Ignatius Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Lutego 2006 Pekluje nastrzykowo a raczej prubuje peklowac nastrzykowo ale nie moge zabardzo uzyskac dobrego produktu (schab pieczony). Robilem kilka razy i zakazdymn problem jakis inny. Jak dlugo po nastrzykiwaniu powinienem czekac z pieczeniem i jak rozumiec suszenie ja zostawiam schab na tacy tak zeby solanak ktura ma uciec uciekla z niego. Jeszce jedno nastrzykiwalem schab co jakies 4-5 cm od gury igla znaczy wpoprzeg i wzdluz i po pieczeniu nie calkiem zlapalo sa dziwne miejsca od gury do dolu (a nie koleczko w srodku) innego koloru (zielonkawe). Jeszce jedna sprawa co do ilosci solanki zrobilem solanke jak na 10 kilogramow miesa chodz schabik mial okolo 5 kilo ale pszeciesz wstrzyknolem tylko mala czesc tej solanki jak liczyc ilosc solankai do nastrzykiwania pszeciesz nie wiemy ile mieso pszyjmie jej , ja nastrzykuje asz schabik napecznieje i jusz wylewa sie solanka z niego. Apropo wczesniejeszego pytania ile razy nastrzykiwac ja tylko raz ile czekac pszed pieczeniem. Moze ktos robi taki schabik pieczony szukalem pszepisu ale nie znalazlem nigdzie jak by ktos wiedzal jak od poczatku do konca to uczynic bardzo bylbym dzwieczny. Pszepis Maxella na solanke znakomity smak miesa jest bardzo dobry. Cytuj Vive valeque (Horacy) Żyj i bądź zdrów Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/156-peklowani-nastrzykowe-pomocy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Lutego 2006 Zrób tak jak w tym przepisie, tylko później będziesz piekł, a nie wędził.Pozdro.POLĘDWICA, SCHAB WĘDZONY: Skład mieszanki peklującej - sól 100 kg, saletra 3-4 kg; Stężenie solanki nastrzykowo zalewowej % - 14,3 - 16,4; Ilość solanki nastrzykowej w stosunku do masy elementu, %; 2 - 3; Liczba nastrzyknięć domięśniowych ; 2 - 3; Ilość solanki zalewowej w l na 100 kg surowca - ok. 40 Czas peklowania dni ; 5 - 7. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/156-peklowani-nastrzykowe-pomocy/#findComment-704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignatius Opublikowano 10 Lutego 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Lutego 2006 Dzieki Marcinie ale Wszystko ok ale moze ja niekumam nic a nic Mieszanka peklujaca ok rozumie Sterzenie solanki w % jak to obliczyc czeba by bylo miec jakis instrument do tego?? Ilosc solanki ok czyli jezeli mam 10 kilo miesa nastrzykuje tylko 20 - 30 gramy Tylko 2 - 3 razy nastrzyknac schab caly wtedy chyba czeba by bylo go podlugosci ? Jak dlugo wiec po nastrzyknieciu czekac z pieczeniem jezeli on nie jest zanuzony w wodzie Suszenie??? Cytuj Vive valeque (Horacy) Żyj i bądź zdrów Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/156-peklowani-nastrzykowe-pomocy/#findComment-705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Lutego 2006 Ignatius. Nastrzykujesz na 10kg mięsa 200-300gram solanki. Stężenie solanki robisz w ten sposób: 10litrów wody do tego 0,8-1,0 kg soli peklowej lub soli + saletra. Po wbiciu igły zacznij wypychać solankę ze strzykawki cofając igłę do góry.Do potrzebnej ci ilości solanki do nastrzyku dodaj dwie szczypty kwasku cytrynowego rozpuszczonego w gorącej wodzie.Pekluj przez 2-3dni w lodówce i do piekarnika. Napisz czy uzyskałeś ładny kolor mięsa.Powodzenia Bagno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/156-peklowani-nastrzykowe-pomocy/#findComment-706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Lutego 2006 Do potrzebnej ci ilości solanki do nastrzyku dodaj dwie szczypty kwasku cytrynowego rozpuszczonego w gorącej wodzie. Żeby nie było nieporozumień dopowiem, że mięso i solanka muszą być schłodzona do temperatury kilku stopni. Czyli najpierw gotujemy wodę, w ciepłej rozpuszczamy peklosól, potemi wystawiamy na balkon. Nastrzykujemy i zalewamy dopiero jak się oziębi. Dzięki temu ograniczamy rozwój flory bakteryjnej. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/156-peklowani-nastrzykowe-pomocy/#findComment-715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignatius Opublikowano 16 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Marca 2006 Dzięki wielkie jak czytałem ten mój pierwszy post to sam nie rozumiałem za bardzo oco chodzi ale mniejsza z tym puzno było. Ostatni mój wyrób wlozylem do solanki. Po 2 dniach moczenia sie schabiku nastrzyknolem go ile tylko wlazło i spowrotem do solanki na następne 2 dni potem nockę cala ociekało i do pieca. Kolor wspaniały!!!Smak chyba troszkę zbyt intensywny nie przesolony ale chyba przyprawy troszkę za bardzo przeszły Tak ze myślę ze skrócę troszkę czas moczenia i powinno być ok Idę wlasnie nastrzykiwać następny ale ten mocze tylko 2 dni przed nastrzyknięciem i teraz po nastrzyknięciu wloze go do solanki spowrotem tylko na kolo 12 godzin i do pieca dam znać jak ten wyszedł jutro Cytuj Vive valeque (Horacy) Żyj i bądź zdrów Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/156-peklowani-nastrzykowe-pomocy/#findComment-865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Marca 2006 Czekamy znierpliwością.Propozycja dla ciebie - nastrzykuj schab przed moczeniem, będzie mniej pracy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/156-peklowani-nastrzykowe-pomocy/#findComment-869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignatius Opublikowano 17 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Marca 2006 LIPA !!! A jusz myslalem ze go mam Miesko po upieczeniu trosze za slone i problem jak przed ostanim razem plamki zielonkawe plamki na guze i troszke na dole zaczyna mnie to :devil: wkurzac niemoge dojsc do dobrego sposobu na to peklowanie :grin: ale nie poddam sie. rzecz w tym ze za kazdym razem cos innego oj jusz chyba z 6 schabow robilem i zawsze cos Cytuj Vive valeque (Horacy) Żyj i bądź zdrów Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/156-peklowani-nastrzykowe-pomocy/#findComment-874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Marca 2006 Drogi kolego. Nie poddawaj się, i głowa do góry.A schab był mniej słony należy zmniejszyć ilość soli w roztworze lub skrócić czas trzymania mięsa w solance.Piszesz o zielonkawych plamkach na górze schabu i dlatego napisz, czy plamki występują na powierzchni, czy też na przekroju.Napisz więcej konkretów o sposobie produkcji chodzi mi skąd: masz peklosól, w jakich temperaturach peklujesz schab.Musimy znaleść sposób na twój schab. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/156-peklowani-nastrzykowe-pomocy/#findComment-890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.