Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-21544100-1543684140_thumb.jpgpost-72431-0-28887100-1543684145_thumb.jpg

 


SUROWIEC I ROZDRABNIANIE

-4,700 kg ścinki ze schabu i ,,warkocze'' -- szarpak

-300 g słonina -- 10 mm


 

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-peklosól 17-19 g/kg

-sól do słoniny 19-21 g/kg

-pieprz czarny 2 g/kg

-pieprz czerwony 1 g/kg (rozdrobniony w moździerzu)

-gorczyca biała mielona 1 g/kg

-gałka muszkatołowa 0,5 g/kg

-czosnek 4 g/kg

-podczas parzenia liść laurowy i ziele angielskie

-woda 300 ml

-jelita wieprzowe

 

WYKONANIE

Mięso i słoninę tniemy w większe kawałki 3-4 cm i peklujemy.Czas peklowania 48 godz.w temp.4-6 stopni. Po tym czasie rozdrabniamy dodajemy wodę i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy aż mięsko będzie się kleić. Napełniamy jelita dość ściśle i odwieszamy na kije w pokojowej temp na dwie godz. U mnie odbywało się to przy wiatraku. Lub w chłodnym pomieszczeniu na około 10 godz. Następnie osuszamy w wędzarni przy szybkim ruchu powietrza bez dymu temp 35-40 stopni, do momentu, aż powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła.Odbywa się to w czasie około 45-60 min. Teraz wędzimy 3-3,5 godz. w temp.50-60 stopni. Po wędzeniu parzymy woda 70 stopni. Parzymy do momenty uzyskania temp. w środku kiełbasy 65 stopni. Odwieszamy w chłodne miejsce od ostygnięcia i chowamy do lodówki, na drugi dzień można kosztować .

SMACZNEGO.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15646-kie%C5%82basa-warkocz/
Udostępnij na innych stronach

 

 

,,warkocze'' -- szarpak

 

Warkocz to III wp.Szarpak to mim zdaniem za duże oczka jak do III wp.

 

 

 

Mięso i słoninę tniemy w większe kawałki 3-4 cm i peklujemy.
 

 

Jeśli używasz soli a nie peklosoli do słoniny bo tak masz w przepisie to ją solisz a nie peklujesz

 

 

 

Po tym czasie rozdrabniamy dodajemy wodę i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy, aż mięsko będzie się kleić. Napełniamy jelita dość ściśle i odwieszamy na kije w pokojowej temp na dwie godz. U mnie odbywało się to przy wiatraku. Lub w chłodnym pomieszczeniu na około 10 godz.

 

I to jest prawidłowy ( technoligiczny ) proces przygotowania kiełbasy.  :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15646-kie%C5%82basa-warkocz/#findComment-615003
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz Czy warkocz to 3 klasa ? tego nie wiem nie jestem aż taki dobry w te klocki, jestem początkujący :) ale wiem że miałem ładne spore i chudziutkie warkoczyki więc poszły na  szarpak w maszynce nr 8 i to wcale nie jest tak grubo jak mówisz . Zresztą widać wszystko na przekroju przekrój mówi dużo:) wyszło fajnie .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15646-kie%C5%82basa-warkocz/#findComment-615009
Udostępnij na innych stronach

To nie chodzi o przekrój tylko o konsystencję kiełbasy.III wp. to mięso chude z dużą ilością tkanki łącznej dlatego do kiełbasy używane jest jako klej i mielone na siatce o małym oczku.Chodzi o to by w kiełbasie nie było twardych kawałków.  Mięso z golonki czyli III wp też jest chude a tego pewnie przez szarpak nawet na maszynce nr. 8 byś nie przepuścił do kiełbasy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15646-kie%C5%82basa-warkocz/#findComment-615023
Udostępnij na innych stronach

No masz rację kiełbasy z samej golonki nie będę robił :) A jeśli chodzi o konsystencje w/w kiełbasy to ok było i od tego kleju zęby mi się nie posklejały :) I skoro warkocz to 3 i  dodaje się tylko jako klej no to udowadniam że nie tylko i można zrobić fajną kiełbaskę . Przykro mi bardzo że moje przepisy są inne niż wszystkie :) mam w nosie przepisy i receptury branżowe  ja robię po swojemu jak mi lepiej i wygodniej i jak mi smakuje. Spróbuj czasem zejść z prostej drogi a zobaczysz może być ciekawie i smacznie nie zawsze trzeba robić wszystko jak inni karzą i piszą .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15646-kie%C5%82basa-warkocz/#findComment-615033
Udostępnij na innych stronach

Ale rób sobie jak chcesz.Ty to będziesz jadł.Szkoda tylko ,że nie przyjmujesz dobrych rad bo może te kiełbaski miały by jeszcze lepszy smak.Strona to nie FB i rządzi się nieco innymi prawami.Tutaj staramy się przestrzegać technologii produkcji dobrych wędlin.Nie oznacza to że nie można robić po swojemu ,ale trzeba się wtedy liczyć ,że nie wszyscy będą klaskać i będą wytykać pewne uchybienia.Co do drogi to schodzę z niej dosyć często ,ale trzymam się na tej drodze podstaw.Reszta to już moja inwencja.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15646-kie%C5%82basa-warkocz/#findComment-615035
Udostępnij na innych stronach

No masz rację kiełbasy z samej golonki nie będę robił :) A jeśli chodzi o konsystencje w/w kiełbasy to ok było i od tego kleju zęby mi się nie posklejały :) I skoro warkocz to 3 i  dodaje się tylko jako klej no to udowadniam że nie tylko i można zrobić fajną kiełbaskę . Przykro mi bardzo że moje przepisy są inne niż wszystkie :) mam w nosie przepisy i receptury branżowe  ja robię po swojemu jak mi lepiej i wygodniej i jak mi smakuje. Spróbuj czasem zejść z prostej drogi a zobaczysz może być ciekawie i smacznie nie zawsze trzeba robić wszystko jak inni karzą i piszą .

Masz sluszna racje popieram to

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15646-kie%C5%82basa-warkocz/#findComment-615036
Udostępnij na innych stronach

Ale rób sobie jak chcesz.Ty to będziesz jadł.Szkoda tylko ,że nie przyjmujesz dobrych rad bo może te kiełbaski miały by jeszcze lepszy smak.Strona to nie FB i rządzi się nieco innymi prawami.Tutaj staramy się przestrzegać technologii produkcji dobrych wędlin.Nie oznacza to że nie można robić po swojemu ,ale trzeba się wtedy liczyć ,że nie wszyscy będą klaskać i będą wytykać pewne uchybienia.Co do drogi to schodzę z niej dosyć często ,ale trzymam się na tej drodze podstaw.Reszta to już moja inwencja.

To nie w moim stylu na pewno nie będę się sztywno trzymał waszych technologi mam swoje sposoby które się sprawdzają. Nie próbowałeś ich więc nie powinieneś ich krytykować ja twoich zasad nie krytykuje. A czemu? bo ja tak też robiłem i wiem że są ok .A jeśli chodzi o klaskanie to możesz tego nie robić jakoś przeżyje :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15646-kie%C5%82basa-warkocz/#findComment-615056
Udostępnij na innych stronach

 

 

To nie w moim stylu na pewno nie będę się sztywno trzymał waszych technologi mam swoje sposoby które się sprawdzają.
No ciekawe co prawisz ,co chcesz powiedzieć przez stwierdzenie ,,waszych technologii,, ? technologia wykonu kiełbasy jest jedna i przypisana do konkretnego gatunku kiełby i to nie forum WD wymysliło te technologie ,tylko armia naszych protoplastów na conajmnie wiek w tył.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15646-kie%C5%82basa-warkocz/#findComment-615132
Udostępnij na innych stronach

Jak zwykle wszystko zmierza do zwarcia , jeden zwraca uwagę  , ze to nie FB , w dodatku " dorosły " wyjadacz , jeśli koledze jacekw21 wyszła ładna kiełbasa wizualnie co widać  , a w dodatku twierdzi ,że smaczna i nie twarda to i dlaczego tak ma nie być .

Pewnie , że sie staramy dotrzymać technologii , ale  wcale nie musimy pisać , że klaskać nie będziemy , bo ja takie spostrzeżenia odbieram , ze nie tolerujemy kolegów , którzy się nie starają dotrzymać " linii " .Tobie Kostek dopiero się dziwię , używasz słowa "wykon " i : kiełba " i jakoś nikt Ci nie zwraca uwagi ,iż użyte kontekście wyrobu kiełbasy nie odzwierciedlają tego co chcesz powiedzieć , wszyscy tolerują te wyrażenia , a jak pamietam , za mniejsze błędy wielokrotnie moderatorzy zwracali nam uwagę .

Postawy , które reprezentujemy w stosunku do kolegów młodszych stażem , mogą powodować obruszenie oraz odpowiedzi w stylu "

 

waszych technologi

" uważąm to za odruch obronny .Może jednak byłoby lepiej łagodniej traktować kolegów , a na pewno zdrowiej  dla forum, zaczynam zauważać , że wielu już tylko ogląda forum i nie stara się uczestniczyć w nim w formie dyskusji .Pozdrawiam 

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15646-kie%C5%82basa-warkocz/#findComment-615202
Udostępnij na innych stronach

Technologia obróbki mięsa jest jedna, dla danej grupy wyrobów, natomiast tylko wyobraźnia ogranicza nas w całej reszcie.

Mogę wrzucić do farszu choćby rodzynki i kto mi tego zabroni?

 

Gdyby tak nie było, do dziś jeślibyśmy jeden rodzaj kiełbasy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15646-kie%C5%82basa-warkocz/#findComment-615215
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.