Gen Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5301 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Witam koleżanki i kolegów Wędzarniczej Braci.Mam na imię Piotr i mieszkam pod Warszawą.Od przeszło roku przeglądam strony tego forum.Początkowo tylko o budowie grillowędzarni, gdyż chciałem coś takiego sklecić na działce.Plany bardzo ambitne, miała być piwniczka ziemna, nad nią altana z grillem i wędzarnią.Po pewnym czasie, gdy zacząłem się bardziej zagłębiać w lekturę Forum i czytać Wasze wypowiedzi, dużo spraw, między innymi odnośnie wędzarni zrozumiałem i mam nadzieję - przyswoiłem.Niestety, sporo również zakiełkowało wątpliwości - właśnie aby je wyjaśnić postanowiłem dołączyć do Szanownego Grona Forumowiczów, głębiej poszperać i o pewne sprawy podpytać. Od mojego zalogowania upłynęło dopiero kilka dni, a od przeczytanych wiadomości głowa boli i pęka.Niestety również od sprzecznych opinii wyrażanych niejednokrotnie przez doświadczonych i bardzo aktywnych użytkowników tego forum.Chwilowo wiem jedno, zazdroszczę Wam Waszych wędzonek i na początek, na szybko jadę do Dziadka Maćka zakupić małego Borniaka.Możliwe, że jeszcze kiedyś zrealizuję swoje wcześniejsze plany, wtedy z przyjemnością przedstawię co z tego wyszło.Pozdrawiam wszystkichGen Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-368039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5302 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Witamy serdecznie ... na początek, na szybko jadę do Dziadka Maćka zakupić małego Borniaka Jeśli już to bierz tego większego a jeszcze lepiej skleć samemu drewniana komorę będzie sporo taniej Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-368042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalus37 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5303 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Witam wszystkichMam na imię Adam jestem nowym narybkiem mieszkam w Krotoszynie od niedawna planuje budowe wendzarni i po długich poszukiwaniach tematów postanowiłemdołączyc do koleżanek i kolegów pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-368049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5304 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Witajcie "nowe narybki" Jak już trochę okrzepniecie na forum i kiedyś Wam coś w kieszeni zostanie po zakupach (n.p. borniaka ), to zapoznajcie się z moim podpisem i kliknijcie na link w nim Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez andy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-368052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumbas Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5305 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Przepraszam, że do tej pory nie przywitałem się. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-368126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5306 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 No to się przywitaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-368129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.janik Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5307 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Cześć,Witam Wszystkich. Jestem amatorem w dziedzinie wędzenia. Właśnie zamierzam przystąpić do budowy wędzarni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-368243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek_k Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5308 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 WitamWszystkich, jestem majsterklepka i zbieram dobre - i nie tylko - rady dotyczące zadymiania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-368473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5309 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 O! jakie fajne ludziska dołączyli do nas Witam Was bardzo serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-368476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fly Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5310 Opublikowano 3 Września 2014 Cze!Pochodze z Krk ale wywiało mnie do Oslo. Z racji mojej pasji jaką jest wędkarstwo-a odnoszę dość satysfakcjonujące wyniki (ostatni wyjazd foto) postanowiłem zaufać znajomemu który to oczadził troche moją zdobycz. Wynik okopcenia do zaakceptowania ale nie porywający, toteż sam postanowiłem oczadzać jadło, a dzięki tej stronie odkryłem iż pole do popisu jest ogromne (owoce morza, sery, drób etc.) co zmobilizowało mnie do budowy własnej wędzarni.cdn Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-369000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irq123 Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5311 Opublikowano 4 Września 2014 Jak to na początek przystało, chciałem się przywitać! Mieszkam pod Łodzą. Zaglądam na wedlinydomowe.pl od dłuższego już czasu.. czytam, czytam i staram się zrozumieć a nie tylko raz zrobić, zjeść i cieszyć się że się udało.Wędzarnię z beczki już mam, kilka razy wędziliśmy (razem z ojcem i/lub teściem) szynkę, boczek, baleron... Dziś zrobiłem pierwszą kiełbasę - na początek białą i wyszła super. Generalnie jest to baza wyjściowa do eksperymentowania, wiem że użyta ilość soli musi być lekko mniejsza, pieprzu jest w sam raz, majeranku może troszkę mniej i czosnku w sam raz. Następną zrobię będzie na pewno ciut lepsza (wg naszego gustu oczywiście).Oczywiście na białej nie poprzestanę A to miejsce jest skarbnicą wiedzy dla mnie.Obiecuję nie zatruwać pytaniami, na które są odpowiedzi już na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-369153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5312 Opublikowano 4 Września 2014 Witaj ziomalu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-369155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akkodzik Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5313 Opublikowano 6 Września 2014 Witam. Czas się przywitać. Mam na imię Mateusz mieszkam w Dąbrowie Górniczej woj, Śląskie i jestem początkującym zadymiaczem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-369363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszaszara Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5314 Opublikowano 6 Września 2014 Witam , Cieszę się, że Jesteście Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-369389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwagier Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5315 Opublikowano 6 Września 2014 Dzień dobry.Nazywam się Piotrek i delikatnie rzecz ujmując, jestem zafascynowany własną produkcją wędlin, serów i pieczywa Swoją przygodę dopiero co zaczynam Ta strona jest genialna. Na niej jest chyba wszystko, czego potrzebuję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-369430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5316 Opublikowano 6 Września 2014 jestem zafascynowany własną produkcją wędlin, serów i pieczywa a co z alkoholami? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-369442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5317 Opublikowano 7 Września 2014 Alkohole to już pewnie robi Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-369500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAX.123 Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5318 Opublikowano 7 Września 2014 Witam wszystkich SERDECZNIE !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-369627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonomi Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5319 Opublikowano 9 Września 2014 Witam wszystkich serdecznie . Od dłuższego czasu buszuję tutaj w poszukiwaniu informacji (ten portal to kopalnia wiedzy!), wczoraj postanowiłam się ujawnić. Mam na imię Danka. Jestem w posiadaniu ogródka działkowego, który pilnie uprawiam. Nabrałam jeszcze ochoty na wyrób własnych wędlin, może też serów wędzonych. Jestem w trakcie budowy wędzarni z beczki. Z braku męskich rąk wędzarnię tworzę praktycznie samodzielnie. I uważam to za nielada wyczyn . Nabrałam wielkiego szacunku do pracy murarzy Nie sądziłam, że wymaga tak dużego wysiłku i umiejętności... Wędzarnia jest już praktycznie na ukończeniu. Palenisko wymurowane, rura jest w ziemii, na sztucznym wzniesieniu stoi wypalona beczka. Jeszcze ją otulę, żeby ochronić przed utratą ciepła, zamontuję termometr, a na zewnątrz owinę matą wiklinową, żeby nie straszyła sąsiadów . W niedługim czasie startuję z wyrobem wędlin, i liczę na pomoc doświadczonych forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-369929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar_tur_1 Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5320 Opublikowano 9 Września 2014 Witam Wszystkich. Od jakiegoś czasu interesuję się tematem pt. "domowa wędzarnia".Mieszkam w domu jednorodzinnym i chciałbym we własnej piwnicy zagospodarować miejsce na zdrową wędzarnię. Wiele czytam i spotykam się przede wszystkim z tematem budowy wędzarni przed domem, na działce.Ja natomiast chcę wykorzystać dostęp do komina, mam trochę miejsca i moim marzeniem jest nieduża na potrzeby rodzinne wędzarnia.Doczytałem się, że wędzarnia pośrednia lub bezpośrednia ma wiele zalet. Ja osobiście myślałem o takiej z przewodem dymnym. Proszę o pierwsze wskazówki, co byłoby lepsze.Pozdrawiam wszystkich. proszę o wskazówki. Artur. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-369994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5321 Opublikowano 9 Września 2014 Witam Wszystkich. My też Cię witamy i zapraszamy do pochłaniania wiedzy Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-370005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5322 Opublikowano 9 Września 2014 chciałbym we własnej piwnicy zagospodarować miejsce na zdrową wędzarnię. Pomysł z wędzarnią w domu delikatnie odradzam.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-370008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefansieja Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5323 Opublikowano 15 Września 2014 Serdecznie witam szukałem tematu co to jest grasica cielęca i gdzie ją można kupić ale tylko się dowiedziałem że to jest przysmak zakazany w naszym kraju z poważaniem Stefan. może wy mi coś doradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-371119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5324 Opublikowano 15 Września 2014 Jest na forum i stronie głównej trochę informacji na temat grasicy oraz sporo przepisów. Należy użyć wyszukiwarek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-371141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr6319 Opublikowano 16 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5325 Opublikowano 16 Września 2014 Witam wszystkich zarówno wędliniarzy, jak i serowarów i trunkowców... Mam nadzieję, że znajdę tutaj wiele inspiracji i porad. Wyrób serków jak i wędlin popitych wspaniałami nalewkami to fajna sprawa. Pozdrawiam wszystkich bardzo ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/213/#findComment-371284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.