Maxell Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Tuszonka beiot'a Jest to mój przepis na wieprzowinę, który nie wiem skąd znam, a robiłem go jak miałem ok 8-10 lat i postanowiłem go sobie przypomnieć i zapisać. Składniki: - wieprzowina gulaszowa,- smalec,- woda,- papryka słodka,- pieprz ziołowy,- kostka rosołowa lub jarzynka,- listek laurowy,- cebula,- sól. Sposób wykonania: Mięso kroimy w kawałki. Rozgrzewamy głęboką patelnię ze smalcem i podsmażamy mięsko. Pamiętajmy, by zarumienić je ze wszystkich stron. Jak się podsmaży i zacznie puszczać soki, dolewamy ok 0,5 szklanki wody. Wody ma być tak ok 1-1,5 cm. Jak woda zacznie wrzeć dodajemy wszystkie przyprawy w tym cebulkę. Wszystko do smaku. Dalej dusimy na małym ogniu do stanu miękkości. Jeśli woda odparuje, to jej dolewamy. Można przykryć patelnie pokrywką. Potrawka musi pływać w sosie. Dominująca przyprawa jest papryka i listek laurowy. Potrawka ma być ostro słodka.Do niej pasuje idealnie świeży chlebek który możemy maczać w sosie.To taki mój smak dzieciństwa. Często robiłem to moim dziadkom u nich w domu.Potrawa bardzo prosta, smaczna i syta.SmacznegoPozdrawiamRobert Winckiewicz - beiot16,12.2011 r. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Oto przepisik znaleziony w internecie : https://kuchnia.wp.pl/tuszonka-w-sloiku-6457323791873665c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.