Skocz do zawartości

Suszenie kiełbasy bez saletry i soli peklującej


Rekomendowane odpowiedzi

Parzona czy pieczona w wędzarni?

Jak długo wędzona, w jakim dymie i w jakiej temperaturze.

Podaj przepis proszę.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15605-suszenie-kie%C5%82basy-bez-saletry-i-soli-pekluj%C4%85cej/#findComment-613014
Udostępnij na innych stronach

Mięso wieprzowe (może być szynka, boczek, podgardle, karkówka i trochę słoniny) - 4 kg

Mięso wołowe - 400g

Owoce jałowca - 40 ziarenek

Sól 14 g na 1 kg mięsa

Majeranek - 100 gram

Czosnek - 2 główki

zimna woda -1 i 1/2 do 2 szklanek

Naturalne jelita

 

Kiełbasę zaczynamy od przygotowania mięsa. Wybieramy mięso tłuste i mielę je przez sitko 4 , do chudego mięsa używam szarpaka, a np.karkówkę i boczek mielę na 6 .

Mięso należy doprawić solą,którą najpierw prażę na patelni ,żeby pozbyć się drobnoustrojów ,czosnkiem, majerankiem i rozgniecionymi owocami jałowca. Dodaję wodę i wyrabiamy mięso.

Na koniec dodajemę wołowinę też zmieloną szarpakiem.

Tak przyprawionym mięsem napełniam flaki -ja używam nadziewarki. Można to też zrobić używając specjalnej stożkowatej końcówki do maszynki do mielenia mięsa.

Użyłam naturalne jelita wcześniej wymoczone i umyt.

Gotowe pęta kiełbasy wieszamy w wędzarce tak żeby się nie stykały .

Kiełbasę wędzimy w temperaturze 50 stopni Celsjusza, przez 8-9h.

Wędziłam drewnem olchowym.

 

I zaczyna się problem ,bo część kiełbasy sparzyłam i wyszła superowa ,a część powiesiłam w spiżarni do wyschnięcia ,ale ona mi się coś nie podoba

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15605-suszenie-kie%C5%82basy-bez-saletry-i-soli-pekluj%C4%85cej/#findComment-613024
Udostępnij na innych stronach

część powiesiłam w spiżarni do wyschnięcia ,ale ona mi się coś nie podoba

Mnie też by się nie spodobała, nawet bez jej oglądania.

Zauważ proszę, że jest to kiełbasa surowa (tylko wędzona, bez obróbki termicznej) i bez zabezpieczenia bakteriologicznego, jakie daje peklosól (nitryt=azotyn sodu) lub saletra (azotan sodu).

Gdybyś tę kiełbasę upiekła w wędzarni to nadawałaby się do suszenia.

Surowa kiełbasa na samej soli to jest rodzaj bomby mikrobiologicznej.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15605-suszenie-kie%C5%82basy-bez-saletry-i-soli-pekluj%C4%85cej/#findComment-613033
Udostępnij na innych stronach

 

część powiesiłam w spiżarni do wyschnięcia ,ale ona mi się coś nie podoba

Mnie też by się nie spodobała, nawet bez jej oglądania.

Zauważ proszę, że jest to kiełbasa surowa (tylko wędzona, bez obróbki termicznej) i bez zabezpieczenia bakteriologicznego, jakie daje peklosól (nitryt=azotyn sodu) lub saletra (azotan sodu).

Gdybyś tę kiełbasę upiekła w wędzarni to nadawałaby się do suszenia.

Surowa kiełbasa na samej soli to jest rodzaj bomby mikrobiologicznej.

 

Saletra to raczej azotan potasu. Nie mniej suszenie takiej kiełbasy jest szaleństwem, według mnie przynajmniej.

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15605-suszenie-kie%C5%82basy-bez-saletry-i-soli-pekluj%C4%85cej/#findComment-613201
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.