pis67 Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 26 Lipca 2009 Brakuje tylko przepisu Peklowanie: natarłem szynkę peklosolą w ilości 18g/kg, włożyłem do woreczka foliowego i na 8 dni do lodówki. Leżała tam bez przewracania i masowania w całkowitym bezruchu. Po wyjęciu dwie godziny w temperaturze pokojowej osuszona wentylatorem. Następnie wędzenie rzadkim dymem w temp 35-45 stopni, pierwszego dnia 6 godzin, drugiego 8 godzin, jednym kawałkiem wiśni, widocznym wyżej na zdjęciu. W smaku jest delikatnie słona, można jeść bez chlebka, jak lubię. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1595-wyciekaj%C4%85ce-bia%C5%82ko-z-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-74638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 26 Lipca 2009 Brakuje tylko przepisu Peklowanie: natarłem szynkę peklosolą w ilości 18g/kg, włożyłem do woreczka foliowego i na 8 dni do lodówki. Leżała tam bez przewracania i masowania w całkowitym bezruchu. Po wyjęciu dwie godziny w temperaturze pokojowej osuszona wentylatorem. Następnie wędzenie rzadkim dymem w temp 35-45 stopni, pierwszego dnia 6 godzin, drugiego 8 godzin, jednym kawałkiem wiśni, widocznym wyżej na zdjęciu. W smaku jest delikatnie słona, można jeść bez chlebka, jak lubię. :grin: ze zdjęcia widać , ze nie parzona.......... czy jednak była parzona ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1595-wyciekaj%C4%85ce-bia%C5%82ko-z-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-74640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 26 Lipca 2009 czy jednak była parzona ???Nie parzona, po peklowaniu nie płukana wodą, od razu osuszona i wędzona. Jest miękka i lekko ciągnie się :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1595-wyciekaj%C4%85ce-bia%C5%82ko-z-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-74641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 26 Lipca 2009 mniam , zrobie tak z poledwica , a czy jedno wedzenie 3 godz wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1595-wyciekaj%C4%85ce-bia%C5%82ko-z-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-74650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 27 Lipca 2009 mniam , zrobie tak z poledwica , a czy jedno wedzenie 3 godz wystarczy ? Kolega pis67 podał wyraźny przepis wędzenia . Po trzech godzinach wędzenia będziesz miał nie to co oczekujesz . Zresztą możesz zrobić próbę organoleptyczną :wink: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1595-wyciekaj%C4%85ce-bia%C5%82ko-z-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-74655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 27 Lipca 2009 Ładnie tema zdryfował :-) A Dziadek czeka i czeka na naszą pomoc, bo nie wie, co źle zrobił, że mu białko uciekło :-). Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1595-wyciekaj%C4%85ce-bia%C5%82ko-z-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-74667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.