Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie całą wędzarniczą brać :)

 

Bardzo się cieszę że mogę dołączyć do Was :) Nasza (moja i męża) przygoda z wędzarką zaczeła sie dopiero tydzień temu...chociaż  temat dojrzewał w nas od kilku lat z racji emigracji do krainy deszczowców okropnie nam się tęskniło za prawdziwą wędlinką.Oczywiście nie obyło się bez pierwszych banalnych błędów ale nie zrażamy się i już w  najbliższą niedziele postaramy się wyeliminować to co zepsuliśmy :).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320103
Udostępnij na innych stronach

Witaj wiedźmo .Miło ,że tu dotarłaś :) Na "Wyspach" jest kilkoro "naszych" i też robią domowe wędlinki. Kiedy się pochwalicie swoimi? :)

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320104
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie wszystkich. Zarejestrowany jestem wśród Was od jakiegoś czasu, ale jakos tylko śledzę co i jak. Mieszkam na wsi pod Warszawą i dobrze mi tu. Dzisiaj uruchomiłem moją grillo-wędzarnię i jako,że sie trochę zejdzie to postanowiłem troche popisać na forum. Pozdrawiam wszystkich. Janusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320141
Udostępnij na innych stronach

Witaj Stówka wśród Nas :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320145
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich i pozdrawiam, cieszę się że jestem z Wami. Jutro robię po raz pierwszy serdelową, ciekaw jestem czy da się zjeść.

Edytowane przez Ryszard55
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320157
Udostępnij na innych stronach

Witaj wiedźmo-i ja warz z M niedawno rozpoczęliśmy swoją zabawę w wędzenie i muszę przyznać,że nawet zaczyna mi się podobać.

stówa-bo na wsi to dopiero życie.Uciekłam z miasta po przejściu na emeryturę i była to najlepsza moja decyzja w życiu.Januszu,witaj na Forum i pochwal się swoimi wyczynami.

Ryszardzie! witaj  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320195
Udostępnij na innych stronach

Poczytałam i zgłupiałam (wciągneło tak mocno że obiadu nie było,ciasto na pierniki choinkowe leży w lodówce,choinka stoi goła-a ja dalej czytam) Bardzo mocno zastanawiam się czy nie porwałam się z motyką na księżyc jakoś prościej to wyglądało w kwestii pisanej niż jak zaczełam sobie to wyobrażać przestrzennie ;(.Zazdroszę Wam waszych umiejętności i doświadczeń a chyba najbardziej wiedzy..... Naprawdę niewiem od czego zacząć ( tak wiem mięsko-już w solance od wczoraj ) z wymieszaną przygotowaną zalewą ale czy ja dam radę? Oto jest pytanie ....

Z racji ograniczonego dostępu do porządnego mięsa wybrałam się do rzeźni pracuje w niej sporo polaków i o dziwo wiekszość z nich to domowi wędzarze :) Polecono mi (bo oczywiście ja gaduła i od słowa do słowa pochwaliłam się ) tzw trimy wieprzowe ale czy w nich jest ten gatunek mięsa który odpowiada za kleistość? tego już niewiem,niecierpie wołowiny kojarzy mi się z ulubioną krówką za oknem która gospodarzowi muczy a mi daje znać że koniec spania czas na kawę :) Czy kiełbasa tylko wieprzowa wyjdzie odpowiednia ? Czy lepiej z niej zrezygnować i wogóle nie robić .... Przepraszam że zanudzam ale tyle pytań przesuwa się przez głowę,napewno sen dzisiaj nie przyjdzie łatwo..... a wędzenie coraz bliżej.... :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320259
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich.

Mieszkam w Lublinie. Od kilku lat moją kolejną pasją stało się gotowanie , pieczenie , wędzenie.Jestem mięsożercą. Drugą pasją jest wino. Mam działkę z mini winnicą - 100 winorośli - ok 40 km od Lublina . Od kilku lat robię wino i to coraz lepsze. 

Czy może ktoś podpowiedzieć czy warto kupić a jeżeli tak to jaki SZYNKOWAR. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam Ryszard

Edytowane przez Riksza
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320261
Udostępnij na innych stronach

wiedzmo,  napisz dokładnie co masz zamiar zrobić ..kiebasę   czy wędzonki    to może wtedy coś Ci poradzimy .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320262
Udostępnij na innych stronach

Robiliśmy w ostatnią niedziele wędzonki popełniliśmy kilka błedów - za zimna wędzarnia,zbyt mokre angielskie drzewo do tego totalny mix (miało być liściaste znaleźliśmy też iglaste),zbyt mokre mięso w wędzarni,skoki temperatury.Efekty wędzonek : kwaśny smak z wierzchu Da się zjeść ale szału nie ma (zapach i wygląd boski).Powiedźmy że wedzonki po wyeliminowaniu błędów powinny wyjść ok,ale kiełbasa niestety ostatnie mięso przygotowane nie kiełbasę zjadły z radością psy Nie dotarły do mnie jelita ale miałam w domu osłonki białkowe,wrzuciłam to mięso w te osłonki i uwędziłam potem sparzyłam.Efekt -porażka mięso było całkowicie kwaśne i trociny,przeczytałam że osłonki nie przepuszczają dymu i sie poprostu zakisiły ale czy napewno? Pomimo mieszania ręcznego nie zauważyłam aby mięso było kleiste (wychodzi na to że te trimy , dodana łopatka i słonina nie miały tego kleju).Naprawde aż się boję kolejnej próby ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320264
Udostępnij na innych stronach

Wiedzma zrób to po kolei a nie od tyłu.

Moja propozycja zobacz w sklepie co możesz kupić (jaki jest asortyment) napisz a na pewno dostaniesz porady co kupić i jak zrobić by wyszło coś doskonałego do zjedzenia - nie ucz się na własnych błędach, dla próby możesz zrobić z 2 kg. mięska zawsze to mniej pracy i w razie klapy straty nie za wielkie.

Drewno musi być suche i musi na początku być dużo żaru do osuszania. Podeślij fotkę wędzarni

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320266
Udostępnij na innych stronach

wiedzmo , nie wiem co to są trimy :hmm: Poza tym piszesz coś o solance  -  a mięso na kiełbasy peklujemy na sucho :rolleyes:  Nie powinien mieć wpływ na smak kiełbasy fakt czy farsz jest w jelitach naturalnych czy w osłonkach białkowych - kwaśny smak wynika prawdopodobnie z błędów podczas wędzenia.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320267
Udostępnij na innych stronach

nie wiem co to są trimy

Chudziak trim są to skrawki mięsa pozostałe po formowaniu elementów,jest to kl II.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320268
Udostępnij na innych stronach

wiedzmo , nie wiem co to są trimy :hmm: Poza tym piszesz coś o solance  -  a mięso na kiełbasy peklujemy na sucho :rolleyes:  Nie powinien mieć wpływ na smak kiełbasy fakt czy farsz jest w jelitach naturalnych czy w osłonkach białkowych - kwaśny smak wynika prawdopodobnie z błędów podczas wędzenia.

Trimy to kawałki mięsa po rozbiorze świnki np kawałek schabu,łopatki szynki boczku Jeżeli rzeźnia ma zamówienie np tylko na schab,karczek,szynkę reszta świnki idzie na tzw trimy :) W ostatnią sobotę kupiliśmy 5 kg i z tego było tylko 60dkg tłustego reszta chude mieso.Mieszankę soli i peklosoli w proporcjach 50/50 ( wg zaleceń 2 dkg na 1 kg) dodałam do mięsa ale już po zmieleniu  :cry:  czosnek,majeranek i pieprz świeżo zmielony,wymieszałam ok 40 min dodając 2 szkl wody niegazowanej mineralnej, odstawiłam do lodówki aaa proporcje mięsa 4 kg tych trimów 1 kg łopatki i 1/2 kg słoniny.... Podejrzewałam że to wina wędzenia a nie mięsa.... 

 

Artur jak mam sie nie uczyć  własnych na błędach? Chyba o to chodzi aby je eliminować i postarać się ich kolejny raz nie popełniać :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320269
Udostępnij na innych stronach

@wiedzma:D Witaj czytając ostatni Twój wpis widzę, ze wszystko jest ok .Oczywiście skład mięska można zmieniać a co za tym idzie smak, no i przyprawy też odgrywają zasadniczą rolę. Pamiętaj proszę o jednym bardzo ważna jest ilość tłuszczu wszak ona jest nośnikiem smaku, słowem kiełbasa nie powinna być za chuda. Według mojej oceny błędy popełnione zostały w trakcie wędzenia, masz rację nie ucz się na błędach po to jest ta strona tylko pytaj przed a nie po fakcie a wnioski oczywiście wyciągaj pozdrawiam :D

Witam wszystkich nie witanych, cieszę się, że jesteście z nami :D

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320278
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich.
Wreszcie udało mi się "wbić" na tą stronę( DZIĘKUJĘ ADMINOWI :D  ).
Pozwolilem sobie na to by poszukać pomocy u Was, gdyż liczę na to że naucze się robić wyroby takie jakie Wy prezentujecie.
Jeszcze raz witam WSZYSTKICH.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320296
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich nowicjuszy... rozwijajcie swoje skrzydła i zaskakujcie nas  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/197/#findComment-320599
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.