Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem szynke z tylnej nogi oraz boczki, zapeklowałem ja na 4 dni w wodzie z dodatkiem wywaru z przypraw soli i peklo soli. Po czterech dniach zwiazałem ja sznurkiem i dałem do wędzenia.

Wędziłem 2h w dymie o temp około 60 do 70 st. C. Po wyciagnieciu z wędzarni włozyłem je do wrzącej wody na 10 min po czym zmniejszyłem ogień i w temp około 80 do 90 st C parzyłem przez 2h. Boczki wyszły w miare ale szynka wyszła sucha wygotowana jak huba.

Smakowo doprawiona nie przesolona ale zero wilgoci. Mam pytanie gdzie popełniłem błąd dlaczego z szynki odeszło wszystko do wody?.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1596-dlaczego-wysz%C5%82a-sucha-szynka/
Udostępnij na innych stronach

W parzeniu . Na jakiej zasadzie przyjąłeś czas parzenia 2 godz.temp dalszego parzenia to 80-82 st . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1596-dlaczego-wysz%C5%82a-sucha-szynka/#findComment-35421
Udostępnij na innych stronach

W przypadku parzenia w jednym kotle kilku asortymentów wędzonek w jednym czasie wędzonki dzielimy według ich wielkości jak również asortymentowo z praktycznego doświadczenia nie bawiąc się w żadne ceregele pierwszy idzie do kotła boczek. Przy równych wielkościach następny baleron i szynka gdy tak mamy powiązany asortyment sznurkami nie ma kłopotu z ich wyjmowaniem na koniec wkładami polędwicę która zawsze będzie krócej parzona najlepiej z termometrem sondą i gdy osiągnie temp 60st C wyjmujemy ją ,następnie będziemy wyjmowali szynkę przy temp . wewnątrz batonu 70 st C później baleron który zawsze dłużej się parzy i na końcu boczek który możemy parzyć dalej do miękkości jaką chcemy mieć. Gdy przyjmiemy inną zasadę w wspólnym parzeniu że będziemy sprawdzanie zaczynać od boczku to efekty będą takie jak u Ciebie . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1596-dlaczego-wysz%C5%82a-sucha-szynka/#findComment-35431
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.