Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Blok

 

post-39694-0-64099300-1546678718_thumb.jpg
post-39694-0-34823000-1546678737_thumb.jpg

 

Składniki:

 

¾ szklanki cukru
2 jajka
1 margaryna Palma
4 łyżki kakao (holenderskie ciemne z wiatrakiem na opakowaniu)
5 paczek herbatników (te prostokątne).

 

Przygotowanie:

 

Margarynę rozpuścić na małym ogniu (nie gotować).

 

post-39694-0-65442500-1546678670_thumb.jpg

 

Cukier z jajkami wymieszać w metalowej misce na zimno, a następnie wstawić na mały ogień i ubijać trzepaczką do rozpuszczenia cukru.

 

post-39694-0-47059600-1546678680_thumb.jpg

 

Jak margaryna się rozpuści to powoli wlewać ją do jajek z cukrem. WAŻNE!!! Margarynę wlewać powoli dlatego żeby woda na dnie garnka. która zebrała się pod rozpuszczoną margaryną nie dostała się do masy, ponieważ jak się dostanie woda to po ostygnięciu blok będzie rzadkawy.

 

post-39694-0-97393300-1546678689_thumb.jpg

 

Gdy już mamy wymieszane trzy pierwsze składniki to dodajemy kakao przesiane przez sitko i mieszamy, a następnie miksujemy kilka minut mikserem dla uzyskania puszystości masy.

 

post-39694-0-97377600-1546678698_thumb.jpg

 

Po zmiksowaniu wszystkiego dodajemy herbatniki połamane w kawałki 1.5x2 cm (można łamać w kawałki różnej wielkości, jak kto lubi) i mieszamy wszystko razem, aż ciastka i masa kakaowa się połączą i nakładamy łyżką do małej wyłożonej rozciętym woreczkiem śniadaniowym keksówki 24x10 cm.

 

post-39694-0-88475200-1546678708_thumb.jpg

post-39694-0-07352800-1546678728_thumb.jpg

 

Do wykładania foremki NIE nadają się: folia aluminiowa i folia spożywcza.. Po nałożeniu do foremki blok podociskać na całej powierzchni łyżką i wstawić do lodówki na minimum 6-7godz. a najlepiej na całą noc. Po wystygnięciu kroić na kawałki o grubości 1.5 cm.

 

Zbój Madej życzy smacznego.

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15790-blok-ze-zb%C3%B3jeckiej-jaskini/
Udostępnij na innych stronach

Przepis przyjechał do mnie z Olecka na wesele moich sióstr, do dziś jest robiony kilka razy w roku :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15790-blok-ze-zb%C3%B3jeckiej-jaskini/#findComment-619692
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś na forum powinien byc oryginalny przepis jeszcze z czasów PRL, na słynny blok czekoladowy z preparowanym ryżem. To był przebój. :D 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15790-blok-ze-zb%C3%B3jeckiej-jaskini/#findComment-619721
Udostępnij na innych stronach

a gdyby zastąpić margarynę masłem

Śmiało można.

Zaznaczam, że jest to stary przepis, kiedyś w większości domostw używało się margaryny, jak udało się ją kupić w sklepie.

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15790-blok-ze-zb%C3%B3jeckiej-jaskini/#findComment-619764
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiedyś w większości domostw używało się margaryny, jak udało się ją kupić w sklepie.

 

Wojtek .... my do Kruszwicy mieliśmy blisko . Bo Kruszwica też nam masło na jakiś czas wypędziła z domu . :facepalm::yawn:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15790-blok-ze-zb%C3%B3jeckiej-jaskini/#findComment-619771
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.