Bagno Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Września 2006 Można zrobić mięsa, takie jakie sobie zamarzysz.Problem polega jednak na usuwaniu wody z elementu, ktory jest poddany procesowi dojrzewania, dlatego musisz dobierać elementy mięsa bardziej płaskie lub o jak najmniejszych średnicach.Spokojnie możesz poeksperymentować z inną domieszką przypraw. Powodzenia Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-3645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wratchild Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Września 2006 Witam.Dzięki za rady.Mam jeszcze pytanie-ile peklosoli na kg?-tak jak w przepisach ogólnych? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-3648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wratchild Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Września 2006 Co do mięs to myślałem przede wszystkim o polędwicy cielęcej, bo ma delikatne mięso. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-3649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Września 2006 Dla mnie osobiście polędwiczki było by szkoda i tym razem chyba by nie dotrzymała do końca procesu parmezańskiego :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-3665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
negus Opublikowano 26 Października 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 26 Października 2006 Witam ponownie Wszystkich! Ukończyłem produkcję swojej szynki! Co więcej, próbowałem ją i żyję, a nawet jestem zdrowy :grin: Po trzech dobach od przeprowadzonych - z pozytywnym skutkiem -doświadczeń na sobie, przetestowałem szyneczkę na żonie. Również żyje i jest zdrowa.Brak jadu kiełbasianego, salmonelli i innych tego typu wytworów, toteż teściowa się nie załapie :devil: A co do szyneczki (całego udźca), to wyszedł dość ciekawie. Nie powiem ekstra, bo moja coppa była lepsza.Proces produkcji daleki był od doskonałości, z uwagi na niemożność utrzymania, w warunkach domowych, wymaganych temperatur i wilgotności jednocześnie. W trakcie dojrzewania, udziec obrastał pleśnią i to nie tylko tą białą :blush: W związku z tym, na przestrzeni tych 9 miesięcy, musiałem go kilka razy przemywać w wodzie z solą. Dwa razy podwędzałem go po kilka godzin, zimnym dymem, przez co nabrał pięknego koloru. Przy końcu dojrzewania, juz w październiku, szyneczka wyglądała - delikatnie mówiąc nieciekawie :blush: toteż oskrobałem ją z pleśni, obmyłem w solance i dla bezpieczeństwa podwędziłem kilka godzin ciepłym dymem.Wygląd uzyskała śliczny i apetyczny. W smaku jest dość ciekawa, przypomina szynki surowe, ale nie jest błyszcząca. Jest troszkę twardawa, ale może dlatego, że to wierzchnia warstwa, no i trudno ją ukroić tak delikatnie, jak robia to fachowcy. Zobaczę jak będzie wyglądała i smakowała bliżej środka, o czym Was powiadomię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-4608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 26 Października 2006 Masz może negus jakieś fotki z tej produkcji ?? pozdrawiam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-4613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIT Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 26 Października 2006 Nareszcie nadszedł czas degustacji schabu po 21 dniach obserwacji. Kolor ciemnoczerwony, zmniejszył się chyba o połowę- nie był ważony, smak super , zapach niesamowicie apetyczny. Zrobiony w/g przepisu ze strony głównej, tylko że schab z dzika. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-4620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 26 Października 2006 negus, teściową(zależy od jakości :smile: )można żywić samemu lub z supermarketu :grin: . Ja swojej daję POPRóBOWAć to co robię (należy się) KIT, Ja też się teraz tym zajadam (o w tej chwili: mniam) tylko że normalny schab-tez baaardzo dobre :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-4621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 13 Listopada 2006 Ukończyłam właśnie produkcję schabu dojrzewajacego.Wnioski:-skurczył się :devil: :grin: -pokrył się gdzie niegdzie(w szczelinach po sznurku lekko zielonkawym nalotem(malutkie pola)).-kolendra chyba była za bardzo zmielona (nastepnym razem wytarzam mięsko w nieco grubszej "kołderce".-zapach wspaniały (pamiętam z Korsyki jak pod sufitem w małych sklepikach wisiały "ichnie"mięska dojrzewające i taki zapach przywołał miłe wspomnienia :smile: )-smak-przedni...-mąż ZACHWYCONY!!! P.S.Jeżeli uda mi się ,to może jutro lub pojutrze zrobie zdjęcie i wkleje fotkę(poprzez Maxella).Mam nadzieję,że schab doczeka...i nikt go po kryjomu nie zje :tongue: ! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 14 Listopada 2006 Małgoś - O ile tak długo wytrzyma???!!!!!?????!!!!?????!!! :lol: :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 14 Listopada 2006 Spokojnie ...dziś nie było sesji zdjęciowej..ale schabu nikomu nie wolno ruszać! :tongue: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 14 Listopada 2006 Małgoś czekam na fotki. Mnie też ten schab smakował, choć dzieci mówiły, ze surowy! Wychowane to na papkach i taki efekt Studiowałem teraz wykład z pokazem wędzenia Dziadka i zgłodniałem!Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 17 Listopada 2006 Małgoś ale odjazd gratuluję ! Jak tego dokonałaś ? ? Czy można Ciebię prosić o przepis na ten fantastyczny schab ? No jestem pod wielkim wrażeniem ,a zdjęcia artystyczne..piękne. Gratuluję naprawdę... :grin: Pozdrawiam gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 17 Listopada 2006 Maggie..dziękuję :blush: :blush: :blush: ..ale... to wieeelka zasługa naszej Wędzarniczej Braci.... Gdyby nie porady,przepisy,,nie byłoby tego schabiku.... A przepis wzięłam ze stronki głównej z działu wedliny dojrzewające ,temat "schab suszony a'la wędliny parmeńskie...przepis prosty...a efekty jak widać...smaczne.. :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 17 Listopada 2006 No ja jestem zachwycona Twoim wynikiem..naprawdę. Myślę ,że mogłabyś zapodać link na forum Macieja do Twoich fantastycznych zdjęć... jestem przekonana ,że wszystkim "kopary" opadną :grin: :wink: .. Czadowy ten schabik. Gratuluję jeszcze raz ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Listopada 2006 Maggie...przez skromność nie zapodam..kto chce..niech wejdzie..nie raz podawałysmy stronkę Maxella..a kto gapa..to niech żyje w nieświadomosci,że jeszcze obok niego takie dobre rzeczy moga być tworzone... :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 18 Listopada 2006 Małgoś PIEKNE!!! Moje szyneczki jeszcze wisza, za jakis czas podesle fotki ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 18 Listopada 2006 Noooooo, Małgoś - GRATULACJE ! :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :wink: :grin: Wyrób z szynkowarki też ładny, BARDZO ładnie sfotografowany (artystycznie) więc i kolejna zdolność się ujawniła :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 18 Listopada 2006 Staram się.... :grin: ..i dzieki za pochwały... :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 18 Listopada 2006 Małgoś !!! GRATULACJE !schabik jest super - norrrrrmalnie dostałem ślinotoku :tongue: ( miałem ochotę nadgryźć monitor). :devil:A zdjęcia " artystyczne" nadają się na kalendarz .pzdr. Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 18 Listopada 2006 ... widzę, że "wirus" zainfekował Małgoś na dobre :grin: :grin: :wink: GRATULACJE :grin: pozdrawiam niezmiernie serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorot Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 19 Listopada 2006 witam wszystkich :lol: osobiscie jadłam schabik Małgoś ,wygląda wspaniale i smakuje wspaniale jestem pełna podziwu i te ogoreczki Gosia naprawdę jestem pod wrażeniem jak to powiedział wielki brat .....Marek ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 19 Listopada 2006 Małgoś! Ślicznie wygląda ten schabik, jakaś wielka była ta świnka. Mój był mniejszy, ale też doskonały. Tylko z tym schabem jest problem, trzeba uzbroić się w cierpliwość by dojść do takich rezultatów! Ale warto.Gratuluję! i tylko nie bierz żadnych leków na ten „wirus!' Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Listopada 2006 witam wszystkich :lol: osobiscie jadłam schabik Małgoś ,wygląda wspaniale i smakuje wspaniale jestem pełna podziwu i te ogoreczki Gosia naprawdę jestem pod wrażeniem jak to powiedział wielki brat .....Marek ... ... o jak miło rodzinnie :grin: :wink: ... moich młodszych braci niestety do kuchni nie mogę zagonić ... a od stołu odgonić :grin: pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Listopada 2006 Dzięki wszystkim za pochwały...Dorotka próbowała oczywiście schabiku..ale tylko symbolicznie..niezbyt duzo go zostało.Papciu..świnka była taka sobie..za to zdjęcie przyblizyło mięsko ooooooooogromnie i stad to złudzenie :lol: Poza tym wczoraj zainfekowałam naszym"wirusem" kolejne osoby....mam nadzieje ,że bedzie ich coraz wiecej! :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.