dana18 Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Listopada 2018 Witajcie ,Mam pytanie ...zrobiłam kiełbasę bez saletry i soli peklujacej i nie wiem czy taki wyrób można suszyć tak jak kiełbasy z konserwantami ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15605-suszenie-kie%C5%82basy-bez-saletry-i-soli-pekluj%C4%85cej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Listopada 2018 (edytowane) Parzona czy pieczona w wędzarni?Jak długo wędzona, w jakim dymie i w jakiej temperaturze.Podaj przepis proszę. Edytowane 14 Listopada 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15605-suszenie-kie%C5%82basy-bez-saletry-i-soli-pekluj%C4%85cej/#findComment-613014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dana18 Opublikowano 14 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Listopada 2018 Mięso wieprzowe (może być szynka, boczek, podgardle, karkówka i trochę słoniny) - 4 kgMięso wołowe - 400gOwoce jałowca - 40 ziarenekSól 14 g na 1 kg mięsa Majeranek - 100 gramCzosnek - 2 główki zimna woda -1 i 1/2 do 2 szklanekNaturalne jelita Kiełbasę zaczynamy od przygotowania mięsa. Wybieramy mięso tłuste i mielę je przez sitko 4 , do chudego mięsa używam szarpaka, a np.karkówkę i boczek mielę na 6 . Mięso należy doprawić solą,którą najpierw prażę na patelni ,żeby pozbyć się drobnoustrojów ,czosnkiem, majerankiem i rozgniecionymi owocami jałowca. Dodaję wodę i wyrabiamy mięso.Na koniec dodajemę wołowinę też zmieloną szarpakiem.Tak przyprawionym mięsem napełniam flaki -ja używam nadziewarki. Można to też zrobić używając specjalnej stożkowatej końcówki do maszynki do mielenia mięsa. Użyłam naturalne jelita wcześniej wymoczone i umyt.Gotowe pęta kiełbasy wieszamy w wędzarce tak żeby się nie stykały . Kiełbasę wędzimy w temperaturze 50 stopni Celsjusza, przez 8-9h. Wędziłam drewnem olchowym. I zaczyna się problem ,bo część kiełbasy sparzyłam i wyszła superowa ,a część powiesiłam w spiżarni do wyschnięcia ,ale ona mi się coś nie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15605-suszenie-kie%C5%82basy-bez-saletry-i-soli-pekluj%C4%85cej/#findComment-613024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Listopada 2018 (edytowane) część powiesiłam w spiżarni do wyschnięcia ,ale ona mi się coś nie podobaMnie też by się nie spodobała, nawet bez jej oglądania.Zauważ proszę, że jest to kiełbasa surowa (tylko wędzona, bez obróbki termicznej) i bez zabezpieczenia bakteriologicznego, jakie daje peklosól (nitryt=azotyn sodu) lub saletra (azotan sodu).Gdybyś tę kiełbasę upiekła w wędzarni to nadawałaby się do suszenia.Surowa kiełbasa na samej soli to jest rodzaj bomby mikrobiologicznej. Edytowane 15 Listopada 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15605-suszenie-kie%C5%82basy-bez-saletry-i-soli-pekluj%C4%85cej/#findComment-613033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Listopada 2018 (edytowane) część powiesiłam w spiżarni do wyschnięcia ,ale ona mi się coś nie podobaMnie też by się nie spodobała, nawet bez jej oglądania.Zauważ proszę, że jest to kiełbasa surowa (tylko wędzona, bez obróbki termicznej) i bez zabezpieczenia bakteriologicznego, jakie daje peklosól (nitryt=azotyn sodu) lub saletra (azotan sodu).Gdybyś tę kiełbasę upiekła w wędzarni to nadawałaby się do suszenia.Surowa kiełbasa na samej soli to jest rodzaj bomby mikrobiologicznej. Saletra to raczej azotan potasu. Nie mniej suszenie takiej kiełbasy jest szaleństwem, według mnie przynajmniej. Edytowane 16 Listopada 2018 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15605-suszenie-kie%C5%82basy-bez-saletry-i-soli-pekluj%C4%85cej/#findComment-613201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.