Maxell Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Blok Składniki: ¾ szklanki cukru2 jajka1 margaryna Palma4 łyżki kakao (holenderskie ciemne z wiatrakiem na opakowaniu)5 paczek herbatników (te prostokątne). Przygotowanie: Margarynę rozpuścić na małym ogniu (nie gotować). Cukier z jajkami wymieszać w metalowej misce na zimno, a następnie wstawić na mały ogień i ubijać trzepaczką do rozpuszczenia cukru. Jak margaryna się rozpuści to powoli wlewać ją do jajek z cukrem. WAŻNE!!! Margarynę wlewać powoli dlatego żeby woda na dnie garnka. która zebrała się pod rozpuszczoną margaryną nie dostała się do masy, ponieważ jak się dostanie woda to po ostygnięciu blok będzie rzadkawy. Gdy już mamy wymieszane trzy pierwsze składniki to dodajemy kakao przesiane przez sitko i mieszamy, a następnie miksujemy kilka minut mikserem dla uzyskania puszystości masy. Po zmiksowaniu wszystkiego dodajemy herbatniki połamane w kawałki 1.5x2 cm (można łamać w kawałki różnej wielkości, jak kto lubi) i mieszamy wszystko razem, aż ciastka i masa kakaowa się połączą i nakładamy łyżką do małej wyłożonej rozciętym woreczkiem śniadaniowym keksówki 24x10 cm. Do wykładania foremki NIE nadają się: folia aluminiowa i folia spożywcza.. Po nałożeniu do foremki blok podociskać na całej powierzchni łyżką i wstawić do lodówki na minimum 6-7godz. a najlepiej na całą noc. Po wystygnięciu kroić na kawałki o grubości 1.5 cm. Zbój Madej życzy smacznego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15790-blok-ze-zb%C3%B3jeckiej-jaskini/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Jako ze u mnie wszystko co zawiera kakao i czekoladę oznacza że musi być pyszna, na pewno spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15790-blok-ze-zb%C3%B3jeckiej-jaskini/#findComment-619667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Przepis przyjechał do mnie z Olecka na wesele moich sióstr, do dziś jest robiony kilka razy w roku Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15790-blok-ze-zb%C3%B3jeckiej-jaskini/#findComment-619692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Witam,a gdyby zastąpić margarynę masłem to wg mnie wyrób byłby zdrowszy i smaczniejszypozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15790-blok-ze-zb%C3%B3jeckiej-jaskini/#findComment-619720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Gdzieś na forum powinien byc oryginalny przepis jeszcze z czasów PRL, na słynny blok czekoladowy z preparowanym ryżem. To był przebój. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15790-blok-ze-zb%C3%B3jeckiej-jaskini/#findComment-619721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Stycznia 2019 (edytowane) a gdyby zastąpić margarynę masłemŚmiało można.Zaznaczam, że jest to stary przepis, kiedyś w większości domostw używało się margaryny, jak udało się ją kupić w sklepie. Edytowane 6 Stycznia 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15790-blok-ze-zb%C3%B3jeckiej-jaskini/#findComment-619764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Stycznia 2019 kiedyś w większości domostw używało się margaryny, jak udało się ją kupić w sklepie. Wojtek .... my do Kruszwicy mieliśmy blisko . Bo Kruszwica też nam masło na jakiś czas wypędziła z domu . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15790-blok-ze-zb%C3%B3jeckiej-jaskini/#findComment-619771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.