Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Można zrobić mięsa, takie jakie sobie zamarzysz.

Problem polega jednak na usuwaniu wody z elementu, ktory jest poddany procesowi dojrzewania, dlatego musisz dobierać elementy mięsa bardziej płaskie lub o jak najmniejszych średnicach.

Spokojnie możesz poeksperymentować z inną domieszką przypraw.

 

Powodzenia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-3645
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 1 miesiąc temu...

Witam ponownie Wszystkich!

 

Ukończyłem produkcję swojej szynki! Co więcej, próbowałem ją i żyję, a nawet jestem zdrowy :grin: Po trzech dobach od przeprowadzonych - z pozytywnym skutkiem -doświadczeń na sobie, przetestowałem szyneczkę na żonie. Również żyje i jest zdrowa.

Brak jadu kiełbasianego, salmonelli i innych tego typu wytworów, toteż teściowa się nie załapie :devil:

A co do szyneczki (całego udźca), to wyszedł dość ciekawie. Nie powiem ekstra, bo moja coppa była lepsza.

Proces produkcji daleki był od doskonałości, z uwagi na niemożność utrzymania, w warunkach domowych, wymaganych temperatur i wilgotności jednocześnie. W trakcie dojrzewania, udziec obrastał pleśnią i to nie tylko tą białą :blush: W związku z tym, na przestrzeni tych 9 miesięcy, musiałem go kilka razy przemywać w wodzie z solą. Dwa razy podwędzałem go po kilka godzin, zimnym dymem, przez co nabrał pięknego koloru. Przy końcu dojrzewania, juz w październiku, szyneczka wyglądała - delikatnie mówiąc nieciekawie :blush: toteż oskrobałem ją z pleśni, obmyłem w solance i dla bezpieczeństwa podwędziłem kilka godzin ciepłym dymem.

Wygląd uzyskała śliczny i apetyczny. W smaku jest dość ciekawa, przypomina szynki surowe, ale nie jest błyszcząca. Jest troszkę twardawa, ale może dlatego, że to wierzchnia warstwa, no i trudno ją ukroić tak delikatnie, jak robia to fachowcy. Zobaczę jak będzie wyglądała i smakowała bliżej środka, o czym Was powiadomię.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-4608
Udostępnij na innych stronach

Nareszcie nadszedł czas degustacji schabu po 21 dniach obserwacji. Kolor ciemnoczerwony, zmniejszył się chyba o połowę- nie był ważony, smak super , zapach niesamowicie apetyczny. Zrobiony w/g przepisu ze strony głównej, tylko że schab z dzika.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-4620
Udostępnij na innych stronach

negus, teściową(zależy od jakości :smile: )można żywić samemu lub z supermarketu :grin: . Ja swojej daję POPRóBOWAć to co robię (należy się)

KIT, Ja też się teraz tym zajadam (o w tej chwili: mniam) tylko że normalny schab-tez baaardzo dobre :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-4621
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ukończyłam właśnie produkcję schabu dojrzewajacego.

Wnioski:

-skurczył się :devil: :grin:

-pokrył się gdzie niegdzie(w szczelinach po sznurku lekko zielonkawym nalotem(malutkie pola)).

-kolendra chyba była za bardzo zmielona (nastepnym razem wytarzam mięsko w nieco grubszej "kołderce".

-zapach wspaniały (pamiętam z Korsyki jak pod sufitem w małych sklepikach wisiały "ichnie"mięska dojrzewające i taki zapach przywołał miłe wspomnienia :smile: )

-smak-przedni...

-mąż ZACHWYCONY!!!

 

P.S.Jeżeli uda mi się ,to może jutro lub pojutrze zrobie zdjęcie i wkleje fotkę(poprzez Maxella).

Mam nadzieję,że schab doczeka...i nikt go po kryjomu nie zje :tongue: !

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5156
Udostępnij na innych stronach

Małgoś czekam na fotki. Mnie też ten schab smakował, choć dzieci mówiły, ze surowy! Wychowane to na papkach i taki efekt :)

Studiowałem teraz wykład z pokazem wędzenia Dziadka i zgłodniałem!

Pozdrawiam

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5162
Udostępnij na innych stronach

Małgoś ale odjazd gratuluję ! Jak tego dokonałaś ? ? Czy można Ciebię prosić o przepis na ten fantastyczny schab ? No jestem pod wielkim wrażeniem ,a zdjęcia artystyczne..piękne. Gratuluję naprawdę... :grin:

 

Pozdrawiam gorąco

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5215
Udostępnij na innych stronach

Maggie..dziękuję :blush: :blush: :blush: ..ale...

to wieeelka zasługa naszej Wędzarniczej Braci....

Gdyby nie porady,przepisy,,nie byłoby tego schabiku....

A przepis wzięłam ze stronki głównej z działu wedliny dojrzewające ,temat "schab suszony a'la

wędliny parmeńskie...przepis prosty...a efekty jak widać...smaczne.. :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5217
Udostępnij na innych stronach

No ja jestem zachwycona Twoim wynikiem..naprawdę. Myślę ,że mogłabyś zapodać link na forum Macieja do Twoich fantastycznych zdjęć... jestem przekonana ,że wszystkim "kopary" opadną :grin: :wink: .. Czadowy ten schabik. Gratuluję jeszcze raz !
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5220
Udostępnij na innych stronach

Maggie...przez skromność nie zapodam..kto chce..niech wejdzie..nie raz podawałysmy stronkę Maxella..a kto gapa..to niech żyje w nieświadomosci,że jeszcze obok niego takie dobre rzeczy moga być tworzone... :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5225
Udostępnij na innych stronach

Noooooo, Małgoś - GRATULACJE ! :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :wink: :grin:

Wyrób z szynkowarki też ładny,

BARDZO ładnie sfotografowany (artystycznie) więc i kolejna zdolność się ujawniła :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5239
Udostępnij na innych stronach

Małgoś !!! GRATULACJE !

schabik jest super - norrrrrmalnie dostałem ślinotoku :tongue: ( miałem ochotę nadgryźć monitor). :devil:

A zdjęcia " artystyczne" nadają się na kalendarz .

pzdr.

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5250
Udostępnij na innych stronach

witam wszystkich :lol: osobiscie jadłam schabik Małgoś ,wygląda wspaniale i smakuje wspaniale jestem pełna podziwu i te ogoreczki Gosia naprawdę jestem pod wrażeniem jak to powiedział wielki brat .....Marek ...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5260
Udostępnij na innych stronach

Małgoś! Ślicznie wygląda ten schabik, jakaś wielka była ta świnka. Mój był mniejszy, ale też doskonały. Tylko z tym schabem jest problem, trzeba uzbroić się w cierpliwość by dojść do takich rezultatów! Ale warto.

Gratuluję! i tylko nie bierz żadnych leków na ten „wirus!'

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5272
Udostępnij na innych stronach

witam wszystkich :lol: osobiscie jadłam schabik Małgoś ,wygląda wspaniale i smakuje wspaniale jestem pełna podziwu i te ogoreczki Gosia naprawdę jestem pod wrażeniem jak to powiedział wielki brat .....Marek ...

... o jak miło rodzinnie :grin: :wink: ... moich młodszych braci niestety do kuchni nie mogę zagonić :cry: ... a od stołu odgonić :grin:

 

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5274
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wszystkim za pochwały...Dorotka próbowała oczywiście schabiku..ale tylko symbolicznie..niezbyt duzo go zostało.

Papciu..świnka była taka sobie..za to zdjęcie przyblizyło mięsko ooooooooogromnie i stad to złudzenie :lol:

Poza tym wczoraj zainfekowałam naszym"wirusem" kolejne osoby....mam nadzieje ,że bedzie ich coraz wiecej! :lol:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-5275
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.