Henio Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4901 Opublikowano 11 Grudnia 2013 ie mam już więcej czasu, Cieszy to Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4902 Opublikowano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Jacku ,zielarku, Krzysztofie-witajcie,czytajcie,produkujcie ,opisujcie,pokazujcie Edytowane 11 Grudnia 2013 przez Roma Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiedzma Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4903 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Witam serdecznie całą wędzarniczą brać Bardzo się cieszę że mogę dołączyć do Was Nasza (moja i męża) przygoda z wędzarką zaczeła sie dopiero tydzień temu...chociaż temat dojrzewał w nas od kilku lat z racji emigracji do krainy deszczowców okropnie nam się tęskniło za prawdziwą wędlinką.Oczywiście nie obyło się bez pierwszych banalnych błędów ale nie zrażamy się i już w najbliższą niedziele postaramy się wyeliminować to co zepsuliśmy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4904 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Witaj wiedźmo .Miło ,że tu dotarłaś Na "Wyspach" jest kilkoro "naszych" i też robią domowe wędlinki. Kiedy się pochwalicie swoimi? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiedzma Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4905 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Nie ogarnełam jeszcze jak sie wstawia zdjęcia wyskakuje mi komunikat ze z tym rozszerzeniem nie moge dodawać grafiki na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stówa Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4906 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Witam serdecznie wszystkich. Zarejestrowany jestem wśród Was od jakiegoś czasu, ale jakos tylko śledzę co i jak. Mieszkam na wsi pod Warszawą i dobrze mi tu. Dzisiaj uruchomiłem moją grillo-wędzarnię i jako,że sie trochę zejdzie to postanowiłem troche popisać na forum. Pozdrawiam wszystkich. Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4907 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Witaj Stówka wśród Nas Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard55 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4908 Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Witam wszystkich i pozdrawiam, cieszę się że jestem z Wami. Jutro robię po raz pierwszy serdelową, ciekaw jestem czy da się zjeść. Edytowane 12 Grudnia 2013 przez Ryszard55 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4909 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Witaj wiedźmo-i ja warz z M niedawno rozpoczęliśmy swoją zabawę w wędzenie i muszę przyznać,że nawet zaczyna mi się podobać.stówa-bo na wsi to dopiero życie.Uciekłam z miasta po przejściu na emeryturę i była to najlepsza moja decyzja w życiu.Januszu,witaj na Forum i pochwal się swoimi wyczynami.Ryszardzie! witaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiedzma Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4910 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Poczytałam i zgłupiałam (wciągneło tak mocno że obiadu nie było,ciasto na pierniki choinkowe leży w lodówce,choinka stoi goła-a ja dalej czytam) Bardzo mocno zastanawiam się czy nie porwałam się z motyką na księżyc jakoś prościej to wyglądało w kwestii pisanej niż jak zaczełam sobie to wyobrażać przestrzennie ;(.Zazdroszę Wam waszych umiejętności i doświadczeń a chyba najbardziej wiedzy..... Naprawdę niewiem od czego zacząć ( tak wiem mięsko-już w solance od wczoraj ) z wymieszaną przygotowaną zalewą ale czy ja dam radę? Oto jest pytanie ....Z racji ograniczonego dostępu do porządnego mięsa wybrałam się do rzeźni pracuje w niej sporo polaków i o dziwo wiekszość z nich to domowi wędzarze Polecono mi (bo oczywiście ja gaduła i od słowa do słowa pochwaliłam się ) tzw trimy wieprzowe ale czy w nich jest ten gatunek mięsa który odpowiada za kleistość? tego już niewiem,niecierpie wołowiny kojarzy mi się z ulubioną krówką za oknem która gospodarzowi muczy a mi daje znać że koniec spania czas na kawę Czy kiełbasa tylko wieprzowa wyjdzie odpowiednia ? Czy lepiej z niej zrezygnować i wogóle nie robić .... Przepraszam że zanudzam ale tyle pytań przesuwa się przez głowę,napewno sen dzisiaj nie przyjdzie łatwo..... a wędzenie coraz bliżej.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riksza Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4911 Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Witam wszystkich.Mieszkam w Lublinie. Od kilku lat moją kolejną pasją stało się gotowanie , pieczenie , wędzenie.Jestem mięsożercą. Drugą pasją jest wino. Mam działkę z mini winnicą - 100 winorośli - ok 40 km od Lublina . Od kilku lat robię wino i to coraz lepsze. Czy może ktoś podpowiedzieć czy warto kupić a jeżeli tak to jaki SZYNKOWAR. Z góry dziękuję.Pozdrawiam Ryszard Edytowane 12 Grudnia 2013 przez Riksza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4912 Opublikowano 12 Grudnia 2013 wiedzmo, napisz dokładnie co masz zamiar zrobić ..kiebasę czy wędzonki to może wtedy coś Ci poradzimy . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiedzma Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4913 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Robiliśmy w ostatnią niedziele wędzonki popełniliśmy kilka błedów - za zimna wędzarnia,zbyt mokre angielskie drzewo do tego totalny mix (miało być liściaste znaleźliśmy też iglaste),zbyt mokre mięso w wędzarni,skoki temperatury.Efekty wędzonek : kwaśny smak z wierzchu Da się zjeść ale szału nie ma (zapach i wygląd boski).Powiedźmy że wedzonki po wyeliminowaniu błędów powinny wyjść ok,ale kiełbasa niestety ostatnie mięso przygotowane nie kiełbasę zjadły z radością psy Nie dotarły do mnie jelita ale miałam w domu osłonki białkowe,wrzuciłam to mięso w te osłonki i uwędziłam potem sparzyłam.Efekt -porażka mięso było całkowicie kwaśne i trociny,przeczytałam że osłonki nie przepuszczają dymu i sie poprostu zakisiły ale czy napewno? Pomimo mieszania ręcznego nie zauważyłam aby mięso było kleiste (wychodzi na to że te trimy , dodana łopatka i słonina nie miały tego kleju).Naprawde aż się boję kolejnej próby ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4914 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Wiedzma zrób to po kolei a nie od tyłu.Moja propozycja zobacz w sklepie co możesz kupić (jaki jest asortyment) napisz a na pewno dostaniesz porady co kupić i jak zrobić by wyszło coś doskonałego do zjedzenia - nie ucz się na własnych błędach, dla próby możesz zrobić z 2 kg. mięska zawsze to mniej pracy i w razie klapy straty nie za wielkie.Drewno musi być suche i musi na początku być dużo żaru do osuszania. Podeślij fotkę wędzarni Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4915 Opublikowano 12 Grudnia 2013 wiedzmo , nie wiem co to są trimy Poza tym piszesz coś o solance - a mięso na kiełbasy peklujemy na sucho Nie powinien mieć wpływ na smak kiełbasy fakt czy farsz jest w jelitach naturalnych czy w osłonkach białkowych - kwaśny smak wynika prawdopodobnie z błędów podczas wędzenia. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4916 Opublikowano 12 Grudnia 2013 nie wiem co to są trimyChudziak trim są to skrawki mięsa pozostałe po formowaniu elementów,jest to kl II. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiedzma Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4917 Opublikowano 12 Grudnia 2013 wiedzmo , nie wiem co to są trimy Poza tym piszesz coś o solance - a mięso na kiełbasy peklujemy na sucho Nie powinien mieć wpływ na smak kiełbasy fakt czy farsz jest w jelitach naturalnych czy w osłonkach białkowych - kwaśny smak wynika prawdopodobnie z błędów podczas wędzenia.Trimy to kawałki mięsa po rozbiorze świnki np kawałek schabu,łopatki szynki boczku Jeżeli rzeźnia ma zamówienie np tylko na schab,karczek,szynkę reszta świnki idzie na tzw trimy W ostatnią sobotę kupiliśmy 5 kg i z tego było tylko 60dkg tłustego reszta chude mieso.Mieszankę soli i peklosoli w proporcjach 50/50 ( wg zaleceń 2 dkg na 1 kg) dodałam do mięsa ale już po zmieleniu czosnek,majeranek i pieprz świeżo zmielony,wymieszałam ok 40 min dodając 2 szkl wody niegazowanej mineralnej, odstawiłam do lodówki aaa proporcje mięsa 4 kg tych trimów 1 kg łopatki i 1/2 kg słoniny.... Podejrzewałam że to wina wędzenia a nie mięsa.... Artur jak mam sie nie uczyć własnych na błędach? Chyba o to chodzi aby je eliminować i postarać się ich kolejny raz nie popełniać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4918 Opublikowano 13 Grudnia 2013 (edytowane) @wiedzma, Witaj czytając ostatni Twój wpis widzę, ze wszystko jest ok .Oczywiście skład mięska można zmieniać a co za tym idzie smak, no i przyprawy też odgrywają zasadniczą rolę. Pamiętaj proszę o jednym bardzo ważna jest ilość tłuszczu wszak ona jest nośnikiem smaku, słowem kiełbasa nie powinna być za chuda. Według mojej oceny błędy popełnione zostały w trakcie wędzenia, masz rację nie ucz się na błędach po to jest ta strona tylko pytaj przed a nie po fakcie a wnioski oczywiście wyciągaj pozdrawiam Witam wszystkich nie witanych, cieszę się, że jesteście z nami Edytowane 13 Grudnia 2013 przez baca 48 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiedzma Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4919 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Dziekuje wszystkim za miłe przyjęcie i słowa otuchy damy rade bo kto jak nie JA Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
77bernix Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4920 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Witam Wszystkich.Wreszcie udało mi się "wbić" na tą stronę( DZIĘKUJĘ ADMINOWI ).Pozwolilem sobie na to by poszukać pomocy u Was, gdyż liczę na to że naucze się robić wyroby takie jakie Wy prezentujecie.Jeszcze raz witam WSZYSTKICH. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4921 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Witam , nie ma sprawy każdy z nas w miarę swoich wiadomości Ci pomoże Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickirl78 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4922 Opublikowano 13 Grudnia 2013 77 bernix,wiedźma - witajcie i życzę Wam samych udanych wyrobów Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4923 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Witaj- 77bernix ,lepiej trafić nie mogłeś.Jestem na forum od bardzo niedawna a już poczyniłam swoje pierwsze wędzonki i nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4924 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Witam serdecznie!Jako początkujący adept sztuki wędzenia, spędzę na forum sporo czasu.Miło gdy wszelkie użyteczne informacje znajdują się w jednym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4925 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Witam Wszystkich nowicjuszy... rozwijajcie swoje skrzydła i zaskakujcie nas Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.