szmulik Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Listopada 2018 Hej Ostatnio kupiłem boczek litewski i bardzo mi posmakował.Dlatego chciałbym zrobić własny Znalazłem przepis an stronie głównej, ale niepokoi mnie ilość soli dodana do peklowania. Według tego przepisu jest 100g peklosoli na kg mięsa?? Ostatnio robiłem boczek wędzony na gorącu i do suchego peklowania dałem 30g peklosoli był stanowczo za słony. Rozumiem ze potem po peklowaniu jeszcze jeszcze moczy ale jak dam 100g to będę musiał moczyć ze 3 dni. Ktoś robił boczek z tego przepisu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15633-boczek-litewski/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Listopada 2018 Według tego przepisu jest 100g peklosoli na kg mięsa?? 80g. Jest to produkt trwały, zimnowędzony i wymaga przed wędzeniem wymoczenia.Boczki są dosyć cienkie z natury, nawet te grubsze , dlatego moczenie kilka godzin załatwi sprawę.Jak jeszcze będziesz wymieniał wodę to proces odsalania przyśpieszy.Śledzie też się moczy z dobrym skutkiem i nie trwa to 3 dni Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15633-boczek-litewski/#findComment-614580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Listopada 2018 Racja 80g. A czy nie osiągnę tego samego rezultatu dając 20g i nie mocząc? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15633-boczek-litewski/#findComment-614584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Listopada 2018 A czy nie osiągnę tego samego rezultatu dając 20g i nie mocząc? Trwałe, zimnowędzone wędliny wymagają min. 25g peklosoli/kg. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15633-boczek-litewski/#findComment-614601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.