Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

   Witam koleżanki i kolegów Wędzarniczej Braci.

Mam na imię Piotr i mieszkam pod Warszawą.
Od przeszło roku przeglądam strony tego forum.
Początkowo tylko o budowie grillowędzarni, gdyż chciałem coś takiego sklecić na działce.
Plany bardzo ambitne, miała być piwniczka ziemna, nad nią altana z grillem i wędzarnią.

Po pewnym czasie, gdy zacząłem się bardziej zagłębiać w lekturę Forum i czytać Wasze wypowiedzi, dużo spraw, między innymi odnośnie wędzarni zrozumiałem i mam nadzieję - przyswoiłem.
Niestety, sporo również zakiełkowało wątpliwości - właśnie aby je wyjaśnić postanowiłem dołączyć do Szanownego Grona Forumowiczów, głębiej poszperać i o pewne sprawy podpytać.
 
Od mojego zalogowania upłynęło dopiero kilka dni, a od przeczytanych wiadomości głowa boli i pęka.

Niestety również od sprzecznych opinii wyrażanych niejednokrotnie przez doświadczonych i bardzo aktywnych użytkowników tego forum.

Chwilowo wiem jedno, zazdroszczę Wam Waszych wędzonek i na początek, na szybko jadę do Dziadka Maćka zakupić małego Borniaka.

Możliwe, że jeszcze kiedyś zrealizuję swoje wcześniejsze plany, wtedy z przyjemnością przedstawię co z tego wyszło.

Pozdrawiam wszystkich
Gen
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-368039
Udostępnij na innych stronach

Witamy serdecznie ...

 

 

 

na początek, na szybko jadę do Dziadka Maćka zakupić małego Borniaka
 

 

Jeśli już to bierz tego większego ;) a jeszcze lepiej skleć samemu drewniana komorę będzie sporo taniej ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-368042
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich

Mam na imię Adam jestem nowym narybkiem :thumbsup:

mieszkam w Krotoszynie od niedawna planuje budowe wendzarni i po długich poszukiwaniach tematów  postanowiłem

dołączyc do koleżanek i kolegów pozdrawiam wszystkich

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-368049
Udostępnij na innych stronach

Witajcie "nowe narybki" :)

Jak już trochę okrzepniecie na forum i kiedyś Wam coś w kieszeni zostanie po zakupach (n.p. borniaka :) ), to zapoznajcie się z moim podpisem i kliknijcie na link w nim :)

Edytowane przez andy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-368052
Udostępnij na innych stronach

Cze!

Pochodze z Krk ale wywiało mnie do Oslo. Z racji mojej pasji jaką jest wędkarstwo-a odnoszę dość satysfakcjonujące wyniki (ostatni wyjazd foto) postanowiłem zaufać znajomemu który to oczadził troche moją zdobycz. Wynik okopcenia do zaakceptowania ale nie porywający, toteż sam postanowiłem oczadzać jadło, a dzięki tej stronie odkryłem iż pole do popisu jest ogromne (owoce morza, sery, drób etc.) co zmobilizowało mnie do budowy własnej wędzarni.

cdn

post-67054-0-86691800-1409768062.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-369000
Udostępnij na innych stronach

Jak to na początek przystało, chciałem się przywitać! :blush:

Mieszkam pod Łodzą. Zaglądam na wedlinydomowe.pl od dłuższego już czasu.. czytam, czytam i staram się zrozumieć a nie tylko raz zrobić, zjeść i cieszyć się że się udało.

Wędzarnię z beczki już mam, kilka razy wędziliśmy (razem z ojcem i/lub teściem) szynkę, boczek, baleron... :thumbsup:

Dziś zrobiłem pierwszą kiełbasę - na początek białą i wyszła super. Generalnie jest to baza wyjściowa do eksperymentowania, wiem że użyta ilość soli musi być lekko mniejsza, pieprzu jest w sam raz, majeranku może troszkę mniej i czosnku w sam raz. Następną zrobię będzie na pewno ciut lepsza (wg naszego gustu oczywiście).

Oczywiście na białej nie poprzestanę :)  A to miejsce jest skarbnicą wiedzy dla mnie.

Obiecuję nie zatruwać pytaniami, na które są odpowiedzi już na forum...  :angel:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-369153
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry.

Nazywam się Piotrek i delikatnie rzecz ujmując, jestem zafascynowany własną produkcją wędlin, serów i pieczywa :) Swoją przygodę dopiero co zaczynam :) Ta strona jest genialna. Na niej jest chyba  wszystko, czego potrzebuję :)

Pozdrawiam :D 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-369430
Udostępnij na innych stronach

 

 

jestem zafascynowany własną produkcją wędlin, serów i pieczywa

 

a co z alkoholami? :laugh:;):tongue:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-369442
Udostępnij na innych stronach

Alkohole to już pewnie robi  :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-369500
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie :) . Od dłuższego czasu buszuję tutaj w poszukiwaniu informacji (ten portal to kopalnia wiedzy!), wczoraj postanowiłam się ujawnić. Mam na imię Danka. Jestem w posiadaniu ogródka działkowego, który pilnie uprawiam. Nabrałam jeszcze ochoty na wyrób własnych wędlin, może też serów wędzonych. Jestem w trakcie budowy wędzarni z beczki. Z braku męskich rąk wędzarnię tworzę praktycznie samodzielnie. I uważam to za nielada wyczyn :cool: . Nabrałam wielkiego szacunku do pracy murarzy :) Nie sądziłam, że wymaga tak dużego wysiłku i umiejętności... Wędzarnia jest już praktycznie na ukończeniu. Palenisko wymurowane, rura jest w ziemii, na sztucznym wzniesieniu stoi wypalona beczka. Jeszcze ją otulę, żeby ochronić przed utratą ciepła, zamontuję termometr, a na zewnątrz owinę matą wiklinową, żeby nie straszyła sąsiadów :). W niedługim czasie startuję z wyrobem wędlin, i liczę na pomoc doświadczonych forumowiczów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-369929
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich.  Od jakiegoś czasu  interesuję się  tematem pt. "domowa wędzarnia".

Mieszkam w domu jednorodzinnym i chciałbym  we własnej piwnicy  zagospodarować  miejsce na zdrową wędzarnię. Wiele czytam i spotykam się przede wszystkim z  tematem  budowy wędzarni   przed domem, na działce.

Ja natomiast chcę wykorzystać dostęp do  komina, mam trochę miejsca i moim marzeniem jest nieduża na potrzeby rodzinne wędzarnia.

Doczytałem się, że wędzarnia pośrednia lub bezpośrednia ma wiele zalet. Ja osobiście myślałem o takiej z przewodem dymnym. Proszę o pierwsze wskazówki, co byłoby lepsze.

Pozdrawiam wszystkich. proszę o wskazówki. Artur.

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-369994
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam Wszystkich.

My też Cię witamy :) i zapraszamy do pochłaniania wiedzy :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-370005
Udostępnij na innych stronach

 

 

chciałbym we własnej piwnicy zagospodarować miejsce na zdrową wędzarnię.

 

Pomysł z wędzarnią w domu delikatnie odradzam....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-370008
Udostępnij na innych stronach

Serdecznie witam szukałem tematu co to jest grasica cielęca i gdzie ją można kupić ale tylko się dowiedziałem że to jest przysmak zakazany w naszym kraju z poważaniem Stefan. może wy mi coś doradzicie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-371119
Udostępnij na innych stronach

Jest na forum i stronie głównej trochę informacji na temat grasicy oraz sporo przepisów. Należy użyć wyszukiwarek.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-371141
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich zarówno wędliniarzy, jak i serowarów i trunkowców... :D

Mam nadzieję, że znajdę tutaj wiele inspiracji i porad. Wyrób serków jak i wędlin popitych wspaniałami nalewkami to fajna sprawa. Pozdrawiam wszystkich bardzo ciepło.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-371284
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.