Skocz do zawartości

Tuszonka beiot'a


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Tuszonka beiot'a

 

 

post-39694-0-44947500-1546616696_thumb.jpg

 

Jest to mój przepis na wieprzowinę, który nie wiem skąd znam, a robiłem go jak miałem ok 8-10 lat i postanowiłem go sobie przypomnieć i zapisać.

 

Składniki:

 

- wieprzowina gulaszowa,
- smalec,
- woda,
- papryka słodka,
- pieprz ziołowy,
- kostka rosołowa lub jarzynka,
- listek laurowy,
- cebula,
- sól.

 

Sposób wykonania:

 

Mięso kroimy w kawałki. Rozgrzewamy głęboką patelnię ze smalcem i podsmażamy mięsko. Pamiętajmy, by zarumienić je ze wszystkich stron. Jak się podsmaży i zacznie puszczać soki, dolewamy ok 0,5 szklanki wody. Wody ma być tak ok 1-1,5 cm. Jak woda zacznie wrzeć dodajemy wszystkie przyprawy w tym cebulkę. Wszystko do smaku. Dalej dusimy na małym ogniu do stanu miękkości. Jeśli woda odparuje, to jej dolewamy. Można przykryć patelnie pokrywką.

 

post-39694-0-92568400-1546616708_thumb.jpg

 

Potrawka musi pływać w sosie. Dominująca przyprawa jest papryka i listek laurowy. Potrawka ma być ostro słodka.
Do niej pasuje idealnie świeży chlebek który możemy maczać w sosie.
To taki mój smak dzieciństwa. Często robiłem to moim dziadkom u nich w domu.
Potrawa bardzo prosta, smaczna i syta.
Smacznego

Pozdrawiam
Robert Winckiewicz - beiot

16,12.2011 r.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.