Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich gorącą!

Na forum trafiłam kilka dni temu, szukając przepisów do przygotowania prosiaczka na ognisko i postanowiłam się do Was przyłączyć. 

Już od kilku lat razem z mężem robimy sobie domowe wędliny (z wędzarni i z szynkowara), dzięki wyprowadzce na wieś z wielkiego miasta. Od dzisiaj zaczynam regularne odwiedzanie strony i pogłębianie wiedzy.

pozdrawiam

Lolek12    

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/237/#findComment-443602
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie mam na imię Szymon mam 30 Lat pochodzę z Nowego Targu. Na.codzień Kucharz na wolnym ojciec wędkarz i mam nadzieję że przyszły zadymiarz. Pozdrawiam spod samiućkich Tater:-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/237/#findComment-443953
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich !

 

Mam na imię Sławek, za sobą trochę szynkowarzenia, pieczenia itp. Przyszedł czas na wędzenie, latem wybudowałem wędzarnię w oparciu o wiedzę fachowców z tego forum, na razie zadymiałem bez wsadu ale w sobotę będzie premiera. Jestem naładowany teorią - pora na praktykę. Myślę, że też kiedyś będę mógł się pochwalić takimi arcydziełami jakich się tutaj naoglądałem.

 

Pozdrawiam wszystkich Sławek

Edytowane przez slawek444
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/237/#findComment-443987
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich użytkowników forum :) Krzysztof z Rybnika                                                                                                                                                   Pozdrawiam                                                                                                                                             

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/237/#findComment-445096
Udostępnij na innych stronach

Dorota , Krzysztof witajcie . :)  Dora masz racje czytaj, najpierw wszystko bedzie pomieszane, ale pozniej zacznie sie rozjasniac :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/237/#findComment-445315
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich.

Jestem nowicjuszem który po dogłębnej lekturze tej wspaniałej stronki postanowił się przyłączyć do wędzarniczej braci i....

Wybudowałem wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim wg projektu andyandy(z pewnymi modyfikacjami), zakupiłem mięsko wieprzowe,kurczaczka(udka) , zapeklowałem , pojechałem do kolegi po drewno olchowe i wczoraj pierwszy raz w swoim życiu uwędziłem. Efekt wizualny jak na zdjęciach.Oczywiście na pierwszy ogień (do garnka a potem do mojego brzuszka)poszła biała kiełbaska- niebo w gębie.

Najlepszym podziękowaniem za mój trud było to , że mój 5 letni synek zjadł dwa udka jeszcze na ciepło(nadmienię ze zrobione wg przepisu Dziadka cz.II z modyfikacjami) a kiełbaska........ cała rodzinka jadła ze smakiem.

Pozdrawiam wszystkich

Denis

post-75360-0-35420500-1442580487_thumb.jpg

post-75360-0-85207600-1442580527_thumb.jpg

post-75360-0-41220700-1442580575_thumb.jpg

post-75360-0-88996500-1442580599_thumb.jpg

post-75360-0-14013200-1442580660_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/237/#findComment-445389
Udostępnij na innych stronach

 

 

Najlepszym podziękowaniem za mój trud było to , że mój 5 letni synek zjadł dwa udka jeszcze na ciepło
  Super Chłopie !!! Witaj i tak trzymaj... :thumbsup:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/237/#findComment-445391
Udostępnij na innych stronach

Witajcie.

 

Od momentu przeniesienia się z miasta na wieś odezwały się we mnie pierwotne instynkty ;) Najpierw zrobiłem masło, potem twaróg i już powoli szykuję się do pierwszego sera. Idąc za ciosem pomyślałem sobie, czemu nie spróbować czegoś uwędzić. W ten sposób trafiłem na stronę, którą wnikliwie studiuję od kilku dni, sporządzając notatki i plany na najbliższą przyszłość. Mam nadzieję że niedługo postawię własną wędzarnię i będę mógł w pełni rozkoszować się domowymi smakołykami. Jak tylko coś uwędzę, to na pewno dam znać.

Kandydat na zadymiacza serdecznie pozdrawia!

www.kuchniakosmosa.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/237/#findComment-445605
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kandydat na zadymiacza serdecznie pozdrawia!
Witamy :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/237/#findComment-445606
Udostępnij na innych stronach

Witam szanownych kolegów. Nazywam się Wojtek i mieszkam na południu w Zawoi . Posiadam małe gospodarstwo i wiadomości które już tutaj znalazłem i znajdę napewno mi się przydadzą. Korzystając z rad kolegów zbudowałem już wędzarnię w której już wędzę  :)  . Będąc na tym forum na pewno skorzystam jeszcze z wielu rzeczy ;) .

                                                                                                                                                                                                                                     Pozdrawiam wszystkich  Wojtek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/237/#findComment-445760
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich,mam na imię Sebastian i aktualnie mieszkam w Warszawie. Z wędlinami nie mam jeszcze doświadczenia, dotychczas troszkę udzielałem się na alkoholedomowe.pl :) i nawet nie źle mi szło. Teraz kiedy wreszcie udało mi się kupić moją wymarzoną działkę na mazurach (moje rodzinne strony) planuję pobudować własną wędzarnie i rozpocząć przygodę z odtwarzaniem smaków z dzieciństwa :)

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/237/#findComment-445840
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich bardzo serdecznie.

Trafiłam na Wasze forum w poszukiwaniu suszarni na grzyby, które w tym roku obficie obrodziły. 

Niestety w tym roku już nie zdążę wybudować budowli, ale ziarno zostało zasiane.

Interesuje mnie jakaś fajna niewielka ok 2,5 m suszarnio - wędzarnia, którą będę mogła wybudować w ogródku pod czereśniami.

Jeśli ktoś posiada jakieś ciekawe  projekty to proszę podrzucić ja także będę szukać.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników Wędzarniczej Braci.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/237/#findComment-446562
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich!

Dopiero zaczynam przygodę z domowymi wyrobami, a patrząc jak dużą skarbnicą wiedzy jest to forum mam wrażenie, że będę często tu gościł.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/237/#findComment-447870
Udostępnij na innych stronach

lasica, Pawlak81 - witajcie  w zadymionym świecie :)

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/237/#findComment-447930
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie.Właśnie zaczynam przygodę z wędzeniem i mam nadzieję,że strona ta i forum będzie dla mnie pomocą w stawianiu pierwszych kroków wsród wędzarniczej braci.Biedronek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/237/#findComment-448349
Udostępnij na innych stronach

Witam pokornie wszystkich Zadymiarzy. Rozpoczynam przygodę już w piątek 9/10/2015. Mam mnóstwo wątpliwości jak się znajdę w praktyce. Odziedziczyłem wędzarnię drewnianą przenośną z paleniskiem elektrycznym, sterowanym poprzez pomiar temperatury - wbudowany czujnik temperatury na panelu sterującym, z kominem wraz z szyberkiem. Niestety nie ma już poprzedniego właściciela zadymiarza i całą wiedzę zabrał ze sobą w zaświaty. Na razie uczę się  ustawiać temperaturę i cały czas myślę jak wytworzyć dym w tym urządzeniu. Odziedziczyłem garnek zadymiony ze śladami "palonych" w nim wiórek, który pewnie był stawiany na palenisku - maszynce do gotowania, ale nie mam pojęcia:

- ile wsypać wiórek

- na jak długo wystarczy wsadu

- czy nad garnkiem użyć jakiejś osłony żeby się nie zapalił skapujący tłuszcz

Zastanawiam się czy nie zamontować  dymogeneratora autorstwa zadymiarza Roberta i czy ten wynalazek ma w ogóle uzasadnienie w tego typu wędzarni.

Jeśli któryś z kolegów używa podobnej wędzarni i chciałby się podzielić uwagami praktycznymi to pokornie przyjmę wszystkie pomocne wskazówki,

 

Jeszcze raz pozdrawiam Zadymowo.

Roman z Gdańska

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/237/#findComment-448527
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.