Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hej 

Ostatnio kupiłem boczek litewski i bardzo mi posmakował.

Dlatego chciałbym zrobić własny 

Znalazłem przepis an stronie głównej, ale niepokoi mnie ilość soli dodana do peklowania.

 

Według tego przepisu jest 100g peklosoli  na kg mięsa??

 

Ostatnio robiłem boczek wędzony na gorącu i do suchego peklowania dałem 30g peklosoli był stanowczo za słony.

 

Rozumiem ze potem po peklowaniu jeszcze jeszcze moczy ale jak dam 100g  to będę musiał moczyć ze 3 dni.

 

Ktoś robił boczek z tego przepisu?

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15633-boczek-litewski/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Według tego przepisu jest 100g peklosoli  na kg mięsa??  

80g. Jest to produkt trwały, zimnowędzony i wymaga przed wędzeniem wymoczenia.

Boczki są dosyć cienkie z natury, nawet te grubsze :D , dlatego moczenie kilka godzin załatwi sprawę.

Jak jeszcze będziesz wymieniał wodę to proces odsalania przyśpieszy.

Śledzie też się moczy z dobrym skutkiem i nie trwa to 3 dni  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15633-boczek-litewski/#findComment-614580
Udostępnij na innych stronach

 

 

A czy nie osiągnę tego samego rezultatu dając 20g i nie mocząc?

Trwałe, zimnowędzone wędliny wymagają  min. 25g peklosoli/kg.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15633-boczek-litewski/#findComment-614601
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.