jacekw21 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Grudnia 2018 SUROWIEC-2 kg szynki-1 boczku -1 kg karkówki-2 kg podgardla PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól 18 g/kg-pieprz czarny 2 g/kg-gałka muszkatołowa 0,5 g/kg-kminek 1 g/kg-czosnek wyciśnięty przez praskę dobrej jakości 3 g /kg-jelita baranie kaliber 22-24 mmWYKONANIEKupione mięso tkniemy w kawałki 4 na 4 cm w osobnychpojemnikach,1 pojemnik szynka a w 2 resztę surowca. Teraz zgodnie zgramaturą mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie rozdrabniamy na sitku 10mm szynkę, a resztę surowca na 6 mm. Rozdrabnianie odbywało się na maszynce nr.8. Pamiętajmy aby mięsa nie wyrabiać do kleistości mieszamy tylko po to aby wymieszać mięso. Napychamy jelita dość ciasno .Odwieszamy w chłodne miejsce na kije do osadzenia na kilka godzin. Jeśli powierzchnia jelit kabanosa jest jeszcze wilgotna to osuszamy kabanosy w wędzarni przy szybkim ruchu powietrza w temp. 40 stopni. Powierzchnia kabanosów musi byś sucha i ciepła zanim puścimy dym. WĘDZENIE2-2,5 godziny w temp.55-60 stopni następnie podpiekamy temp.85 stopni douzyskania w środku 68-70 stopni. Odwieszamy w przewiewne miejsce doostygnięcia. Chowamy do lodówki bądź można je jeszcze podsuszyć kilka dni .Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15665-kabanosy-wieprzowe-classic/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Trochę tłuste.☺. Ale to kwestia gustu.Nie puścił/topił Ci się tłuszcz z karkówki boczku? Pewnie to też trochę kwestia wedzarni w mojej trochę trudno utrzymać 80-85 stopni. ???? Edytowane 4 Grudnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15665-kabanosy-wieprzowe-classic/#findComment-615446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Trochę tłuste.☺. Ale to kwestia gustu.Nie puścił/topił Ci się tłuszcz z karkówki boczku? Pewnie to też trochę kwestia wedzarni w mojej trochę trudno utrzymać 80-85 stopni. To prawda to kwestia gustu ale ja to taki gość że nie wybredzam A podczas podpiekania nie kapie nie ma kiedy cienka kiełbaska szybko dochodzi do odpowiedniej temp. Mam też chudszą wersje nawet bardzo chudą bo i są tacy co wolą bardzo chude .Te chude do piwka rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15665-kabanosy-wieprzowe-classic/#findComment-615450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Grudnia 2018 jacek21,jestem pod wrazeniem Twoich wyrobow Pozdrawiam Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15665-kabanosy-wieprzowe-classic/#findComment-615455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Grudnia 2018 jacek21,jestem pod wrazeniem Twoich wyrobow Pozdrawiam ot wyroby jak wyroby trzeba tylko dać do pracy od siebie trochę serca ,wysiłku odrobinę wiedzy i musi wyjść Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15665-kabanosy-wieprzowe-classic/#findComment-615461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Jak dla mnie to te drugie są bardziej klasyczne Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15665-kabanosy-wieprzowe-classic/#findComment-615491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Jak dla mnie to te drugie są bardziej klasyczne Dodałem w nazwie classic bo następne miały być z dodatkami miała być taka seria około 10 szt. miałem zamiar robić z paprykowe,z orzechami,z pestkami, pomidorami suszonymi ,z żurawiną suszoną , z drobiem, i jeszcze miałem kilka pomysłów już nie pamiętam .Ale że je kocham robić to nici z serii może kiedyś podejmę temat dalej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15665-kabanosy-wieprzowe-classic/#findComment-615493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Ale że je kocham robić to nici z serii może kiedyś podejmę temat dalej U mnie za to bywa najczęściej - ot zachcianki rodziny Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15665-kabanosy-wieprzowe-classic/#findComment-615496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Ale że je kocham robić to nici z serii może kiedyś podejmę temat dalej U mnie za to bywa najczęściej - ot zachcianki rodziny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15665-kabanosy-wieprzowe-classic/#findComment-615503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.