawna czeka na swoją kolej.

 

FUNDAMENT

Całość będzie zajmować jakieś 350cm x 120cm ale myślę żeby dodać po 10-15 cm z długości z każdej strony i wykorzystać to do podtrzymania całości zadaszenia. Mam na myśli kantówkę 10cm. Ponieważ teren jest w obniżeniu i czasem lubi tam pojawić woda i deszczówka postanowiłem to wszystko podnieść na cokole 10cm. Wykop będzie miał jakieś 40cm co w sumie da 50cm. Zbrojenie z drutu fi10 i oczkach 10cm zamierzam umieścić jakieś 6cm od góry. I teraz nasuwają się pierwsze pytania: co dać na sam spód? Myślałem o chudym betonie, ale nie bardzo wiem w jakich proporcjach go zrobić. Przyjdzie mi także pożyczyć mała betoniarkę na samą wylewkę i tutaj też zbytnio nie znam proporcji ;/ Ława będzie napewno gruzowana. Mam też pytanie dotyczące oddzielania samego fundamentu od tego czym się będzie murować - czy dawać jakąś papę/folie/tudzież coś innego?

 

CZĘŚĆ MUROWANA

Zamierzam murować to z cegły klinkierowej tzw. dziurawki - 8 warstw. Przy obecnym stanie paleniska będą miały wymiary 96 x 96 x 53 (szer/gł/wys). Kanał dymny będzie miał średnicę 20cm, tyle że nie bardzo wiem jak go wykonać - czy rurę ( z czego najlepiej??) ocieplić jakąś wełną (jaką??) czy może wymurować kanał, w środek umieścić rurę i zasypać ją kamieniem (gdzieś to widziałem na forum jak ktoś zasypuje to takim czarnym grysem/granulatem). Długość kanału dymnego będzie granicach 182cm. Przy spadku rzędy 3-5% obniżenie wyjdzie w granicach 8-10cm. Najbardziej nurtuje mnie rozwiązanie dojścia kanału dymnego do komory oraz otworu z paleniska pośredniego. Będę bardzo wdzięczny na jakikolwiek pomysł jak to rozwiązać. Drzwiczki do palenisk zamierzam zakupić możliwie jak największe.

Co się tyczy kwestii murowania to również chciałbym się Was poradzić o wymiary komina - szerokość jak i długość. Z założenia ma być w przekroju kwadratem;)

 

KOMORA WĘDZARNICZA

 

Wykonana będzie z dwóch warstw desek o grubości 2,5cm, heblowanych, ułożonych do czoła, z 5cm szczeliną powietrzną pomiędzy, spełniającą funkcję izolacji w chłodniejsze dni. Warstwa zewnętrzna w pionie, wewnętrzna w poziomie. U wylotu kanału dymnego będzie stał podwójny deflektor. Po bokach będą znajdować się otwory wg pomysłu Andyandy'ego. Do tego uchylany dach do osuszania. Dwa rzędy kijów. Mam pytanie odnośnie tych otworów - czy wystarczą po obu stronach czy może zrobić jeszcze klapkę z tyłu do regulacji? Jeśli będę robił otwory z zewnątrz to jak mniemam w tych samych miejscach należy wykonać je w warstwie wewnętrznej? Czy może zostawić jakąś szczelinę?

 

Zadaszenie zamierzam zrobić z drewna i pokryć je gontem.

 

Czekam na jakieś uwagi, rady oraz ocenę. Mam świadomość, że nie jest projekt doskonały, a z wykonaniem może być różnie, ale liczę na pomoc zarówno tych od "kibelków" jak i sympatyków kanałów dymnych.

post-88733-0-41728600-1534538658_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Po przewertowaniu setek postów na temat budowy mój wybór padł na zrobienie projektu na bazie "kibelka" Andyandy'ego zmodyfikowanego do wędzenia także na zimno.

W projekcie Andy palenisko jest bezpośrednio pod komorą wędzarniczą. Ty chcesz robić kanałową (że niby do zimnego wędzenia) Powiem Ci tak. Zrób palenisko pod komorą a do zimnego wędzenia kup/zrób  dymogenerator. Kasę będziesz miał na niego z oszczędności budowlanych (brak rury) . Dymogenerator jest wręcz stworzony do zimnego dymienia - nie musisz pilnować i dymi kilka godzin z jednego zasypu. Natomiast palenisko pod komorą odwdzięczy Ci się jakością wyrobów/łatwością wędzenia/oszczędnością na drewnie do wędzenia.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

W projekcie Andy palenisko jest bezpośrednio pod komorą wędzarniczą.

No właśnie w tym sęk, że w projekcie jest także palenisko pod komorą (może słabo widać na obrazku). Problem w tym, jak rozwiązać wejście do komory z paleniska 1 oraz 2. Czy myślisz że sprawę by załatwił większy otwór, w którym znalazłaby się także rura? Powiedzmy fi30 z rurą z paleniska 2 fi20?

Na kosztach zbytnio mi nie zależy. Jakieś zaskórniaki się znajdą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z dymogeneratorem jest wygoda , no ale nie namawiam.

Jeżeli boczne palenisko chcesz używać tylko do zimnego dymienia (do gorącego też się nada , ale lepiej wówczas palić pod komorą)  , to wjedź rurą z tego paleniska do paleniska pod komorą wędzarni i tyle. Zamontuj na rurze  szczelny szyber i zrób szczelne drzwiczki do paleniska pod wędzarnią. Jak będziesz palił pod komorą , to zamkniesz szyber na rurze i "odetniesz" boczne palenisko. Jak będziesz palił w bocznym palenisku to otworzysz szyber i zamkniesz drzwiczki od paleniska pod komorą. Dym przepłynie przez palenisko pod komorą i pójdzie do komory wędzarni. Po prostu potraktuj palenisko pod komorą jako przedłużenie kanału do zimnego dymienia. Najlepsze są najprostsze rozwiązania.

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W praktyce będziesz używał tylko paleniska pod komorą. Wiem to z doświadczenia. Także rozważ czy robić palenisko z boku. Do zimnego wedzenia dymogenerator. Ale oczywiscie to Twoja wedzarnia. Najważniejsza przyjemność z wędzarnia i smak produktów.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

……..musi :)   Co do temperatury to mysle ze to zalezy od tego jaka sie ma komore.Ja osobiscie mam z nierdzewki , ocieplona welna i obita deskami , bez problemow.Kanal mam 70 cm i tez ocieplony rura nierdzewka fi 20 cm .Komora przystosowana do dymogeneratora (wlasnej produkcji )i do Sparbrand do wedzenia na zimno, oraz do spirali elektrycznej jak rownierz do gazu jako zrodlo ciepla.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak rownierz do gazu jako zrodlo ciepla.
podaj to rozwiązanie gazowe - bardzo jestem zainteresowany - jak możesz to fotki szczegółów ( 1 foto=1000słów)  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

 

 

Po przewertowaniu setek postów na temat budowy mój wybór padł na zrobienie projektu na bazie "kibelka" Andyandy'ego zmodyfikowanego do wędzenia także na zimno.

W projekcie Andy palenisko jest bezpośrednio pod komorą wędzarniczą. Ty chcesz robić kanałową (że niby do zimnego wędzenia) Powiem Ci tak. Zrób palenisko pod komorą a do zimnego wędzenia kup/zrób  dymogenerator. Kasę będziesz miał na niego z oszczędności budowlanych (brak rury) . Dymogenerator jest wręcz stworzony do zimnego dymienia - nie musisz pilnować i dymi kilka godzin z jednego zasypu. Natomiast palenisko pod komorą odwdzięczy Ci się jakością wyrobów/łatwością wędzenia/oszczędnością na drewnie do wędzenia.

 

I to załatwi cały problem. Jeśli ktoś uważa i doradza że da sie w takim palenisku uzyskać zimny dym to sie zdziwi. W trakcie palenia temperatura i tam nam wzrośnie i cały zamysł prysnie z zimnym wędzeniem. Dymogenerator bez żadnego problemu poradzi sobie z tym. Po co utrudniać życie ;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Od środka ładne drewno dajesz - podoba mi się - chociaż po 5 wędzeniach i tak czarne będzie :).

To sczerniałe z przodu to proszenie się o problemy za kilka lat - chyba że to powierzchowne zabrudzenie.

Te szpilki do deflektora niepotrzebnie wmurowałeś - jak deflektor postawisz na stropie to nigdzie nie odleci :-).

A zawsze można wyjąć i wyczyścić.

 

--

Romii

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drzewo to czereśnia. Od wewnątrz 3 z kawalkiem, na zewnątrz pójdzie 2cm w pionie. Te szpilki też mnie zaczynają denerwować i zastanawiam się, czy ich nie uciąć. Tymbardziej że spód zamierzam wyłożyć jakąś blachą co by czyścic moźna było wygodniej. Przy okazji czyszczenie deflektora będzie łatwiejsze, tak ja piszesz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.