surow Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6601 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Hola. Witam na forum i pozdrawiam z NL. Troszkę wędziłem z kolegami, a teraz postanowiłem zakupić małego Borniaka i zaczynam walkę z miechem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-546349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emeryt50 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6602 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Witam serdecznie całą BRAĆ. Jestem emerytem i chciałbym się zając wędzeniem. I tak na początek zacznę od szynki. A reszta zależy jak to pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-546653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6603 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 chciałbym się zając wędzeniem. I tak na początek zacznę od szynki. A reszta zależy jak to pójdzie. Witaj - tak się zaczyna...... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-546667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Big Megi Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6604 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Witam forum podczytuję już dłuższy czas. Pierwsze wędzonki zrobiłam jakieś ........30 lat temu i do ubiegłego roku było to sporadyczne działanie na potrzeby rodzinki. Niestety dzieciaki się starzeją /my nie/ i szalone pomysły przychodzą im do głowy - teraz to oni głównie się tym zajmują a ja im kibicuję i podpowiadam i całe życie się uczę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-546985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek96 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6605 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Witaj Big Megi ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-546989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polyari Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6606 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Jestem tu nowy.Witam serdecznie forumowiczów.Z przyjemnością skorzystam z Waszej ogromnej wiedzy i doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-546995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popetelony Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6607 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Dzień dobry całej Wędliniarskiej Braci! Określenie "nowicjusz" jest w moim przypadku jak najbardziej trafne. Jestem totalnym amatorem, który postanowił, że czas najwyższy zrezygnować z wygodnictwa i łatwizny i przestać kupować "wędliny" w sklepach. Jestem już po "inicjacji" gdyż wykonałem pierwszą wędlinę w szynkowarze (pierś indycza). Oczywiście był lekki falstart, gdyż przesuszyłem, ale i tak wielka satysfakcja, a rodzina zgodnie oceniła, że nawet przesuszona jest smakowo o niebo lepsza od społemowskiej piersi wędzonej z indyka. Staramy się z córą kontrolować ilość chemii jaką spożywamy w produktach ogólnodostępnych, stąd moje zainteresowanie samo-wędliniarstwem. Mam nadzieję, ba! - wierzę w to głęboko, że rady Szacownego Grona pozwolą mi cieszyć się z jedzenia własnych szynek, rolad i pasztetów Jednocześnie proszę o wybaczenie, jeżeli swymi zbyt dociekliwymi pytaniami wzbudzę w kimś irytację i zniecierpliwienie. Postaram się nie nadużywać Waszej uprzejmości. Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-547409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansz Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6608 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Dzień drobny,Zaglądałem tu już czas jakiś z przyjemnością, pora się było zarejestrować.Mieszkam poza Polską od czterdziestu kilku lat, na starość sprawiłem sobie Borniaka. Wędziłem już ryby, dziczyznę, szynki i kiełbasy. Zaczyna mi to wychodzić. Moje przygody kuchenne zaczęły się gdzieś tak w 1981 roku. Piekłem chleb przez dwadzieścia kilka lat, w zasadzie wszystek na domowe potrzeby za wyjątkiem ciemnego fińskiego razowca. Na drożdżach i na zakwasie. Robiłem nalewki, doprawiałem fińską czystą trawą żubrówką z własnego ogrodu. Polującym sąsiadom wędziłem co tam przynieśli do wędzenia i podwędzałem sobie co lepsze kawałki. Mieszkam poza miastem, z okna latem widzę pasące się owce i młode bydło, od czasu do czasu kupuję od sąsiada i jagnięcinę i wołowinę. Wieprzków niestety nikt tu blisko nie chowa, więc na razie zdany jestem na to , co znajdę w sklepie. Kupuję jedynie mięso wychowane tu w tym kraju, jedyny wyjątek to nowozelandzka jagnięcina raz na jakiś czas, na Wielkanoc na ten przykład.Przepisy i receptury staram się stosować dokładnie, choć wiele rzeczy wychodzi mi "na czuja", w końcu po tylu latach...Mam nadzieję nauczyć się tu sporo, bo widzę, że jest tu zebrana nieprzebrana ilość doświadczeń i pomysłów.Obserwuję ze zdziwieniem trend: w restauracjach zachwalają dania kuchni domowej (babuni, dziadunia i.t.p.) a w domu ludzie chcieliby jadać jak w restauracji.Na szczęście tutaj tego nie widzę. Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez ansz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-547433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkey Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6609 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Dziękuję za przyjęcie do Wędzarniczej Braci, pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-547454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6610 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Witam Was , popetelony, ansz, wkey w naszym wędzarniczym świecie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-547493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrenet Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6611 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Witam Wędzarniczą Wspólnotę! Czytam od dawna ale od niedawna praktycznie korzystam z waszych porad, choć zbudowałem wędzarnię i pomagałem w budowie innej... to uważam się za początkującego... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-547648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6612 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Andrenet witaj Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-547670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beatka Strzępek Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6613 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Witam Jestem członkiem grupy piekarniczej na FB , masarstwo to być może kolejna dziedzina kuchni , którą trzeba będzie odkryć .Pozdrawiam wszystkich Beti Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-547751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6614 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Witamy wszystkich .nowicjuszy.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-547757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aguś96 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6615 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Witam Nadszedł taki czas, że i ja wreszcie dołączyłam do Wędzarniczej Braci.Pozdrawiam Aguś96 żona Qby-69 :P Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-547772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6616 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Witaj Agnieszko!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-547773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARO D Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6617 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 WITAM serdecznie dopiero zaczynam moją przygodę z wędzeniem . Pozdrawiam wszystkich z WĘDZARNICZEJ BRACI . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-547845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasti Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6618 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Witam wszystkich serdecznie, MArcin z tej strony, dopiero zbieram informacje na temat wędzenia ale bardzo mocno się wkręciłem i pewnie za chwile zaczynam wędzić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-548390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman Wedzenie Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6619 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Witam serdecznie jestem jeszcze zielony jeśli chodzi o temat wędzenia więc cieszę się, że jest taka strona na której jest wiele sprawdzonych przepisów i receptur.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-548454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczetke Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6620 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Witam serdecznie zadymiaczy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-548639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sefora Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6621 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Witajcie,jestem początkującym zadymiarzem i mam zamiar brać od was lekcje,oczywiście jeśli tylko pozwolicie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-548783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6622 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Witajcie,jestem początkującym zadymiarzem i mam zamiar brać od was lekcje,oczywiście jeśli tylko pozwolicie To źle trafiłeś :laugh: , tutaj nie ma zadymiarzy tutaj są zadymiacze i zadymiaczki ale witaj. Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-548792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6623 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Aguś96 Witamy Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-548796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stelion Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6624 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Witam Wszystkich. Jestem początkujący ale liczę że dzięki tej stronie powiększę swe doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-549214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anita300 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6625 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Serdecznie witam wszystkich fourmowiczów. Na stronę trafiłem szukając informacji o budowie wędzarni. Temat ten interesował mnie od dawna, nie było tylko jakoś czasu. Dzięki tej stronie wszystko nabrało innego tempa, za co pragnę Wam bardzo podziękować, jesteście skarbnicą wiedzy. W niedalekich planach mam budowę wędzarni, a w tym tygodniu dzięki Wam, jestem już po pierwszym „PETowaniu” ( butelkowy wyrób szyneczki ) - wyszło pysznie. Pozdrawiam Wszystkich.A od siebie po trzech latach bezczynności (w 2014 miałem udar),wracam do życia .Piszę w dziale dla początkujących pomimo że wybudowałem kilka wędzarni, uwędziłem kilka kilogramów wyrobów i kilkadziesiąt kilogramów ryb(jestem z zamiłowania modelarzem i wędkarzem), uważam że nauki nigdy nie za dużo. Mam na imię Wojtek a nick z szacunku dla żony i spokoju ducha i ucha.Niedowład ręki i nogi po-jw. nie zrobi mnie więźniem we własnym domu .Podzielam Waszą pasję i czas działać kupiłem córce Wędzarnie, kupiłem sobie wędzarkę (balkonową) i materiały do budowy generatora dymu(tak trafiłem Tutaj). Mieszkam w centrum Łodzi dlatego wędzenie na zimno z generatorem,modelarstwo mobilizuje mnie do pracy przy własnej konstrukcji.Ogień dym i inne przyjemności z tym związane już niedługo u córki ( na szczęście mieszka za miastem.Z góry przepraszam za błędy ,ale w czasach tornistra i kredek z powodu innej pasji (sport) opuściłem kilka lekcji j.p.Chwilowo tyle, czas na lekturę jutro wędzenie serów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-549216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.