Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-04276000-1543933767_thumb.jpg

 

SUROWIEC

-2 kg szynki

-1 boczku 

-1 kg karkówki

-2 kg podgardla

 

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-peklosól 18 g/kg

-pieprz czarny 2 g/kg

-gałka muszkatołowa 0,5 g/kg

-kminek 1 g/kg

-czosnek wyciśnięty przez praskę dobrej jakości 3 g /kg

-jelita baranie kaliber 22-24 mm


WYKONANIE

Kupione mięso tkniemy w kawałki 4 na 4 cm w osobnych

pojemnikach,1 pojemnik szynka a w 2 resztę surowca. Teraz zgodnie z

gramaturą mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.

Odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie rozdrabniamy na sitku 10

mm szynkę, a resztę surowca na 6 mm. Rozdrabnianie odbywało się na maszynce nr.8.  Pamiętajmy aby mięsa nie wyrabiać do kleistości mieszamy tylko po to aby wymieszać mięso. Napychamy jelita dość ciasno .Odwieszamy w chłodne miejsce na kije do osadzenia na kilka godzin. Jeśli powierzchnia jelit kabanosa jest jeszcze wilgotna to osuszamy kabanosy w wędzarni przy szybkim ruchu powietrza w temp. 40 stopni.  Powierzchnia kabanosów musi byś sucha i ciepła zanim puścimy dym.

 

WĘDZENIE

2-2,5 godziny w temp.55-60 stopni następnie podpiekamy temp.85 stopni do

uzyskania w środku 68-70 stopni. Odwieszamy w przewiewne miejsce do

ostygnięcia. Chowamy do lodówki bądź można je jeszcze podsuszyć kilka dni .

Smacznego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15665-kabanosy-wieprzowe-classic/
Udostępnij na innych stronach

Trochę tłuste.☺. Ale to kwestia gustu.Nie puścił/topił Ci się tłuszcz z karkówki boczku?

 

Pewnie to też trochę kwestia wedzarni w mojej trochę trudno utrzymać 80-85 stopni. ????

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15665-kabanosy-wieprzowe-classic/#findComment-615446
Udostępnij na innych stronach

Trochę tłuste.☺. Ale to kwestia gustu.Nie puścił/topił Ci się tłuszcz z karkówki boczku?

 

Pewnie to też trochę kwestia wedzarni w mojej trochę trudno utrzymać 80-85 stopni.

To prawda to kwestia gustu ale ja to taki gość że nie wybredzam :) A podczas podpiekania nie kapie nie ma kiedy cienka kiełbaska szybko dochodzi do odpowiedniej temp. Mam też chudszą wersje nawet bardzo chudą bo i są tacy co wolą bardzo chude .Te chude do piwka rewelacja :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15665-kabanosy-wieprzowe-classic/#findComment-615450
Udostępnij na innych stronach

jacek21,jestem pod wrazeniem Twoich wyrobow :clap::D

 

 

Pozdrawiam

;) ot wyroby jak wyroby trzeba tylko dać do pracy od siebie trochę serca ,wysiłku odrobinę wiedzy  i musi wyjść  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15665-kabanosy-wieprzowe-classic/#findComment-615461
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie to te drugie są bardziej klasyczne ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15665-kabanosy-wieprzowe-classic/#findComment-615491
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie to te drugie są bardziej klasyczne ;)

Dodałem w nazwie classic bo następne miały być z dodatkami miała być taka seria około 10 szt. miałem zamiar robić z paprykowe,z orzechami,z pestkami, pomidorami suszonymi ,z żurawiną suszoną , z drobiem, i jeszcze miałem kilka pomysłów już nie pamiętam .Ale że je kocham robić to nici z serii może kiedyś podejmę temat dalej  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15665-kabanosy-wieprzowe-classic/#findComment-615493
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale że je kocham robić to nici z serii może kiedyś podejmę temat dalej
;) U mnie za to bywa najczęściej - ot zachcianki rodziny :D 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15665-kabanosy-wieprzowe-classic/#findComment-615496
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.