Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Pracy :)

 

Się przywitam może, skoro już tu zaszedłem. Byłem jednym z uczestników kursu podstawowego i pomału zaczynam mieć pierwsze plany kiełbasiane :D

 

Z kiełbasianym pozdrowieniem

Stachu z Poznania

 

PS. Nie bijcie, jak będę zadawał banalne pytania, OK?

Edytowane przez Zwariowany_Kapelusznik

– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...)
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.

Michaił Bułhakow, "Mistrz i Małgorzata"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/249/#findComment-484333
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie

Generalnie zajmuję się wyrabianiem trunków...nalewek, miodów, cydrów i piwa. Nastał chyba odpowiedni moment na zrobienie czegoś własnego pod moje wyroby :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/249/#findComment-484918
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich. Cieszę się, że mogłam dołączyć do Waszego grona. Od jakiegoś czasu wchodziłam na Waszą stronę i wyczytywałam różne przepisy i porady, ale nie wszystko było dla mnie jasne. Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i mam już dosyć śmieciowego jedzenia. Mam nadzieję, że będę mogła, w razie potrzeby skorzystać z Waszych wskazówek. Pozdrawiam wszystkich.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/249/#findComment-485092
Udostępnij na innych stronach

pestko54  witaj na naszym  forum :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/249/#findComment-485272
Udostępnij na innych stronach

WITAJCIE

Trafiłem tutaj przypadkowo szukając dobrego szynkowara. Wprawdzie jeszcze go nie znalazłem to jednak ucieszyło mnie to, że trafiłem do was. Jestem już w dość zaawansowanym wieku (za niecały rok 60l), więc już troszkę pożyłem i doświadczyłem, ale wiedzy nigdy za dużo. Mamy najwspanialszą kuchnię na świecie i nie są to słowa na wyrost. Nie jestem zawodowcem, ale uwielbiam dobre mięso właściwie w każdej postaci. Szczególnie smakuje mi mięso wędzone. Ja wędzę długo i w zimnym dymie o temperaturze troszkę ponad 40ºC. Mam małą wędzarkę w której można jednorazowo uwędzić kilka kilogramów mięsa. Nie znam technik przemysłowych i chętnie bym sie tego nauczył. Chodzi mi tutaj o szynki zaparzone i mokre takie jak w sklepach. Nie wiem jak oni to robią. Jak wędzę schab, czy polędwiczki wieprzowe to są znakomite. Mięciutkie i soczyste. Pięknie wybarwione bez sadzy na mięsie. Jednak z szynką nie wychodzi mi tak jak bym sobie tego życzył. Poczytam forum i może znajdę tutaj taki temat w którym jest opisane jak zrobić miękką szynkę.

Jeszcze raz witam wszystkich ciesząc się, że do was trafiłem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/249/#findComment-485798
Udostępnij na innych stronach

Witajcie na naszym zadymionym  forum i dzielcie się swymi doświadczeniami :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/249/#findComment-485902
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich Zadymiarzy.

 

Zaczynam bawić się w amatorskie wyroby , startuję na nadchodzącą Wielkanoc.

Chętnie skorzystam z rad doświadczonych koleżanek i kolegów.

Już co nieco poczytałem i mam punkt wyjścia do prac nad wyrobami ...no i sobą.

Cieszę się,że jestem z Wami.

Korzystając z okazji Pogodnych Świąt dla całej BRACI.

pozdrawiam serdecznie :)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/249/#findComment-486111
Udostępnij na innych stronach

Witaj @oxgen61,

Czytaj forum ale przede wszystkim Akademię DZIADKA ze strony głównej.

 

 

Zadymiarzy.
 

Tak przy okazji; jesteśmy zadymiaczami bo zadymiamy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/249/#findComment-486114
Udostępnij na innych stronach

Witam, tu Andrzej z Torunia. Chciałem obejrzeć wędzarnie Stefana zza wielkiej kałuży, ale zdjecia dostępne tylko dla zarejestrowanych, więc się zarejestrowałem. Mam nadzieję że spodoba mi się wędzenie, choć za mna dopiero 2 razy uwędzona własnoręcznie makrela. Mam nadzieję, że się rozwinę dzięki temu forum. Pozdrawiam z uśmiechem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/249/#findComment-486413
Udostępnij na innych stronach

Witam Szanownych Zadymiaczy,   :)

 

Zaczynam przygodę z domowym wędzeniem, więc poszukałem pasjonatów...

Myślę, że trafiłem na właściwą stronę i właściwe forum.   :)

 

Pozdrawiam,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/249/#findComment-486486
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie!

Czytam Was od jakiegoś czasu i w końcu postanowiłam się zarejestrować i bardziej wgłębić w temat.

Mieszkam w Poznaniu, ale pierwsze lata dzieciństwa spędziłam na wsi, stąd mój ogromny sentyment do wszystkiego co naturalne :) Na szczęście rodzice mojego chłopaka mają małe gospodarstwo na Kujawach i od roku z ich pomocą chodujemy kilka świnek, krowę i kury. To, co ląduje na talerzu, znamy więc od urodzenia. Dotychczas świnię oddawaliśmy do rzeźnika, ale chciałabym też sama zacząć przygotowywać wyroby (choć z czasem niestety u mnie kiepsko).

 

Jeśli chodzi o moje doświadczenie to jest takie, że wymarzyłam sobie suszoną szynkę i kazałam po świniobiciu zostawić jedną w całości. No i mam teraz w zamrażarce dziewięcio kilowy kawał mięsa, z którym nie wiem co zrobić :) mam nadzieję, że znajdę tu odpowiedź. Do napisania więc!

 

Agnieszka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/249/#findComment-487552
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.