Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wędzić pewnie nie będę,

 

My tu nie liżemy cukierków przez szybę :D  my je tu robimy i jemy :D . Dasz radę. Oczywiście witanko

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-463675
Udostępnij na innych stronach

wędzić pewnie nie będę

Będziesz ;) Witanko :)

Edytowane przez tomibass

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-463676
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Jako konsument różnego rodzaju wędlin domowych, i nie tylko, postanowiłem sam spróbować sił w ich wytwarzaniu. Znalazłem, za poradą mojego przyjaciela kamperowych podróży, Waszą stronę i postanowiłem dołączyć do zacnego grona jego użytkowników.

Ponieważ zbliżają się święta przesyłam Administracji i Użytkownikom forum najlepsze życzenia świąteczne i samych udanych własnych wyrobów na świątecznym stole. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-463680
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich bardzo serdecznie

 

 

 

 Witaj przyjacielu, :)

Mamy nowy temat gaworzenia. Ostatnie 2 h (albo i więcej) naszych rozmów był na temat wędzonek, aż jestem zaniepokojony, co na to campery :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-463827
Udostępnij na innych stronach

Witam krajana :)

Dolny Śląsk się rozrasta :D  

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-464397
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie wszystkich, którzy tu są. Liczę, że wiele się dowiem i nauczę dzięki waszej wiedzy.

Proszę o wyrozumiałość dla wszelkich moich naiwnych pytań, które -być może - zdarzy mi się zadać.

Pozdrawiam! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-464444
Udostępnij na innych stronach

Aloha!

 

Na stare lata [36 w styczniu ;)] zdecydowałem, że trochę poeksperymentuję z wyrobami tradycyjnymi.

Zacząłem od nalewek [robię je 3 rok], kiszonych ogórków, kapusty, dżemów, konfitur. Niektóre przepisy są trafione w 10, niektóre lądują na kompoście - ot taki proces nauczania.

http://s4.postimg.org/85v1tv4q1/i88_GX5_Ok_Nl_Zojx9kr3j_Vfb_Zus92_Jf_Sax6_NLy_XVKR4_Lk_5_HUq.jpg

 

Na początku roku zacząłem robić wędliny niewymagające wędzenia - szynkowar, długodojrzewający schab, karkówka i boczek. Z szynkowara robiłem mielonki z użyciem peklosoli. Niestety posmak tego dodatku był dla mnie ciężki do przełknięcia a nie chciałem szarych wędlin - do ich wyrobu służy piekarnik. Nadal robię dojrzewający boczek [bez peklosoli] i za każdym razem wychodzi pyszny.

http://s1.postimg.org/bv74wlwrv/schab.jpg

 

Od 3 dni na podwóku stoi wędzarnia. Przepalona na sucho. Muszę oddalić jeszczę trochę palenisko [2-3 cegły] bo bardzo gwałtownie się nagrzewa. Projekt zgapiony od pewnego speca z Ornety. Nakazał, że ma być prosto także tym się kierowałem. Koszt budowy to chyba jakieś 150-200pln.

 

http://s1.postimg.org/fvea8un8r/2015_12_19_17_16_29.jpghttp://s1.postimg.org/tnsp4he0b/2015_12_19_17_16_45.jpghttp://s1.postimg.org/z1rhc13qj/2015_12_20_13_32_34.jpghttp://s1.postimg.org/5civxf9yj/2015_12_20_13_32_48.jpghttp://s1.postimg.org/wlpny6lnv/2015_12_20_13_33_35.jpg

 
 

Od speca z Ornety kupiłem trochę jego wyrobów. Powiem szczerze, że nie jadłem nigdy lepszych. Nie używał do peklowania soli peklującej, nastrzykiwał, dodawał do zalewy cukier. W solance stało 5-7 dni. Wędlin swoich również nie parzył. Niestety kontakt do niego się urwał. Znalazłem kilka przepisów bez peklosoli, ale jest ich zdecydowana mniejszość. Głównie interesują mnie kiełbasy, boczki, szynki. Mam nadzieję, że uda mi się pod Waszym okiem osiągnąć zamierzone cele.

 

 

Przemek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-464499
Udostępnij na innych stronach

p0lish - witamy Cię na forum 

 

 

 

Z szynkowara robiłem mielonki z użyciem peklosoli. Niestety posmak tego dodatku był dla mnie ciężki do przełknięcia

 

Napisz jak robiłeś bo peklosól  to w 99,4 % zwykła sól NaCl i właściwie posmaku żadnego nie powinna dawać :hmm: 

 

 

 

 

Znalazłem kilka przepisów bez peklosoli,

Bez użycia peklosoli robimy np wyroby z mięsa drobiowego .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-464531
Udostępnij na innych stronach

Chudziak - nie znajdę przepisu teraz na to z szynkowaru. Nie zapisuję tych, które mi nie smakowały. Ja jakoś wyczulony chyba jestem na wszelakie dziwne smaki. A może to tylko podświadomie? Oczywiście rozchodzi się tutaj o azotyn sodu jako środek dodatkowo konserwujący. Oczywiście eksperymentował będę w 1 i w 2 stronę. Trochę klasycznie, w/g szkoły a trochę po swojemu ew w oparciu o przepisy chociażby jak tutaj: http://www.porad.strefa.pl/wyrobywlasne.htmO efektach postaram się informować :)

 

Drobiowe wędliny to przysmak mojej córki i żony. Dodatkowo uwielbiają też wędzone ryby.

 

Na razie muszę zagospodarować przestrzeń do walki - miejsce o odpowiedniej temperaturze do peklowania i przechowywania mięsa. Obecna lodówka i tak pęka w szwach. Dodatkowo mam jeszcze 3 kocie szkodniki tylko czyhające na każdy fałszywy ruch :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-464577
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie :) Jestem tutaj nowy, zdecydowałem się zarejestrować ponieważ zamierzam zająć się produkcją zdrowej żywności dla własnej rodzinki, i mam już dość przemysłowej żywności. Wiem, że tutaj otrzymam wszystkie potrzebne porady i wskazówki jak najlepiej przygotować wędlinki :)

 

Paweł :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-464985
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na stare lata [36 w styczniu ;)]
:D :D :D :D  to my ???? :) :) . , Podsumowanie wieku trochę mnie rozbawiło co nie zmienia że witam i pozdrawiam serdecznie  
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-464996
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich serdecznie. Cieszę się, że mogłem dołączyć do zacnego grona ludzi z pasją.

 

Coś o mnie?

Uwielbiam wszelkiej maści wyroby domowe, jestem myśliwym, pszczelarzem, "winorobem" etc...

Za sobą mam budowę pierwszej wędzarni z beczki, wiele uwędzonych pstrągów oraz pare szynek.

Obecnie czekam na zamówioną wędzarnie od Borniaka i jestem pełen optymizmu.

Ciągle znajduje na forum pomocne wskazówki i ciekawe przepisy, za to Wam bardzo dziekuję.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-465435
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie wszystkich. Zaglądałem na forum kilkukrotnie, podglądałem, czytałem i ... w końcu zarejestrowałem się, by dzielić się swoimi doświadczeniami, spostrzeżeniami. Mam już za sobą troszkę wędzenia (czasem lepszego, czasem mniej udanego)  pewnych rzeczy jeszcze nie odważyłem się zrobić ale pewnie dzięki Wam to się zmieni. Daleko mi do znawców tematu ale na pewno Wasze porady staną się inspiracją do moich przepisów. Często coś zmieniam eksperymentuję z przyprawami proporcjami i właśnie, czasem wyjdzie, a czasem ... (koty i psy mają wyżerkę). 

 

Super że takie wspaniałe Forum istnieje, że jest miejsce w sieci gdzie można się wiele dowiedzieć - dzięki, i mam nadzieję na wspaniałą przygodę.

 

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-465463
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Pozdrawiamy Marcinie i życzymy owocnego przyswajania wiedzy zawartej na forum... pochwal się jakimiś wcześniejszymi wędzeniami... będzie zawsze jakiś "punkt odniesienia" !!

 

Z Dymnym pozdrowieniem... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-465483
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry!

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Cieszę się, że zostałem przez Was przygarnięty. 
Interesuję się tradycyjnym i domowym wyrobem i przerobem wszystkiego co można zjeść. Z racji tego, że jeszcze mieszkam w wielkim mieście, to nie mogę sobie pozwolić na realizację wszystkich swoich pomysłów... ale już niedługo to się zmieni gdyż przenoszę się na wieś. Póki co, przeglądam forum i dzięki temu dokształcam się.
Pozdrawiam Serdecznie,
Piotrek zwany Szwagrem :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-465581
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.